Care e conexiunea între aceste elemente, ce treabă au Bibanii, BeFeSeul și mileul? Perca fluviatilis se prinde la năluci de regulă mici și ușoare. BeFeSe este acronimul pentru Bait Finesse Style, sistemul care folosește echipament de baitcasting cu capabilități de lansare din clasa 1,5 – 5 grame, Ultra-Light și Light. Dar care e faza cu mileul? Aflați în continuare!
BFS made in Japan
Există o legătură clară între bass, bibani, cleni și alți pești prinși cu năluci din clasa UltraLight: BFS, despre care știm că înseamnă Bait Finesse Style. Dar cine a inventat acest stil? Pescarii din competiția niponă de bass JB Top 50 au promovat această tehnică nouă ca oferind anumite avantaje față de spinning. Dintre cei mai importanți exponenți ai curentului BFS fac parte Yuhiro Sawamura de la Bait & Tackle Karil (K.T.F.), Katsutaka Imae de la Imakatsu, precum și tunerii de la companiile de tuning Office ZPI” și Avail.
Aveți aici un link care explică pe larg aspectele și fațetele stilului bait finesse: http://www.karil.co.jp/baitfinesse/index.html. Vă recomand să folosiți un browser care permite traducerea instantă a paginii (Google Chrome poate face asta).
Cât dai mileul, maică?
Deci, care-i faza cu mileul? Știm că memoria colectivă plasează mileul în spațiul danubiano-comunist de urâtă amintire, pe televizor sau pe diverse piese de mobilier, și face asocierea între acest obiect artizanal și celebrii pești din sticlă colorată.
În cazul de față, nu e vorba de mileul croșetat cu drag de bunici și mămăi ori cumpărat de la tarabele cu suveniruri rurale, eşuate prin stațiunile balenoclimaterice.
Lanseurile împletesc mileurile
Când mă refer la mileu, am altceva în minte: este vorba de acele peruci totale-definitive-finale, produse pe tamburul mulinetelor de casting, de nedesfăcut și care necesită îndepărtarea firului. În cazul unor asemenea monstruozități, se pierde aproape tot firul. Îl scoatem de pe mulinetă, îl tăiem, îl admirăm ca pe un complex rezultat al artei naive și-l aruncăm la gunoi.
În BFS pescuim cu fire subțiri, fluorcarbon între 0,16 și 0,20 mm, și fire textile de maxim 6 lbs., precum Sunline Super PE. Chiar dacă nu punem mai mult de 50 – 60 m de fir pe tamburii ultrashallow, o perucă ”adâncă” poate periclita toată integritatea firului, fiindcă nu poți trage de un 5 sau 6 lbs. ca de un textil de 30 lbs.
Skipping-ul, tataia & mamaia mileurilor
Tehnicile care provoacă mulinetele să creeze cele mai frumoase mileuri, de o măiestrie ieșită din comun, sunt cele de skipping, atât cu năluci din categoriile Medium-Heavy, dar mai ales din clasa Ultra-Light. Dacă perucile făcute în lanseurile normale nu-s de ajuns…
Lanseurile în stil pendul sau pitching sunt realizate cu frâna magnetică sau centrifugală reglată la valori cât mai scăzute. Chiar dacă tamburul se învârte la viteze mici, și în aceste situații pot apărea peruci frecvente, chiar dacă nu ca ale unui boss de nivel 10 în mileuri, când încercăm să facem broasca pe apă cu năluci de 4 – 5 grame. Culmea e că uneori ne mai și reușește, de-aia și insistăm!
Vreți BeFeSeu fără mileu?
Vă gândiți să pescuiți cu Bait Finesse la bibani, cleni și poate chiar la șalău? Iată câteva sfaturi din experiența personală…
Am prins recordul de Snagov, un șalău de peste 80 cm, cu echipament BFS: lansetă și mulinetă bait finesse, fir fluorocarbon Sunline FC Sniper de 5 lbs. (0,19 mm), răcușor Ecogear Bug Ants și plumb de 4 grame. Nu vă uitaţi la lansetă, din zăpăceală am luat alt combo din barcă, cel de lingură. Deci:
Vreți o mulinetă BFS cu care să nu faceți peruci nici când pescuiți cu jiguri la biban, nici cu voblere la clean?
Sfaturile mele
1. Alegeți o mulinetă cu control magnetic
Luați-vă o mulinetă cu frână magnetică de lansare, care permite o plajă de reglaje mare chiar și pentru skipping (presupunând că veți vrea să stricați niște role de fir învățând această tehnică).
Frâna centrifugală are limitări serioase atunci când pescuiți cu voblere de clean, împotriva vântului. Am testat prima generație de Shimano Aldebaran BFS versus Abu Revo LTZ și chiar dacă Aldebaran reușea câte un lanseu mai lung, controlul perucilor era mult mai slab decât în cazul LTZ. Ori, ceea ce vreau de la o mulinetă BFS nu este să lanseze 2 metri mai departe când și când, ci siguranța că pot pescui constant fără peruci, fără probleme, zi de zi. Pentru skipping, la LTZ reglez frâna magnetică aproape de maxim și pot lansa sub pontoane cu peruci minime, ceea ce în cazul Aldebaranului SVS nu este posibil.
