Cu MAGO 003 în Delta Gruiului – la mijlocul lui iunie am ajuns pentru prima dată pe aceste lacuri, ca să văd și eu despre ce e vorba (cam târziu, e adevărat), însă scopul principal a fost acela de a testa o nouă mulinetă de big baits de la GAN CRAFT Japan, și anume MAGO 003. Spoiler alert: mulineta lansează excepțional de bine o mulțime de năluci de greutate medie, nu doar pe cele mari, și a devenit clar că este o alternativă supercompetitivă la mulinetele de talie mare, din clasa 30, pentru pescuitul cu swimbaituri între 15 și 25 cm. Aflați în continuare cum a fost prima partidă în Delta Gruiului și cum s-a comportat MAGO 003!

Dragoste de la primele lanseuri
Ca să zic așa, ”I didn’t see it coming”, dar ar fi trebuit, fiindcă e vorba despre un proiect custom între GAN CRAFT și SPORTLIFE PLANETS (abreviat, SLP), divizia de tuning a producătorului de mulinete Daiwa. Dacă vreți, această MAGO 003 este o variantă supertuned sau ”on steroids” a series Daiwa Tatula HD 200, dar cu mai multe opțiuni personalizate și exclusive. Deci, în cazul în care căutați mulineta care împarte șasiul cu MAGO 003, aceasta e seria cea mai apropiată ca specificații, deși mulineta de la GAN CRAFT are o capacitate mai generoasă a tamburului de 36 mm diametru, și anume 135 metri de monofilament de 20 lbs. sau 0,37 mm diametru. GAN CRAFT MAGO 003 este o ediție limitată din 2020, dar se întâmplă să mai apară în magazinele japoneze de pe eBay, cu puțin noroc. În schimb, varianta Daiwa Tatula HD 200HL se găsește mai peste tot în Europa, atât în magazinele online germane, cât și în cele din Italia ori Franța, iar prețurile se învârt undeva în jurul a 220 – 240 de euro.

Cu MAGO 003 în Delta Gruiului

Un tambur generos ca dimensiuni și capacitate
Tamburul încărcat cu mono de 30 lbs. (0,43 mm diametru), cât am pus pe el pentru primele teste, cântărește aproximativ 40 de grame, însă asta nu împiedică mulineta să lanseze o gamă diversă de năluci la distanțe apreciabile, fără prea mult efort. Frâna de lanseu este clasica Magforce de la Daiwa, ceea ce înseamnă că inductorul tamburului este fix și se află pe toată durata lanseului în câmpul electromagnetic generat de cei doi magneți circulari din capacul lateral. Această abordare este una clasică, adoptată adesea de Daiwa, atunci când vine vorba de mulinete dedicate pescuitului cu big baits.

Cu MAGO 003 în Delta Gruiului

Dacă veți pune textil pe tambur, cum am pregătit deja mulineta pentru următoarele ieșiri, cu un fir Sunline Xplasma Asegai de 50 lbs. și 0,38 mm diametru, greutatea tamburului scade cu câteva grame, până în jurul valorii de 37 de grame, datorită greutății reduse a firului textil. Dar cum aminteam, asta nu împiedică această mulinetă aflată între clasa 20 și 30 să fie de o versatilitate ieșită din comun. Probabil la asta contribuie și rulmenții de calitate superioară de la capetele axului tamburului. Pot spune că e o mulinetă de clasă 25, care poate ține 100 m de fir de 25 lbs. fără probleme.

Cu MAGO 003 în Delta Gruiului

Ce înseamnă SLP Works?
Sport Life Planets Works este divizia de tuning și mentenanță a producătorului Daiwa și este accesibilă doar pe piața japoneză, adică JDM (Japan Domestic Market). Daiwa a sesizat potențialul acestei nișe aftermarket prin dezvoltarea firmelor de tuning precum Office ZPI”, K.T.F., Avail, Hedgehog și altele, care oferă piese modificare pentru cele trei mari branduri, Shimano, Abu Garcia și Daiwa, și era normal să profite de oportunitate prin crearea propriei divizii de tuning. Așa a apărut SLP acum mai mulți ani, iar produsele sale se ridică la cel mai înalt nivel de performanță, propriu doar pieței nipone.

