I AM ZET parafrazează un titlu S.F., în care mașinile aflate în slujba omului devin tot mai inteligente. Cu siguranță că într-acolo ne îndreptăm și noi. Personal, cred că în lumea pescuitului din secolul 21 și dincolo de acesta, IM Z reprezintă interfața inteligentă dintre om și tehnologia digitală a viitorului. În cele ce urmează, vă invit să urmăriți primul preview in-depth complet al celei mai avansate mulinete cu control digital, prima de felul său din generația smart. IM Z, de la Daiwa Japan.

Pe numele său complet, Daiwa IM Z XHL TW HD-C LIMITBREAKER a apărut anul trecut ca mulinetă cu utilizare exclusivă pe teritoriul Japoniei, din cauza aplicației de smartphone Daiwa Globeride, disponibilă doar în limba japoneză și cu restricții de localizare care o fac aproape imposibil de folosit în orice alte zone de pe glob. Și totuși…

IT’S ALL IN THE NAME

Dar să încep cu începutul, fiindcă numele lung cum numai japonezii îl puteau da vine cu o explicație chiar pe homepage-ul produsului.

Deci, care-i faza cu numele? Toate literele și abrevierile din titlu înseamnă așa:

① IM = Intelligent Magforce

② LIMITBREAKER = Big game specification

③ TW = TWS (T-Wing System)

④ HD = HEAVY DUTY

⑤-C = DAIWA CONNECTING-SYSTEM

Bun, mulineta asta e prima cu control digital de la Daiwa, care deja bate la distanță orice altă mulinetă DC de la competitorul direct, Shimano. Iar ultimul model Antares DC MD din 2023 este, probabil, cea mai performantă variantă din lungul istoric al mulinetelor DC (Digital Control) de la Shimano.

I AM ZET

Însă IM Z-ul este o mulinetă Heavy Duty & long cast model pentru pescuitul cu năluci din clasele Medium și Heavy precum monturi Carolina grele, big baits & swimbaituri atât pentru apă dulce, cât și la seabass-ul din mările Japoniei. IM Z reprezintă evoluția modelului Daiwa Z2020, care rămâne mulineta mea nr. 1 de swimbaituri și big baits între 30 și 180 sau chiar 200 de grame. Însă gama Z a fost scoasă din producție, iar exemplarele noi de Z, normale sau ediții limitate, au ajuns la scoruri premium, de la 600 de euro în sus. Dacă în cazul Z-ului, avem de a face cu o frână de lansare magnetico-centrifugală Magforce 3D (în opinia personală, cea mai avansată frână mecanică din toate timpurile), IM Z-ul vine cu o frână digitală IM (Intelligent Magforce) scalabilă și programabilă cu noi moduri de frânare, pe măsură ce acestea sunt dezvoltate de către ingineri și pescarii din prostaff.

Practic, IM Z are un adevărat computer în capacul lateral, care-i permite să se conecteze cu aplicația Daiwa instalată pe smartphone, să trimită date pe tot parcursul partidelor și să primească update-uri atunci când este cazul.

I AM ZET

O MULINETĂ CONECTATĂ PE MAI MULTE NIVELURI

Ce date statistice transmite mulineta către aplicație? Lungimea aproximativă a fiecărui lanseu, numărul de lanseuri făcute într-o zi de pescuit, top 5 cele mai lungi lanseuri și modurile de frânare în care au fost efectuate plus multe altele. Din setările inițiale ale mulinetei fac parte și tipul firului folosit (monofilament, fluorocarbon și PE/textil), diametrul firului și gradul de umplere a tamburului, care are niște marcaje pe pereții interior. Astfel, mulineta poate aproxima lungimea lanseurilor cu o precizie destul de bună pentru un asemenea gimmick.

Dincolo de aceste setări, la prima conectare cu aplicația, firmware-ul mulinetei este actualizat cu ultima variantă. Din fabrică, mulineta vine doar cu modul de frânare Standard, dar după update, poți trimite către mulinetă alte 3 moduri: Max Brake, Long Cast și PE/Braid. De asemenea, poți selecta ce moduri să rămână în memorie și le poți dezactiva pe cele pe care nu dorești să le utilizezi, ce sunete să activezi sau nu etc. IM Z-ul nu emite sunete electronice în timpul lansării, ci are anumite alerte sonore, când apeși thumb bar-ul, când selectezi modurile de frânare, la pornire și la oprire.

