
Anul trecut, am anunțat lansarea unui concept inedit în lumea baitcasterelor – mulineta cu zero rulmenți, Concept Z, produsă de compania americană 13 Fishing. Prietenul Rareș Boeriu de la Power Fishing a comandat-o, iar după o lungă așteptare, Portocala mecanică a ajuns în țară. Rareș a pescuit-o într-o etapă a LRS, și imediat ce s-a întors din Deltă, am luat mulineta să o testez pentru mine. Urmează un review personal și un montaj video cu nu mai puțin de 11 năluci încercate, plus alte lanseuri de test, menite să răspundă la întrebarea – Concept Z: livrează sau nu Portocala mecanică?
Inovația capătă culoarea oranj
Sunt pasionat de inovațiile tehnologice ieșite din comun, cu condiția să-mi ofere beneficii funcționale. Iar când s-a lansat Concept Z inițial, am căutat să aflu cât mai multe despre noua idee. Mai ales că vloggerii se împărțiseră în două tabere, pro și contra Portocalei Mecanice. Anumiți influenceri de pe YouTube erau sponsorizați de 13 Fishing, ceea ce făcea să amplifice și mai mult acuzele taberei adverse, care susținea că respectivii sunt subiectivi în review-uri. În opinia mea, chiar și cele mai obiective recenzii sunt supuse subiectivismului celui care face review-ul, pentru că persoana respectivă trece totul prin filtrul experienței și al abilităților personale. Dincolo de asta, important e să nu aibă o ”agendă comercială” ascunsă.
Când vrei ceva bine făcut, DIY!
Intrigat de atâtea contradicții virtuale pe subiectul mulinetei cu ”zero rulmenți”, mi-am spus că trebuie să supun Concept Z unui test personal, să o testez ca pentru mine. Menționez că nu am vreo legătură comercială cu producătorul american 13 Fishing. Pur și simplu, voiam să aflu dacă inovația Concept Z era atât de performantă pe cât susțineau promotorii acesteia. So, Concept Z: Zero or HERO?
Double trouble: și roșcată, și minionă…
Imediat ce am intrat în posesia ei, m-au frapat două aspecte: culoarea portocalie destul de aprinsă și formatul compact. Nu știu de ce, dar din filmele de pe YouTube rămăsesem cu amprenta mentală a unei mulinete mai mari. Cât despre nuanța portocalie, aici totul ține de preferințele fiecăruia. Îmi place combinația portocaliu – negru sau gri din cultura de tuning auto, și chiar dacă și-a mai pierdut din căutare în ultimii ani, în domeniul echipamentelor de pescuit rămâne ”eye-catching”, ceea ce sunt sigur că au intenționat și creatorii săi, ca vopseaua să fie un diferențiator vizual.
Ce știe să facă Portocala?
Ce specificații are Portocala mecanică, puteți vedea în imaginea de mai jos. În mod ciudat pentru alte mulinete, dar normal pentru această serie, nu am găsit nicăieri numărul rulmenților conținuți. Asta pentru că nu are niciunul: Concept Z înseamnă Zero Rulmenți! Nu o să insist asupra specificațiilor, pe care le discutăm și în montajul video, dar o să revin asupra unora peste care am trecut poate prea repede în momentul filmării. La 183 de grame, este o mulinetă destul de ușoară. Corpul este construit din duraluminiu iar capacele laterale bănuiesc că sunt produse din compozitul ”Airfoil carbon”, în trend cu restul producătorilor, de la Abu Garcia la Shimano și Daiwa.
În afară de schema tehnică ”explodată”, în cutie se mai află un pliant cu instrucțiuni de îngrijire și întreținere general valabile, probabil pentru toate mulinetele producătorului 13 Fishing.
