Show-urile de la Osaka și Yokohama s-au desfășurat ca de obicei la începutul acestui an, primul fiind dedicat presei, distribuitorilor și retailerilor, iar cel din urmă fiind deschis pentru publicul larg. Numărul produselor noi mi se pare mai scăzut, dar chiar și așa, marile companii au anunțat echipamente interesante. Dacă vreți să aflați ce mulinete au apărut sau urmează să apară, citiți Made in Japan 2019: noutățile în baitcasting (I)!

Să începem cu Shimano Japan, care pare foarte ”pe val” de la o vreme, nu doar din cauza produselor ”flagship”, ci mai ales a celor cu prețuri medii, accesibile și pescarilor cu bugete mai restrânse. O să trecem prin toate mulinetele care urmează să-și facă debutul în acest an, discutăm mai întâi high-end-urile, apoi gama de mijloc, unde lucrurile arată tot mai bine de la an la an, semn că high-end-urile de acum 6-7 ani devin mainstream-urile prezentului.

Câte ceva despre mulinetele DC
Prima mulinetă DC creată de Shimano și oferită spre vânzare nu a fost una low profile, precum Antaresul, ci un ”butoiaș” Calcutta Conquest 250, prin 2006, dacă îmi aduc bine aminte. Un an mai târziu, Shimano a reușit să miniaturizeze și mai mult modulul DC 4×8 și să-l ofere în cea mai performantă serie de mulinete low profile, Antares. La vremea respectivă, am avut două astfel de mulinete, pe care le-am folosit atât la șalău, cât și la știucă. Din cauza tamburilor grei și limitărilor sistemului DC, le-am restrâns utilizarea doar în pescuitul știucii cu swimbaituri, jerkbaituri și alte năluci relativ grele, compacte și aerodinamice. Ține minte că lansam un Salmo Slide de 21 de grame undeva la peste 55 de metri, din barcă – ceea ce era oricum prea mult pentru pescuitul practic. Apoi, pentru pescuitul la șalău, mi-am luat noile modele de Metanium MG DC, imediat ce au devenit disponibile.

Made in Japan 2019

Acesta este unul dintre primele DC-uri cu care am pescuit acum mulţi ani, Antares DC gen I, în 2007. Am avut două Antares DC, care erau OK pentru aplicaţiile de ştiucă, apoi două Metanium DC, tot prima generaţie, pe care le-am folosit la şalău, datorită tamburilor ceva mai uşori. Pe atunci, sistemele DC mi s-au părut limitate în anumite situații și chiar restrictive. Deși am început să pescuiesc de anul trecut cu ultimele modele DC (Antares DC 2016, Exsence DC 17), noile module DC sunt mai intuitive și permit lanseuri mai lungi cu nălucile din partea de jos a plajei de gramaje, însă testele continuă. Concluziile finale le voi trage după aproximativ un an de pescuit cu ele, așa cred că vor mai urma atât teste, cât și actualizări despre performanțele mulinetelor.

La peste 12 ani de la apariția primului sistem DC, Shimano propune azi variante diferite în funcție de categoria de preț, de la cele mai performante module, aflate în seriile Antares DC, DC MD și Exsence DC, la unele mai accesibile și prețuri între 250 și 270 de dolari, este vorba de modelul Curado 150 DC, lansat recent pe piața americană, și de Scorpion DC, cea mai bună alegere pentru cei care vor performanțe decente DC la preț redus. Modelul USDM Curado DC oferă un sistem i-DC 4, cu doar patru moduri de frânare, în comparație cu varianta JDM, Scorpion DC, al cărei modul i-DC 5 este mult mai avansat și cu mai multe trepte de frânare ajustabile extern. Dacă vreți o mulinetă DC la un preț minimal, acesta e modelul de cumpărat. Iată că sistemele DC devin, încet-încet, mainstream.