I AM ZET

INTELLIGENT MAGFORCE, UN SISTEM DESCHIS & SCALABIL

By the way, există și un mod PE Long Cast care poate fi deblocat prin obținerea unor badge-uri de realizări în aplicație, ceea ce presupune folosirea mulinetei pentru atinge aceste obiective. Cam la fel ca în anumite jocuri video, unde primești recompense pe măsură de împuști mai mulți inamici în cap (headshots) sau faci cât mai mulți kilometri la viteze mari ori cu poliția pe urme, ca în seria Need for Speed.

Aplicația este foarte bine concepută și este folosită de Daiwa și pentru alte mulinete de pescuit în saltwater, la big game. Niciun freeze sau crash pe Androidul meu.

I AM ZET

Din fabrică, IM Z vine doar cu modul de frânare STANDARD (culoarea albastră a ledurilor). După primul update, poți trimite către mulinetă alte 3 moduri de frânare, iar în viitor, și altele noi. Cele 3 moduri suplimentare, disponibile la actualizare sunt: PE/BRAID mode (culoarea galbenă a ledurilor), MAX BRAKE mode (culoarea verde) și LONG CAST mode (culoarea mov). Ulterior, după obținerea unor badge-uri în aplicație (10 km de lanseuri, de exemplu), devine disponibil și noul mod super specializat, PE LONG CAST mode (culoarea portocalie a ledurilor).

AUTONOMIE PE BATERIE: 2 ZILE SAU 700 DE LANSEURI

Și ajungem la partea care a suscitat cele mai aprinse controverse de la anunțarea modelului IM Z, este vorba de sistemul care alimentează frâna Intelligent Magforce. Spre deosebire de mulinetele DC de la Shimano, care furnizează energia necesată sistemului digital de la lanseu la laneu, fără să necesite vreo baterie, Daiwa a venit cu o soluție importată, parcă, de la telefoane: o baterie Li-Ion de 410 mAh care necesită reîncărcarea după un anumit număr de lanseuri.

I AM ZET

Astfel, autonomia mulinetei, conform producătorului, este de 700 de lanseuri sau 2 zile de pescuit, probabil că Daiwa a considerat ca o zi de pescuit înseamnă aproximativ 350 de lanseuri. Dacă se întâmplă ca bateria să se descarce în timpul partidei, să zicem că am uitat să o pun la încărcat cu o seară înainte, mulineta nu rămâne nicidecum fără sistem de frânare, ci ”defaultează” în modul Magforce magnetic clasic, cu setările la maximum. Ce înseamnă asta? Că vei putea pescui în continuare, dar lanseurile nu vor fi cele mai lungi, însă nici peruci nu vei face. Pe de altă parte, timpul de încărcare a bateriei este de 90 de minute, deci o oră și jumătate de la un power bank sau de la laptop. Cablul care vine cu mulineta are doi conectori, USB-A pentru sursă și USB-C pentru mulinetă.

I AM ZET

I AM ZET

Acum îmi este clar de ce a optat Daiwa pentru o baterie, pentru că un asemenea computer are nevoie de mai multă energie decât o mulinetă precum Shimano Antares DC, Metanium ori Conquest DC.

Vorbim de un sistem închis, care nu poate fi modificat sub nicio formă, cum este Digital Control by Shimano versus un sistem deschis, scalabil și actualizabil, cum este Intelligent Magforce de la Daiwa. De-a lungul anilor, am deținut aproape toate mulinetele Shimano DC, cel puțin pe cele high-end. În prezent, mai am vreo 4 modele, din ultimii ani, inclusiv două Antares DC MD 2018. Toate fac tușa de ceva vreme, iar unele sunt noi, în cutiile lor. Fiindcă, o dată ce am trecut de mirarea și de ”minunile” sistemelor DC, le-am văzut și neajunsurile sau limitările. Se pare că noul Antares DC MD 2023 ar beneficia de cea mai evoluată formă de frânare digitală creată de Shimano, care permite golirea tamburului cu o nălucă aerodinamică grea, deci lanseuri de peste 90 de metri.