CZB sau Concept Zero Bearing
Să trecem la ceea ce face această mulinetă unică pe piață, și anume la bucșele CZB. Pe scurt, 13 Fishing au găsit/dezvoltat niște bucșe polimerice din materiale aerospațiale, pe care le-au pus în locul rulmenților de tambur, și pe care se rotește tamburul în timpul lanseurilor, în modul free spool. Producătorul susține că bucșele reduc frecarea, sunt cu ”autoungere” și nu necesită întreținere, oferind performanțe optime în lanseuri.
După cum puteți observa, bucșele CZB sunt de culoare portocalie, una este poziționată în capacul lateral, în centrul sistemului de frânare, iar cealaltă se află pe axul tamburului, imediat lângă acesta (nu la capătul axului).
Zero rulmenți = două avantaje importante
Unul este nivelul de întreținere redus, fiindcă nu avem rulmenți de uns cu ulei la fiecare 2-3 partide. Cel de-al doilea este rezistența crescută la coroziune, dacă pescuim în apă sărată, acolo unde rulmenții clasici sunt printre primii care ruginesc dintre componentele unei mulinete.
Capacul ”aripă de gândac”
Capacul lateral culisează și este prins de mulinetă, deci nu există riscul să-l pierdeți când vreți să reglați frâna de lanseu:
Frâna centrifugală X6
Sistemul de frânare este unul clasic, centrifugal cu 6 greutăți, ajustabil doar din interior. Pentru a regla frâna de lanseu, este necesar să deschideți capacul lateral, de fiecare dată când vreți să schimbați setările. Un disc rotativ obturează sau eliberează pe rând greutățile centrifugale și este destul de ușor de folosit. În aceeași categorie de preț, produsele competitoare, amintesc doar de Shimano Curado K sau Daiwa Tatula, au reglaje exterioare ale frânelor de lanseu.
Șina interioară asupra căreia acționează greutățile centrifugale, aplicând forța de frânare pe durata lanseurilor:
Design inspirat
Un detaliu care mi-a plăcut este designul decupat al star drag-ului, care împreună cu butonul de cast control și manivela, formează piesele ”de contrast” cu restul Portocalei. Pe corpul mulinetei vedem și raportul de recuperare, de 7,3:1, potrivit pentru cele mai multe tehnici moderne de pescuit. Îmi plac mulinetele rapide pentru pescuit cu broaște floating și alte topwatere, fiindcă mă ajută să recuperez rapid burta firului, pentru burning (prezentări rapide, de reacție) și pentru pitch & skip, unde contează să pot recupera rapid jigul după fiecare lanseu scurt, ca să pot acoperi cât mai multe porțiuni dintr-o zonă anume.
Portocaliul este noul verde. Hulk-verde.
Frâna mulinetei are o valoare declarată la 22 lbs. (aproximativ 10 kgf), ceea ce este dublul valorilor oferite de alți producători. Media forței în industrie este de 4,5 – 5 kgf pentru baitcasterele din clasa de putere Medium-Heavy. În timpul testelor mi-au dat doi pești, dar nu i-am înțepat fiindcă pescuitul la răpitor este închis pe Varlaam în perioada verii, pentru protejarea populației de știucă și șalău. Ceea ce pot să vă spun este că frâna de pe Concept Z nu este doar foarte puternică, ci și foarte smooth. Chiar și la valori mari, lucrează fluid, fără întreruperi. Recordul de rezistență a frânei în categoria low profile este de 24 lbs. și a fost stabilit de mulinetele Revo STX de la Abu Garcia, care au implementat pentru prima dată discuri din carbon în producția de serie.
Cum se învârte Concept Z?
Eppur si muove! Portocala mecanică este destul de fluidă în mulinarea ”pe uscat”, însă acolo unde contează, în pescuit și în sarcină, este chiar și mai fluidă, chiar și când învârtim manivela la viteze mari. În general, fluiditatea angrenajelor dispare odată cu timpul, ca urmare a uzurii care se instalează mai rapid dacă folosim fire textile, din cauza lipsei de elasticitate a acestora. Angrenajele din Concept Z sunt produse în Japonia, ceea ce ajută cu siguranță la fluiditatea funcționării.