Revo LTX-BF8 are 10 lăcașuri pentru magneți din neodim. Găsiți și variante aftermarket mai puternice decât cele obișnuite, tunerii de la Office ZPI” oferă Hyper NeoZim – pastilele de culoare aurie. Folosirea tuturor magneților permite chiar și lansarea celor mai ușoare năluci. Pastilele marcate cu roșu au polaritate inversă față de cele de lângă:
Prin alternarea polilor N-S-N-S se obține cea mai mare forță de frânare magnetică, după cum recomandă atât producătorii, cât și dezvoltatorii aftermarket Office ZPI” Japan:
Revo LTZ are 7 lăcașuri pentru magneți din neodim, aranjați într-o schemă îndelung testată de Pure Fishing Japan împreună cu Katsutaka Imae, cel care a conceput și reglat frâna din stadiile de prototip până în cele de producție. Sistemul conține magneți de diferite înălțimi – cu cât mai groasă e pastila (cele mai utilizate sunt de 1, 1,5 și 2 mm), cu atât mai mare va fi și forța magnetică exercitată:
2. Cântăriți bine avantajele unui tambur ultraușor
Căutați pe net și asigurați-vă că mulineta are un tambur cât mai ușor, cu capacitate de aproximativ 50 m de 8 lbs. (0,23 mm). Chiar și ultima variantă Daiwa Pixy e ”yesterday news” în privința greutății tamburului. Lansează bine un jig de 3,5 grame + plasticul de 1 gram, dar dacă vreți skipping sau voblere de clean de 2-3 grame ori jiguri + plastic de maxim 3 grame, orientați-vă spre noile generații BFS.
Cu cât e mai ușor tamburul, cu atât mai mică va fi și inerția, deci cu atât mai mult se va opri aproape singur, și sub influența frânei magnetice, la finalul unui lanseu obișnuit (overhead casting), când năluca atinge apa, ca în montajul video următor:
Greutatea medie a tamburilor de BFS în ziua de azi este de 7.5 – 8 grame, cu tot cu rulment și cui. Mulinetele care oferă acești tamburi stoc, de fabrică, sunt modelele de la Abu Garcia – Revo LTZ-AE74 Racing, ALC-BF7 și LTX-BF8, Aldebaran BFS 2016 și Scorpion BFS 2017 de la Shimano, T3 Air de la Daiwa și… cam atât.
După cum spuneam în articolul despre modificarea Revo MGXtreme, ca să obții o mulinetă BFS capabilă, ai nevoie de 2 elemente principale: un tambur cât mai ușor, cât mai shallow și o frână magnetică eficientă. Se pare că noul Shimano Scorpion BFS 2017 oferă performanțe similare cu Aldebaran, dar într-un corp din aluminiu, la 165 de grame, și la un preț mai scăzut. Regăsim aceeași frână magnetică FTB (Finesse Tune Brake) ca în Aldebaran și aparent, același tambur. Mulineta este produsă în Malaiezia, dacă mai contează (pentru mine, nu):
Nu sunt ”fanboy” ale vreunui brand în sine, am pescuit și pescuiesc cu toate, dar folosesc ce îmi place, ce mi se potrivește și ce îmi satisface exigențele – Daiwa T3 Air a fost OK dar m-am lovit de restricțiile impuse de producător (fără fire textile), după care am trecut la Abu Revo LTZ și mai nou la Revo LTX-BF8. Shimano a lansat, într-un târziu, o mulinetă BFS cu frână magnetică? Foarte bine, abia aștept să pescuiesc cu ea! Va fi primul model Shimano pe care îl cumpăr de la Antares 2012 încoace.
Apropo de T3 Air, am găsit articolul scris acum fix 5 ani fără o zi, după prima utilizare a mulinetei, pe vechiul blog. Mulineta m-a impresionat la vremea respectivă, păream chiar exaltat de performanțe, în comparație cu Daiwa Pixy 68 (cu tambur I’ZE Special Finesse Spool – 10,1 grame greutate totală, 8,8 grame fără rulment și cui), însă în cele din urmă nu m-a mulțumit cum lansa jigurile de biban. Dacă aș fi luat-o exclusiv pentru voblere de clean, probabil că aș fi păstrat-o. Cu Abu Revo LTZ AE74-Racing a fost dragoste de la primul lanseu. Probabil și diferența de diametru între tamburi a contat (33 mm pentru LTZ vs. 32 mm la T3 Air), dar orișicât… Teoretic, T3 Air trebuia să spulbere orice competiție de pe apă, fiindcă avea toate atuurile: unul dintre cei mai ușori tamburi ai momentului, cea mai complexă frână de lanseu, cu inductor Air Brake și Magforce 3D, plus line guide-ul ”minune”, TWS.
Unul din secretele mulinetelor BFS este tamburul ultra light, super shallow și large arbor: cu cât ţine mai puţin fir, cu atât mai mică va rămâne şi greutatea tamburului încărcat. Producătorii acestor mulinete şi tunerii niponi recomandă ca, pentru performanţe maxime, să nu se depăşească mai mult de 30 – 35 m de fir fluorcarbon încărcat pe tambur.