Calcutta Conquest DC 2019
După scurta incursiune în istoria mulinetelor cu control digital, ”deschidem balul” cu ultima noutate DC din oferta Shimano Japan, și anume ”rotunjoara” Calcutta. Mărimea 200 este probabil cea mai utilizată pentru apă dulce în pescuitul bassului, deși pescarii dedicați swimbaiturilor preferă modelele 400, din motive de durabilitate dar și de constanță a vitezei de recuperare în condițiile folosirii firelor de 0,38 mm și peste. Sistemul DC ales de Shimano pentru noua Calcutta este un I-DC 5, cu trei moduri selectabile intern (Fluoro, Nylon și PE) și 5 trepte de ajustare externă, din care ultima este marcată W de la Wind, deci asigură performanțe optime atunci când lansați împotriva vântului (de la moderat la puternic, specifică producătorul).

Made in Japan 2019

Tamburul MagnumLite II ajută la reducerea inerției cu până la 10% în comparație cu versiunea anterioară și facilitează lansarea nălucilor ușoare sau puțin aerodinamice. Ca de obicei, angrenajele cu dinți mici și deși, adică Micromodule Gears, asigură o recuperare superfluidă, iar rigiditatea corpului prelucrat CNC din bloc de aluminiu ajută substanțial la menținerea alinierii și a preciziei mecanismelor interne, cât și a smoothness-ului pentru care mulinetele Shimano sunt recunoscute în toată lumea.

SpecificațiiMade in Japan 2019

Iată și explicația modurilor DC ajustabile extern:
– 1 – Metal Vibe – voblere cu vibrație și cicade, pilkere, jiguri metalice, clasa de greutate 20 de grame;
– 2 – crankbaituri din clasa de 14 g, jerkbaituri și voblere tip minnow din clasa 14 g, broaște floating, alte năluci topwater, chatterbaits, aplicații de pitching cu jiguri cu skirt de silicon;
– 3 – spinnerbaituri, crankbaituri 7 – 14 g, voblere minnow și tip shad 10 – 14 g;
– 4 – voblere minnow, shad 7 – 10 grame;
– modul Wind, cu năluci de la setările 3 și 4, împotriva vântului puternic, și pescuit cu big baits/swimbaituri.

Made in Japan 2019

Disponibilitate: modelul RH (Right Handle) va fi disponibil în martie, iar cel LH (Left Handle) cu începere din mai 2019.
Preț: prețul străzii în Japonia este de 55.200 JPY sau aproximativ 450 de euro la data redactării articolului, însă produsul nu este încă disponibil.

De la prima generație de Shimano Antares, lansată prin 1999, au trecut ceva ani. La vremea respectivă, mi-am cumpărat atât Antares-ul JDM, cât și cea mai performantă mulinetă de la Daiwa, Team Daiwa Z TD-Z105HL, prima din lume construită din aliaj de magneziu, și care reușea să coboare greutatea mulinetelor de bass la extrem. Astăzi, mulinetele din gama Steez de la Daiwa continuă să impună prin greutatea redusă, în jurul a 150 de grame, mă refer la mulinete cu aplicabilitate pentru pescuitul Medium-Heavy. Chiar dacă Shimano Antares nu a strălucit vreodată la capitolul greutate redusă, s-a impus prin alte trăsături specifice – construcția solidă, all-metal, finisajul cromat oglindă (prima mulinetă din lume cu un asemenea aspect) și prima generație de tamburi ușori, din magneziu, G-Free spool (doar modelele JDM veneau cu acest tambur special). La începutul anilor 2000, Daiwa a inovat cu prima mulinetă din magneziu, iar Shimano cu primul tambur din acest aliaj ultraușor.

Shimano Antares 2019
Iată-ne ajunși nici nu mai știu la a câta serie de Shimano Antares, din care am deținut mai multe generații, începând cu prima și terminând cu Antares 2013, adică penultima. Shimano spune despre Antares 2019 că oferă lanseuri la distanță dar și acuratețe maximă în pescuit, însă accentul este pe ”Cast King”, un fel de ”rege al mulinetelor de cast” datorită performanțelor oferite. Sincer, m-au făcut curios și cred că anul acesta o să încerc un Antares de ultimă generație, probabil pe cel cu recuperare de 6.2:1 (66 cm pe tur de manivelă), fiindcă îmi cam lipsesc mulinetele cu viteză de recuperare lentă/medie.

Made in Japan 2019

Ca și la penultima generație, corpul este din metal (conceptul Hagane de la Shimano), însă de această dată, designul propus este unul asimetric, pentru a oferi o experiență mai ergonomică în pescuit. Sistemul de frânare este centrifugal, ajustabil interior/exterior, SVS Infinity cu doar 4 greutăți centrifugale.