Însă acum, Daiwa has entered the chat and said to Shimano: ”Hold my beer! Watch and learn. Oops, I forgot you can’t learn! OK, just watch. Now, this is how a 120 meters long cast looks like.” 😀

CE SPUN CEI CARE FOLOSESC MULINETA DE APROAPE UN AN

Ideea e că acum o să văd și eu cât de evoluat e noul sistem IM al Z-ului, fiindcă după ce am studiat toate testele și videoclipurile comparative realizate de pescarii niponi, IM Z-ul bate orice altă mulinetă de baitcasting la distanțele de lansare, inclusiv Antares DC MD 23. Iar media diferenței variază de la 5 – 6 metri chiar și la peste 10 metri. Nu mai spun că am văzut filmări cu lanseuri de peste 120 de metri, realizate cu noul IM Z. Evident, lansetele folosite aveau peste 2,75 metri, firele textile relativ subțiri, de 2,5 Gou (25 lbs.), iar nălucile erau fie niște cicade grele de minimum 30 de grame, ori jiguri de saltwater de 30 ori 60 de grame. Practic, niște adevărate proiectile.

PERFORMANȚE ȘI HARDWARE, ȘI SOFTWARE

La aceste performanțe ajută desigur și tamburul IM Z, produs din cel mai avansat aliaj de duraluminiu, G1, datorită căruia greutatea acestuia este de aproximativ 14 grame (15,3 grame cu rulmentul care nu face parte din masa inerțială). Ca idee, tamburul de la Antares DC MD 23 cântărește 17,6 grame, fără rulment. Chiar dacă inductorul tamburului e fix, aplicarea forței electromagnetice prin cei doi magneți concentrici face ca lansările cu IM Z să fie nu doar mai lungi, ci și mai controlabile decât ale competitorilor, după cum îmi spunea youtuberul japonez K, al cărui review despre IM Z îl aveți aici.

AVANTAJELE IM Z, PENTRU MINE

Pentru mine, IM Z-ul este extrem de interesant prin prisma descoperirii acestei realizări a tehnologiei nipone, ale cărei performanțe pot crește în timp prin actualizarea hărților de frânare digitală. Da, asta e, fie că vrem sau nu, trăim în era digitală, în care tehnologia face tot mai mult parte din viața noastră de zi cu zi. Cum pescuiesc destul de mult de pe mal, cu năluci mari la știucă și targetez mereu exemplarele capitale, orice metru câștigat în plus mă ajută să pun swimbaitul mai aproape de o posibilă nouă captură de 1 metru. Iar swimbaiturile mari, deși grele, stau în general prost la capitolul aerodinamică, așa că doar în zilele cu vânt din spate poți atinge distanțe de lansare, iar dacă pescuiești în zone cu vânt potrivnic… asta e, lansezi cât lansezi. Există și năluci mai aerodinamice sau swimbaituri care se pliază în zbor, asemenea ArmaJoint-ului de la Shimano, însă nu întotdeauna prind, iar modelele care funcționează mai mereu, de genul GAN CRAFT Jointed Claw Magnum 230, sunt ”castabile”, dar nu sunt cele mai aerodinamice. Așa că fiecare piesă de echipament ajută: lansetă mai lungă, mulinetă mai capabilă, fir cât mai slick și care reține cât mai puțină apă. Abia aștept să pun mulineta la teste în pescuitul practic, să vedem cum mă ajută (sau nu).

DAIWA CONNECTING SYSTEM, ADICĂ APLICAȚIA MOBILĂ

Nu v-am povestit nimic despre aplicația Daiwa, despre cum am reușit s-o fac să funcționeze în afara Japoniei și să-mi facă update mulinetei la cea mai nouă versiune de soft, cu toate modurile de lansare digitale activate.

Ei bine, aici se termină toată magia, chiar înainte chiar de a începe, și nu din vina producătorului, ci pentru că, dacă te încăpățânezi ca mine să ai această mulinetă outside Japan, trebuie să fii pregătit pentru orice, chiar dacă studiezi fiecare frântură de informație găsită pe net.