Tamburul „adânc” de LTZ (100 m de 8 lbs./0,23 mm) cântăreşte 8,1 grame fără fir:
Tamburul aftermarket K.T.F. pentru LTZ, care cântăreşte aproximativ 8.5 grame fără fir, va avea, cu 35 m de fluorcarbon de 5 lbs., 10,8 grame. Fluorcarbonul are o greutate specifică mare, deci va îngreuna suplimentar chiar şi tamburii BFS ultrashallow:
Tamburul aftermarket K.T.F. pentru LTX-BF8 cântăreşte 8,1 grame fără fir:
Şi 10,1 grame cu circa 30 m de fluorcarbon de 5 lbs. (0,19 mm):
Tamburul stoc de la LTX-BF8 cântăreşte 7,7 grame fără fir:
Şi doar 8,5 grame cu aproximativ 40 m de Sunline Super PE 6 lbs. Deci sesizabil mai puţin decât dacă aş fi încărcat aceeaşi cantitate de fluorcarbon. Dacă vreţi să ţineţi greutatea tamburului la minim, şi odată cu ea, şi inerţia, atunci firele textile supersubţiri precum Sunline Super PE de 6 lbs. sunt soluţia:
Cât cântărește un plastic pentru biban? Dacă jigul are 3,5 grame…
… plasticul de 4 cm are nu mai puțin de 1 gram:
Deci, un total destul de supraponderal pentru un jiguleţ şi un plastic de biban. Spun asta deoarece lumea are tendinţa să subaprecieze greutatea nălucilor pe care le lansează. Cântărirea nălucii pe un cântar cu eroare de 0,1 grame nu mai lasă loc de interpretări:
Chiar și Daiwa Pixy lansează fără probleme 4,5 grame. Însă când coborâm sub pragul celor 3 grame, mulinetele BFS ale ultimilor ani surclasează modelele vechi, care nu pot lansa la distanțe suficiente sau fără peruci astfel de greutăți:
Cu cât sunt mai ușoare și mai puțin aerodinamice, cu atât mai greu de lansat devin nălucile sub 3 grame. În cazul lor, recomand ultimele generații de mulinete BFS, cu tamburi de maxim 8 grame greutate și control magnetic al frânei de lanseu, precum LTZ, T3 Air, BF7, BF8 sau Aldebaran BFS 2016 și Scorpion BFS 2017:
3. Mulinetă BFS, lansetă BFS
Luați o lansetă specială pentru BFS, care să se poată încărca ușor cu plaja de gramaje 1,5 – 5 grame. Sau căutați un blank cu asemenea caracteristici, pentru o viitoare lansetă custom. În baitcasting treaba e la fel de simplă ca în fly casting: nu se încarcă lanseta, nu lansați. Mecanica lanseului cu echipament de casting este diferită de spinning, un subiect despre care vom discuta cu altă ocazie.
4. Învățați să lansați corect, ca să nu mai croșetați mileuri
Aveți lanseta dar nu știți să o încărcați optim prin mișcare și sub greutatea nălucii? Asta înseamnă, încă o dată, că nu lansați cum trebuie. Până învățați, o să strângeți o colecție frumușică de mileuri, dar ăsta-i jocul, și eu am trecut prin așa ceva când descurcam primele mileuri, prin vara lui ’93. Practice makes perfect, deci încercați să exersați pe apă sau pe iarbă, când aveți timp.
Mulţumesc colegului Harald, stăpânul de drept al preţioaselor creaturi ce dau viaţă sticlei dincolo de bibelouri, pentru că m-a lăsat să folosesc magnificele exemplare în realizarea articolului pe care tocmai l-aţi citit sau nu:
Bibanii, BeFeSeul și mileul
Pescuitul cu BFS nu este rocket science, ci rezultatul unor alegeri cultivate, cu finalitate în compatibilitatea optimă dintre mulinetă, lansetă și greutatea redusă a nălucilor. Încercați să îndepliniți condițiile de mai sus și veți elimina ”frumoasele mileuri” din pescuitul cu bait finesse și chiar cu alte echipamente de casting.
Salut! Poti te rog sa imi recomanzi si mie o mulineta de casting pt 5-15g? Multumesc anticipat!
Acum am văzut și un mesaj pe facebook. O să încerc să-ți recomand, însă plaja e cam mare. 15 grame lansezi bine cu multe mulinete în prezent. Între 2 și 5 grame, asta e plaja bait ultralight. Sau poți să zici că dai până la 7-8 grame. Îmi trebuie mai multe date. Peste o anumită greutate, nu vei vedea nicio diferență de performanță între o mulinetă BFS și una din clasa de greutăți M, să zicem între 7 și 18 grame. Aș zice să încerci un Abu LT6 de Japonia, o Daiwa T3 SV, dar cred că cea mai potrivită pentru tine, în plaja de greutăți 5 – 15 g este Daiwa Pixy PX68. Depinde și pentru ce aplicații vrei mulineta.