Din seria inovațiilor aduse în această serie, Shimano a ajuns cu tamburul MagnumLite la a 3-a versiune, despre care susțin că oferă cele mai bune performanțe de lansare de până acum, fiindcă au subțiat și mai mult pereții laterali. Shimano a stat întotdeauna bine la designul mecanic și la fluiditatea angrenajelor, iar precizia tamburilor din mulinetele de cast este pe măsura reputației producătorului nipon.

Made in Japan 2019

Aveți mai jos filmul testelor efectuate de pro-stafferul Shimano, Takuma Hata, cu noul Antares, iar rezultatele sunt promițătoare pentru o mulinetă non-DC (link-ul vă duce direct la minutul de la care încep testele măsurate, dar aveți și lanseuri cu alte năluci înainte). Iată cum se comportă și în lumea reală:

Specificații
Made in Japan 2019※ HG înseamnă High Gear (angrenajele cu recuperare rapidă)

Un alt lucru mi-a atras atenția, este vorba de inelele de cauciuc adăugate în exteriorul și în interiorul rulmenților (presupun că doar la cei de tambur). Această invenție ar crește gradul de aderență dintre rulmenți și axul tamburului, respectiv corpul mulinetei. Tuningul silențios (Silent Tune) reduce vibrațiile tamburului în timpul lanseului și asigură o viteză de rotație mai constantă.

Made in Japan 2019

Însă cea mai importantă noutate o consider a fi îngustarea tamburului. Shimano a ales să reducă lățimea la doar 19 mm, în comparație cu versiunea tamburului MagnumLite din 2016. Această soluție tehnică oferă o inerție scăzută, starturi mai rapide ale tamburului și lanseuri mai lungi decât la toate modelele anterioare de Antares. Un alt câștig ar fi faptul că un tambur mai îngust duce și la scăderea frecării firului prin line guide, iar în cazul firelor textile, mai abrazive, asta înseamnă distanțe de lansare îmbunătățite. Conform inginerilor de la Shimano, inerția tamburului a fost redusă cu încă 15% în comparație cu versiunea anterioară a tamburilor MagnumLite.

Disponibilitate:
– HG RH (Right Handle) în februarie, HG LH (Left Handle) în martie;
– HG LH (Left Handle) și modelul LH (6.2:1) în aprilie.
Preț: prețul străzii în Japonia este de 46.400 JPY sau aproximativ 375 de euro la data redactării articolului, însă produsul nu este încă disponibil.

Scorpion MGL
O nouă iterare a modelelor din gama Scorpion, despre care Shimano spune că oferă atât putere și fluiditate în operare, cât și performanțe de lansare la distanță (și nu mă îndoies de asta). Culoarea purpurie conferă un look nou, însă producătorul a mai folosit scheme cromatice similare în serii trecute, precum Scorpion 1000/1001, una din primele încercări Shimano pe tărâmul pescuitul cu năluci din clasa Medium-Light și o mulinetă foarte reușită pentru vremea ei.

Made in Japan 2019

Shimano spune despre ”Scorpionul roșu” că, datorită tamburului MagnumLite (a doua generație), mulineta are de câștigat la capitolele distanță de lansare, capabilități de lansare și traiectorii joase pentru prezentări mai apropiate de rasul apei. Corpul din metal Hagane este echipat cu angrenaje Micromodule, iar sistemul SVS este Infinity (cu ajustare externă).

Specificații
Made in Japan 2019※ HG înseamnă High Gear (angrenaje cu recuperare rapidă), XG înseamnă Extra High Gear (angrenaje extra rapide)

Made in Japan 2019

Disponibilitate: cu începere din aprilie 2019.
Preț: prețul străzii în Japonia este de 21.600 JPY sau aproximativ 175 de euro la data redactării articolului, însă produsul nu este încă disponibil.

SLX MGL
Conform prezentării Shimano, noul model SLX MGL oferă performanțe solide datorită soluțiilor tehnologice de ultimă oră, într-o mulinetă care poate acoperi o plajă largă de aplicații.