Cu MAGO 003 în Delta Gruiului

Cu MAGO 003 în Delta Gruiului

SLP oferă o mulțime de piese de tuning precum manivele de carbon, rulmenți ceramici, tamburi shallow sau deep, mânere custom pentru manivele, servcii de vopsire la comandă și multe altele, iar în curând veți putea asista la un proiect de supertuning făcut de mine, cu piese aproape în exclusivitate de la SLP, pentru mulineta anului la iCast, Daiwa Zillion 21, so… stay tuned! Nu m-am mai ocupat de mult de asemenea proiecte de supertuning, iar următorul se va apropia de complexitatea celor pe care le făceam acum 15 – 20 de ani, cum erau celebrele Pixzilla. Este vorba de modelele Pixy de la Daiwa, precursoarele curentului baitfinesse din prezent. Practic, luam acele Pixy și le modificam frâna cu una mult mai puternică, alcătuită din discuri metalice de la alte mulinete și discuri Carbontex din carbon de la Smooth Drag, transformând o mulinetă de finesse într-un mic monstru capabil de capturi supradimensionate. De aici și nickname-ul ”Pixzilla”. Apoi, le adăugam rulmenți ceramici de la Office ZPI” (pe vremea respectivă erau pionieri în rulmenți, alături de TG Rocket Bearings din U.K.), manivele de carbon, mânere din plută îmbrăcată în cauciuc tot de la Daiwa (pe atunci, SLP nu exista nici măcar cu numele) și multe altele… iar rezultatele erau din altă lume în ceea ce privește performanțele, pentru anii 2000.

Cu MAGO 003 în Delta Gruiului

Cu MAGO 003 în Delta Gruiului

Specificații custom supertuned
Un produs custom by SLP se distinge prin mai multe opțiuni speciale, iar modelul MAGO 003 nu duce lipsă de asemenea specificații: manivelă de carbon de 100 mm, schemă de vopsire custom matte/glossy, piese exclusive SLP, tambur de capacitate ultra heavy duty, 9 rulmenți speciali și angrenaje din bronz pentru durabilitate extinsă. Frâna de luptă a fost de asemenea întărită la 7 kilograme-forță, iar discurile de frână sunt din carbon, pentru putere maximă de oprire și operabilitate cât mai fluidă.

Cu MAGO 003 în Delta Gruiului

Cu MAGO 003 în Delta Gruiului

O altă caracteristică aparte este raportul de recuperare de 8.1:1, ceea ce aduce 91 cm de fir pe tambur, pe turul de manivelă. Mulinetele cu recuperări rapide sunt ideale pentru pescuitul cu big baits precum Jointed Claw 148, 178 și 230 sau chiar monstrul Shaku-One 303.

Pentru altfel de gliding baits, aveți nevoie de un raport rapid, care să vă ajute să țineți pasul cu evoluția nălucii în apă – o mulinetă mai lentă nu va reuși să recupereze burta firului creată prin acțiunea nălucii, în timpul recuperării, și va crea doar probleme. De asemenea, mulinetele rapide sunt potrivite pentru multe alte tehnici, de la burning la pescuitul cu broaște și alte năluci topwater, în suprafața apei.

MAGO 003 lansează magic
Cum lansează mulineta, puteți vedea în episodul 5 din seria Încă un lanseu, pe canalul de YouTube Pescuit la răpitor de la A la Z. Urmăriți filmul pentru pentru multele știuci care s-au jucat cu nălucile și cu nervii mei în Delta Gruiului și pentru primele capturi realizate acolo, la partida de debut pe care am făcut-o acolo pe 12 iunie.

Dacă v-a plăcut, dați LIKE & SUBSCRIBE, pentru că urmează mult alt conținut tare din sfera pescuitului la răpitor, de la videoclipuri instrucționale care vă vor arăta cum să lansați cât mai eficient, la proiecte de tuning speciale și alte partide de pescuit la știucă, în Deltă și nu numai. Mulțumesc pentru atenție, pentru vizionare și să ne vedem cu bine data viitoare!