Atunci când pescuiești la știucă și te trezești în lansetă cu altceva decât așteptai, surpriza poate fi proporțională cu mărimea nălucii folosite. Cine ar fi crezut că Lacul Varlaam ascunde asemenea șalăi? Eu unul, habar nu aveam de existența lor, iar toată întâmplarea m-a învățat ceva, și anume că nălucile de mari dimensiuni nu aduc doar știuci, ci și alte capturi neașteptate. Citiți articolul, urmăriți noul vlog și aflați mai multe din Șalăii vor swimbaituri soft!

Primele capturi la metru pe Varlaam
Pescuiesc de un an și ceva aici dar este prima dată când prind șalău, iar în urmă cu puțin timp am întâlnit și primele știuci mari ale lacului. Am auzit de Varlaam după ce lacul își pierduse complet vegetația subacvatică. Asta a făcut pescuitul tot mai dificil, fiindcă știuca e un răpitor de ambuscadă prin definiție, care se bazează pe vegetație pentru a-și ascunde prezența. În lipsa acestor elemente, știucile au trebuit să se adapteze la noile condiții și să folosească structurile rămase: pragurile din apropierea malurilor sau din larg și brâurile de stuf. Anul trecut am prins multe știuci de dimensiuni mici și câteva medii, și am scăpat una singură mare. În această vară nu am putut veni din cauza valurilor de căldură, iar în primăvară cred că am prins câteva mârlițe. Însă toamna a început într-un cu totul alt ritm și asta îmi dă ceva speranțe pentru finalul anului.

Lipsa vegetației dictează și coloritul știucii: într-o apă fără brădișuri și alte ierburi, nuanțele predominante sunt auriul, galbenul și tonurile palide. Este vorba de mimetism și adaptarea continuă la mediu, în lupta pentru supraviețuire:

Adaptați-vă condițiilor
Ideea este că, așa cum știuca și-a modificat comportamentul din cauza schimbărilor de mediu, la fel trebuie să procedați și voi, dacă vreți capturi aici. Pescuitul este dificil, un fel de grinding (în adaptare liberă, ”râcâială”), cum spun pescarii americani de bass. Știucile sunt super selective și educate, mai ales cele mari, fiindcă au văzut multe năluci în viața lor. Atacurile sunt de multe ori foarte discrete, motiv pentru care vă recomand să pescuiți concentrați cât mai mult din timp și să folosiți echipament de calitate – lansete senzitive dar suficient de flexibile pe vârf și fire cu elongație redusă.

Învățați să observați. Și invers.
Trebuie găsite anumite structuri din maluri și din larg, acolo unde identificați posibilele ruperi de nivel. Urmăriți ce fel de pești-pradă sunt în lac, ce dimensiuni și colorit au – foarte important pentru a oferi știucilor năluci similare ca aspect și dimensiuni cu prada lor naturală. Personal, îmi place să știu că pot da de cap unei ape ca Varlaamul – am descoperit câteva tipare care funcționează, dar mai am de căutat. Cei care cred că se duc pe un astfel de lac unde se bat știucile pe nălucile din cutii se înșală. Nu e vorba de noroc, nici de un loc anume (am prins cele două știuci mari pe două locuri diferite), ci de multă muncă, observație, pregătirea tuturor detaliilor legate de echipament, prezentarea nălucilor, abordarea diferită a fiecărui loc și cunoașterea cât mai bună a apei. E de lucru, dar îmi plac astfel de provocări. Sunt îndrăgostit de pescuit și pentru că fiecare zi este un nou puzzle care trebuie rezolvat și din care încerc să învăț câte ceva nou.

A dat ca și când ziua de mâine n-ar fi existat:

Trei sferturi de oră mai târziu, prinsesem 3 șalăi. Asta da, surpriză neașteptată! Noroc că i-am prins și cu action cam-ul, și cu camera foto Canon EOS M10:

Șalăii vor swimbaituri soft? Dați-le ce vor!
Cu o zi înainte avusesem ceva mare în lansetă, pe un swimbait soft de 15 cm. După cum puteți vedea la finalul vlogului, am înțepat bine, dar orice o fi fost a scăpat câteva secunde după. Tocmai de aceea am zis să fac un pescuit și duminică, de dimineață până la prânz. După o primă știucă la același swimbait soft de 15, am început să pescuiesc de-a lungul malului, pe standurile amenajate pentru pescarii de crap. La unul din lanseuri, am avut un atac atât de violent, încât a sărit firul de pe apă. Ratez. Lansez din nou. Îmi dă la fel de tare, înțep și câteva minute mai târziu aduc primul șalău de peste 60 cm la mal. Deci, șalăii vor swimbaituri soft.

Urmăriți toată acțiunea celor trei capturi cap-coadă, în vlogul articolului Șalăii vor swimbaituri soft (selectați din meniu rezoluția maximă, 1080p/Full HD):

Cu ce am pescuit
Echipamentul cu care am prins șalăi la swimbaituri soft: lansetă EDGE SB805-1 HM by Gary Loomis, 8′ (2,43 m), 1 bucată; mulinetă Daiwa Tatula Typer R 100HL raport de multiplicare 6.3:1; fir fluorcarbon Sunline de 14 lbs. (0,31 mm); swimbait soft de aproximativ 15 cm, montat pe cârlig offset 5/0 + triplă ”stinger”.

Swimbaiturile soft
De ce le spun swimbaituri soft și nu plastice moi? Cei care au inventat acest stil afirmă că denumirea este legată și de dimensiuni, nu doar de evoluția ”built-in” a nălucilor. Conform pescarilor americani, swimbaiturile încep de la 6” sau 15 cm în sus, spre 18, 20 și mai nou, 25 sau 30 cm. Deci, 15 cm este limita de jos a pescuitului cu aceste năluci. Swimbaiturile, atât cele hard, cât și cele soft, au acțiunea ”inclusă”, adică nu trebuie să faceți mare lucru, doar să le recuperați într-un ritm mai mult sau mai puțin constant. Stilul a prins în America și s-a extins pentru că aduce exemplare record de bass.

Al doilea șalău a atacat atât de hotărât năluca, încât a înghițit cu totul swimbaitul de aproape 15 centimetri, deși era cel mai mic dintre șalăii prinși:

Concluzii
Ce am învățat în acea zi: nu vă feriți de năluci XXL la șalău, s-ar putea să vă aducă niște surprize mai mari decât vă așteptați. Important este să pescuiți cu încredere astfel de plastice supradimensionate și să insistați. Pescuitul cu swimbaituri de 20 cm și peste mi-a arătat în repetate rânduri că astfel de năluci selectează exemplarele mai mari de știucă. Dar am descoperit că și șalăii vor swimbaituri soft.

Pentru mine contează să văd că se pot prinde și așa, e un stil spectaculos și extrem, deoarece de fiecare dată când pescuiesc cu năluci mari, în sinea mea mă aștept la capturi mari. Poate că e un insight mai optimist decât e cazul, dar face parte din pescuitul meu cu swimbaituri.