Recent, am urmărit un filmuleț publicat de pro-stafferul Shimano Takuma Hata, un pescar celebru de bass din Japonia. După ce m-am uitat la lanseurile reușite de Hata-San fără prea mult efort, noua SLX MGL mi se pare cea mai incitantă noutate din segmentul de preț mediu, în jurul a 150 de euro. Mă refer la prețul de pornire în Japonia, la noi evident că va ajunge mai scumpă pentru cine vrea sa o comande de pe magazinele online nipone.

Made in Japan 2019

Hata-San a testat SLX MGL-ul cu o nălucă vibration/vobler cu vibrații, nu cunosc gramajul (dar îl suspectez a fi pe undeva la 30 de grame), reușind distanțe de până la 85 de metri în cele câteva lanseuri de test. Ulterior, Antaresul DC a reușit să egaleze sau să depășească distanțele SLX-ului doar în modul X (Xtreme performance), care furnizează cea mai scăzută forță electromagnetică de frânare. Testele au fost efectuate cât de corect s-a putut – Hata-San a recuperat surplusul sau burta firului după fiecare lanseu.

Lanseurile înregistrate cu SLX MGL: 81 / 85 / 83 de metri.
Lanseurile înregistrate cu Antares DC 16: 90 / 95 de metri.

Puteți viziona testul de la minutul 14:43 al filmului pe YouTube:

This is wild! Nu-i ușor de imaginat că SLX MGL va deveni cel mai vândut model al anului de la Shimano. Din ce observ în fotografia realizată de deasupra mulinetei, distanța destul de mare dintre tambur și line guide sigur are de a face cu performanțele acestui model 2019. Dacă o să urmăriți de la minutul 10:40, o să vedeți Antares-ul DC obținând rezultate sub cele ale SLX-ului, probabil cu o altă setare a frânei digitale, bănuiesc că în modul FL de la fluorcarbon, care aplică și cea mai puternică forță electromagnetică de frânare dintre toate modurile (FL, P, MN și X). Este adevărat că și Takuma Hata este un caster foarte bun, și că în mâinile pescarilor începători sau medii, aceste distanțe vor fi mai greu de obținut. Dincolo de aceste precizări, testele ne arată ce performanțe maxime putem scoate din SLX MGL.

Made in Japan 2019※ HG înseamnă High Gear (angrenaje cu recuperare rapidă), XG înseamnă Extra High Gear (angrenaje extra rapide)

Lista de caracteristici ale mulinetei include corpul din metal Hagane, tamburul MagnumLite II și sistemul SVS Infinity, cu reglaj exterior. Rotița de reglaj extern împrumută din stilul modelului Bantam 2018, deci a devenit mai mare, mai ușor accesibilă și poziționată în centrul capacului lateral. Dincolo de funcționalitate, acest element contribuie la aspectul discret dar elegant al acestei mulinete. Ca să concluzionez, SLX MGL lansează la fel de bine pe cât arată sau chiar mai bine, în special pentru banii ceruți. Și promite să fie o mulinetă versatilă, așa cum o promovează și producătorul, pentru năluci și tehnici din cele mai diverse: crankbaituri, topwatere, spinnerbaituri, jiguri și multe altele. Schema cromatică este un negru-antracit mat, cu accente albastre metalice. Acoperirile mate creează printre cele mai sexy look-uri în rândul muinetelor, în opinia mea. Prefer de departe această culoare purpuriului din ”Scorpionul roșu” de mai sus. Ambele modele sunt OK pentru pescuitul în apă sărată, specificație care a devenit standard în tot mai multe mulinete de la Shimano.

Made in Japan 2019

Disponibilitate: cu începere din mai 2019.
Preț: prețul străzii în Japonia este de 18.300 JPY sau aproximativ 148 de euro la data redactării articolului, însă produsul nu este încă disponibil.

Acestea sunt noutățile 2019 în materie de mulinete de baitcasting de la Shimano. Încă o dată, Shimano pare o companie pe val și îmi plac tot mai mult produsele și tendințele oferite în ultimii doi-trei ani. Well done, Shimano! În episodul viitor o să discutăm despre ultimele modele de la compania Daiwa Seiko, dintre care unele pot fi deja achizionate de la e-tailerii japonezi.

Fire întinse și inspirație maximă în alegerea viitoarelor echipamente pentru 2019 și chiar pentru sezoanele următoare!