IMPOSIBIL DE GREU DE SETAT PENTRU UN NON-VORBITOR DE JAPONEZĂ

Aplicația Daiwa este disponibilă doar în limba Japoneză și doar în Japonia. Dacă vrei s-o descarci din Google Play pe telefon, nu poți, nu te lasă. Fie îți faci un cont nou de Google pe telefon, cu datele pentru Japonia, inclusiv număr de telefon valabil doar acolo, fie, dacă ai iPhone, instalezi niște aplicații suplimentare (Store Switch și un VPN), schimbi locația în sistem și se pare că vei putea da jos app-ul. Însă pentru Android, cum am eu, această soluție nu funcționează. Așa că am reușit să descarc app-ul pe computer, printr-un proxy, apoi am transferat app-ul în telefon prin cablu de date și l-am instalat.

LOTS OF TRICKS TO GET IT STARTED

După care, am descărcat un app de VPN cu acces la servere cu IP fix în Japonia. Înainte să deschid aplicația Daiwa, pornesc VPN-ul, ca app-ul să creadă că telefonul se află pe teritoriul Japoniei. Apoi, pun mulineta în pairing mode, ca să se conecteze cu aplicația de pe telefon. Dar până acolo… trebuie să îți creezi cont în aplicația Daiwa, iar aici începe greul cel mai greu. În aceste 11 – 12 luni, am stat de vorbă cu utilizatori de IM Z din alte țări decât Japonia, am discutat și cu pescarii niponi, și cu prietenii de la TackleTour, Cal și Zander. Și ei au mulineta pentru review, dar s-au lovit de aceeași problemă a validării din partea app-ului Daiwa. Așa că am tradus screenshoturi ale aplicației din Japoneză în engleză, am învățat secțiunile pe de rost și ce înseamnă caracterele în Kanji și credeam că sunt pregătit, dar se pare că aplicația îmi mai rezervase un hop: crearea contului MyDaiwa în aplicație.

A trebuit să traduc descrierea fiecărui box în timpul procesului de creare a contului, fiindcă aplicația trimite un cod pe adresa de mail, care e valabil doar în acea zi. Ideea este că trebuie să folosești doar caractere japoneze – numele complet sau altul inventat, mai întâi în Kanji, apoi și în Katakana, să introduci o adresă reală din Japonia, ZIP cod, număr de telefon, altfel câmpurile respective nu-ți acceptă informația eronată. Iar la înregistrare, au pus o mulțime de box-uri care trebuie completate, nu pot fi evitate. După ceva ore de traduceri, deducții și alegeri intuitive, am reușit să-mi fac contul fără de care aplicația nu funcționează! Inițial, mă gândeam că pot ocoli crearea contului, dar n-a ținut. Într-un final glorios, am putut face update mulinetei, căreia i-am pus toate modurile extra de frânare, iar acum am full acces la toate funcțiile app-ului. N-aș mai face asta a doua oară nici în ruptulul capului, dar ideea e că am reușit să am o mulinetă funcțională!

S-o vedem cum se comportă în pescuit, deși din ce-am vizionat la youtuberii niponi, această mulinetă este chiar evoluția sistemelor digitale de până în prezent și aduce, chiar dacă sună clișeistic, viitorul mai aproape.

AI AUZIT, DAIWA? AȘTEPTĂM VARIANTA INTERNAȚIONALĂ

Din informațiile lui Alex ”Zander” de la TackleTour, Daiwa ar pregăti o variantă în engleză a aplicației, care ar putea fi gata spre finalul acestui an. Celor care se gândesc să-și ia această mulinetă, le-aș recomanda să aștepte lansarea variantei internaționale a app-ului Daiwa, fiindcă procesul de obținere, de înregistrare, de învățare și de utilizare a aplicației este puțin spus complicat, ca să nu zic extrem de dificil.

IM Z 2.0, THE VERSATILE CASTER, IS HERE

Pentru 2024, Daiwa Japan a lansat și o versiune mai versatilă a IM Z-ului, cu o capacitate ușor redusă a tamburului și o viteză de recuperare ceva mai mică, dar odată ce ai contul MyDaiwa creat, poți adăuga și actualiza câte mulinete IM Z vrei în aplicație, so sky is the limit.

Ca să închei în aceeași notă în care am început acest in-depth preview, I AM ZET parafrazează un titlu S.F., în care mașinile aflate în slujba omului devin tot mai inteligente. Cu siguranță că într-acolo ne îndreptăm și noi.

Personal, cred că în lumea pescuitului din secolul 21 și dincolo de acesta, IM Z reprezintă interfața inteligentă dintre om și tehnologia digitală a viitorului.