Cât de silențioasă este Portocala mecanică?
De asemenea, producătorii susțin că, datorită lipsei rulmenților, mulineta este mai silențioasă în operare decât cele ”clasice”. După câteva ore de teste, pot spune că este cel puțin la fel de silențioasă ca o mulinetă high-end japoneză, dacă nu chiar ceva mai mult. Contestatarii mulinetei Concept Z susțineau că mulineta scoate tot felul de sunete în timpul lanseurilor, că sfârrr, că mârrr, că e zgomotoasă. Remediul găsit de mediul online a fost adăugarea unei picături de ulei pe fiecare bucșă, ceea ce ar fi redus nivelul de zgomot. Din nou, nu am observat deloc astfel de comportamente. Dimpotrivă, Portocala mecanică a fost cât se poate silențioasă și de previzibilă în lanseuri.
Condiții speciale
Am primit mulineta cu un fir foarte gros pe ea, Momoi Riujin de 50 lbs., o alegere OK pentru pescuitul la știucă în vegetație, cu topwatere sau plastice moi, dar nu cel mai indicat pentru pescuitul all-around. De asemenea, tamburul nu era umplut până la limita superioară, iar nivelul scăzut al firului conduce la lanseuri mai scurte. Nu am umblat la fir și la nimic altceva și am luat mulineta la test așa cum a venit.
De asemenea, am montat-o pe o lansetă Evergreen The Stallion DG 69MH din seria Inspirare Tournament, de 6’9″ lungime, putere de aruncare 5/16 – 1 oz. (9 – 28 grame) și fir 10 – 20 lbs. (0,26 – 0,37 mm). Lanseta este mai puternică și mai rigidă de cât îmi aminteam, în comparație cu EDGE-ul Swim Bait 805-1 HM care a devenit lanseta mea all-around pentru știucă. Cu EDGE-ul probabil că aș fi obținut distanțe mai bune de lansare. Chiar dacă are putere superioară, acel model unic de la EDGE se încarcă lejer cu voblere de 7 grame și jiguri de 3,5 grame și plastice de 7-8 cm.
Așadar, consider că am testat mulineta în condiții neprielnice, care nu i-au permis să atingă vârfurile de performanță.
Însă, pentru mine, cu atât mai relevante sunt rezultatele acestui test și concluziile finale.
Un test de lungă durată
Montajul video are aproape 58 de minute, este cel mai lung de până acum, și am lucrat peste 8 ore la editarea lui. Cuprinsul acestuia este după cum urmează: introducerea și analiza mulinetei; testele de lansare, în care am folosit nu mai puțin de 14 năluci diferite, dintre care am păstrat doar 11, pentru limitarea duratei a filmului; teste suplimentare cu lanseuri de skipping; concluzii finale.
Aflați cum lansează cu toate nălucile selectate și cum se descurcă la ”broasca pe apă” a.k.a. lanseurile de skip din montajul video următor (pentru o experiență de vizionare la calitate maximă, setați rezoluția 1080p HD din meniul ferestrei de YouTube):
Ca exemplu, am folosit linguri de Snagov de maximum 7 grame, crankbaituri de între 7 și 10,5 grame, linguri portante precum Kuusamo Rasanen, spinnerbaituri dar și jerkbaituri precum Rapala Husky Jerk de 9 grame, care nu se numără printre cele mai prietenoase năluci cu echipamentul de cast în ceea ce privește distanțele de lansare.
Câteva cuvinte despre teste
Am testat Concept Z și cu lanseuri de pitching, în stil pendul, pe sub mână, iar aici mulineta a funcționat mai bine cu jiguri de 10 grame, probabil din cauza inerției tamburului. Tamburul umplut cu firul textil Momoi de 50 lbs. cântărește 25 de grame, deci nu este o mulinetă pentru aplicații BFS.
After-testing
După test, am vrut să-i ridic totuși firul, așa că l-am dat jos pentru a adăuga puțin backing textil, prilej cu care am aflat câteva lucruri despre tambur.
