Al doilea episod al seriei vă propune un subiect pe cât de important, pe atât de puțin cunoscut: de ce lansăm așa, cu tamburul umplut până sus, și nu cu el plin doar pe jumătate sau pe trei sferturi. Felul în care umplem tamburul afectează distanța de lansare pe care o putem obține cu echipamentul de cast. Aflați mai multe în continuare din noul vlog și din articolul De ce lansăm așa (2)!

Jumătatea plină nu e chiar atât de plină
De-a lungul anilor, am întâlnit pescari cu mulinete de cast umplute în toate felurile, dar numai corect, nu. Prin trial & error au descoperit că atunci când pui mai puțin fir pe tambur, mulineta ”se îmblânzește”, devine mai docilă, mai controlabilă. Asta pentru că eficienţa frânei de lansare crește în timp ce distanţa scade. Aparent, acest lucru oferă niște beneficii, dar, în realitate, nu există nicio ”jumătate plină”. După cum puteți afla din De ce lansăm așa (2), dezavantajele întrec aşa-zisele „beneficii”.

Ce se întâmplă cu tamburul umplut incorect
În cazul unui tambur umplut pe jumătate, acesta pierde mai multă energie pentru ca năluca să atingă o distanță comparabilă cu cea a unui tambur umplut până sus. De ce? Simplu: firul iese de pe un tambur cu diametru mai mic, deci tamburul trebuie să se rotească de mai multe ori pentru a compensa cantitatea de fir lansată de pe un tambur umplut până sus.

De asemenea, cu cât este mai mare raza cercului sau a tamburului, cu atât mai mare este și viteza la marginea acestuia. Când lansăm cu tamburul plin, câștigăm o treaptă superioară de viteză, iar această viteză crescută ne ajută să atingem distanțe mai lungi sau să lansăm la acele distanțe cu efort redus. În final, este vorba de folosirea eficientă a energiei.

Un tambur incorect umplut modifică și cantitatea de fir recuperat pe tur de manivelă, nu doar distanțele de lansare. Nu vă fie teamă că tamburii umpluți cu fir până sus pot face mai ușor peruci, pentru asta există sistemele de control magnetice, digitale sau centrifugale, care temperează mulinetele în momentele critice ale lanseului. Există trucuri şi reglaje prin care să reduceţi perucile, dar fără a limita distanţa de lansare.

Recomandarea mea: umpleți tamburii până sus, de fiecare dată
Iată de ce, vă recomand să umpleți tamburii mulinetelor de cast până aproape de marginea lor, de fapt cu 1 mm sub buza acestora. Eu prefer chiar să exagerez puțin, și umplu mare parte din mulinete ”la rasul tamburilor”, pentru că mai câștig ceva distanță în lanseu, cu efort minim. Un tambur umplut excesiv va avea tendința să facă peruci mai des, dar pe acestea le contracarez din reglajele mulinetei, în special din frâna de lanseu (foarte rar din cast control, presiunea pe tambur sau frâna mecanică, butonul aflat pe partea cu manivela) și din propriul ”control digital” – degetul mare pe tambur (ceea ce americanii numesc ”feathering the spool”).

În cazul primelor mulinete Daiwa T-Wing au existat probleme cu line guide-ul inițial, iar recomandarea producătorului a fost reducerea cantității de fir de pe tambur. Ulterior, Daiwa a remediat probema prin un nou design al line guide-ului TW – am primit piesele de la Daiwa Japan, după ce le-am scris, iar aceștia le-au trimis la Arrow International, deci cele 2 Daiwa Tatula 100HL din dotare sunt ”the latest version” din generația lor.

Excepții de la regulă
Sunt mai mulți factori care afectează performanțele mulinetelor de cast, iar modul în care le umpleți cu fir este unul extrem de important, mai ale în cazul tamburilor adânci. Există și tamburi pentru care producătorul recomandă două moduri de umplere, unul din acestea fiind până la jumătate. Este vorba de tamburii SV (Stress-free Versatile) de la Daiwa, însă aceștia au deja un diametru mai mare al arborelui (în limbaj tehnic, Large Arbor), și dacă îi umpleți pe jumătate, nu pierdeți semnificativ la capitolul distanță. Umplerea lor astfel are un alt scop, și anume acela de a reducea cantitate de fir și implicit greutatea și inerția, ceea ce ajută mult în lansarea nălucilor din clasele Medium-Light și Light. Același principiu îl puteți aplica și la celelalte mulinete, doar că rezultatele nu vor fi la fel, din cauzele mai sus enunțate.

Urmăriți explicațiile din vlogul De ce lansăm așa (2)
În vlogul de mai jos vă invit să urmăriți comparația directă dintre două mulinete identice, umplute diferit cu fire. În cazul tamburului ”pe jumătate”, am folosit o setare a frânei de lansare Magforce-Z de maximum 6 (din 20), în timp ce pe tamburul umplut corect, frâna Magforce-Z a fost reglată la 11 – 12.

La final aveți și-un rateu monumental la atacul unei știuci – uitasem frâna slabă după o primă știucă prinsă, așa că țeapa ”mi-am luat-o” eu. Se mai întâmplă când te concentrezi asupra filmării și ești începător în ale vloggingului. Selectați din meniu opțiunea de vizionare la rezoluţie Full HD/1080p:

Tamburul umplut insuficient necesită o forță mai mică de frânare, dar și distanța de lansare este serios afectată. Tamburul umplut corect necesită un reglaj normal al frânei, aproape la jumătate (11 din 20), iar distanțele atinse sunt vizibil mai mari, cu mai puțin efort.

Iată și un link către articolul scris recent de Jordan Lee, campionul Bassmaster Classic en-titre și unul din pescarii profesioniști din Bassmaster Elite Series.

De ce lansăm așa, cu tamburul umplut corect
Când pescuiți cu mulinetele umplute corect, câștigați la mai multe capitole:
– distanță de lansare;
– precizie în prezentare;
– mai puțin efort depus pe parcursul unei zile.

Dacă forțați mușchii și încheietura mânii lanseu după lanseu, asta se va resimți la finalul partidei sau după mai multe zile. Iată de ce e important să învățați să lansați corect, cu mulineta umplută și reglată optim.

Un subiect de viitor: reglarea mulinetelor de cast
Într-unul din episoadele viitoare vom discuta despre reglajele mulinetelor de cast. Zilele trecute m-a contactat un pescar în legătură cu distanța de lansare, care i se părea insuficientă în cazul mulinetei folosite, o Daiwa Tatula 100HL. Din fotografii am văzut că tamburul era umplut cu 3 mm sub margine, iar din discuții am înțeles că presiunea pe tambur era mult prea strânsă (butonul de cast control), adică reglajele aplicate erau valabile pentru mulinete cu frână centrifugală, nu și pentru cele cu frâne magnetice sau magnetic-centrifugale de la Daiwa. Mulinetele Daiwa cu sisteme TW, tamburi SV și frâne magnetice Magforce (V, Z, 3D, Air) au redus importanța acordată butonului de cast control, care nu mai permite decât reglaje minime, pentru eliminarea jocului lateral al tamburului. De asemenea, noua generaţie Shimano Antares DC 2016 (cu frână digitală de lansare) a înlăturat complet acest buton. Dar vom discuta despre acest subiect în episodul 3 al seriei De ce lansăm așa.