1. Tamburul cântărește 16 grame fără fir, o greutate în linie cu media altor mulinete MH. Tamburul este destul de adânc, așa că dacă folosiți fire textile sau monofilament mai subțiri, vă recomand să îl umpleți cu backing din fir textil atât cât aveți nevoie, apoi să adăugați firul principal, până la marginea tamburului. Capacitatea este inscripționată chiar pe tambur: 135 iarzi de 12 lbs., adică 123,4 metri de fir mono de aproximativ 0,28 – 0,30 mm. Capacitatea este mai mult decât îndestulătoare, chiar și pentru fire între 0,33 și 0,38 mm (16 – 20 lbs.).
2. Arborele tamburului este găurit, pentru a putea trece firul prin el. Îi faceți un nod la capăt și începeți să trageți fir de pe rolă. It’s a neat feat – când folosesc textil, încep întotdeauna cu 5 – 10 m de monofilament pe tambur, fiindcă acesta este elastic și nu alunecă, după care conectez backing-ul textil, iar la final, firul principal. Acest ”șanfren” inteligent elimină necesitatea folosirii oricărui fir mono la început și simplifică operațiunea de umplere a tamburului. Prin canelură intră lejer un fir de 0,37 mm diametru (20 lbs.), am verificat când am pus suplimentul de buraj pentru a ”ridica” firul principal.
Concept Z sau mulineta Plug&Play
După cum aveam să mă conving, Portocala mecanică lansează bine cu toate nălucile testate. Surprinzător, sistemul de frânare centrifugal funcționează ireproșabil, nu am făcut decât o perucă minimă cu lingura Kuusamo Rasanen (dar am strâns puțin cast controlul și am obținut distanțe bune cu doar 3 pini activi) și atunci când am vrut să văd cum dă skipping, tehnică echivalentă cu mama perucilor, lanseu după lanseu.
În treacăt fie spus, Concept Z este prima mulinetă cu frână centrifugală cu care reușesc să dau lanseuri decente de skipping, după reglaje minime, care nu știu dacă mi-au luat mai mult de unul sau maximum două minute.
Concept Z: livrează sau nu Portocala mecanică?
DA, fără niciun dubiu (spre surprinderea mea, care mă îndoiam de performanțele susținute în online). Cum lansează comparativ cu o mulinetă din aceeași categorie de preț? Nu am făcut teste side-by-side, dar din experiențele personale cu Daiwa Tatula, distanțele de lansare sunt foarte apropiate. Știu că lansam 33 – 35 m cu swimbaitul soft din acest test și mulineta Tatula (dar cu fir mai subțire), iar distanța atinsă de Concept Z în video, cu aceeași nălucă, este similară.
Pentru o mulinetă cu ZERO RULMENȚI, performanțele oferite sunt fantastice, în comparație cu mulinetele clasice, care se învârt pe rulmenți. Există și mulinete entry level de la Shimano (Bass Rise), cu bucșe poliuretanice, la prețuri mai reduse, dar nu le-am testat, nu pot vorbi decât despre subiectul zilei. Portocala mecanică este prietenoasă și previzibilă în lanseuri, fiind printre puținele mulinete din ultima vreme cu care abia aștept să pescuiesc din nou. Nu cu cea din test, fiindcă nu îmi aparține.
Ultima întrebare: aș cumpăra Concept Z pentru mine? Răspunsul venit din partea unui utilizator de mulinete high-end: abia aștept să o comand. Restul, vă invit să aflați din montajul video.
Cât e kilul de portocală?
MSRP-ul este poziționat la $200.00, dar am văzut pe magazinele de pe eBay la minimum $175 plus taxe de transport de $55 sau la $200.00 + $35.00 transport. Unii ar putea să comenteze că e scump pentru ceea ce oferă, în lipsa rulmenților :D, însă eu cred că e un preț corect dacă ținem cont de inovațiile tehnologice incluse și de nivelul de performanță oferit.
Fire întinse & portocale încinse!