Swimbaiturile din familia Jointed Claw nu sunt singurele cu acțiuni unice în această categorie, pentru că GAN CRAFT continuă să inoveze și să impresioneze prin tot ceea ce creează. Seria despre care urmează să vorbim reprezintă o evoluție a Jointed Claw-urilor, este a treia produsă, după Jointed Claw 178, și se numește Jointed Claw S-SONG 115. Este un swimbait/jerkbait compact, de numai 11,5 cm lungime, cu o greutate de aproximativ 30 de grame și o acțiune care face minuni în apă. Eu folosesc această nălucă din 2006 – 2007 și în tot acest răstimp mi-a adus foarte multe satisfacții în pescuitul știucii. Haideți să vedem împreună cum evoluează această nălucă unică și să aflăm cum să o prezentăm cât mai eficient din Swim like a fish: Gan Craft S-SONG 115!

S-Song la prima vedere – fișa tehnică
Lungime: 115 mm
Clasa de greutate: 28,35 de grame (1 ounce class)
Cârlige triple: C’ultiva ST-36BC, nr. 2 în față și nr. 4 în spate

Calitate Japan Domestic Market atât pentru ambalaj, cât și pentru nălucă.

Profilul acestui swimbait este mai lat decât al Jointed Claw-urilor clasice și seamănă cu peștii-pradă precum plătica, carasul, roșioara etc. Una din trăsăturile aparte este canalul aflat sub ochetul de prindere, care are rolul de a imprima evoluția atât de specială acestui swimbait compact.

Canalul de sub ochet ajută nălucă să evolueze așa cum o face, după cum afirmă producătorul GAN CRAFT.

Canalul de sub ochet ajută nălucă să evolueze în stilul său inimitabil, după cum afirmă producătorul GAN CRAFT.

S-SONG 115 are o singură articulație care unește cele două secțiuni, ceea ce îi conferă evoluția în S, în timp ce coada se poate scoate și înlocui foarte ușor (însă nu cade în timpul lanseurilor și al pescuitului). Materialul din care este confecționată coada este un elastomer, foarte, foarte rezistent în timp. Am S-SONG-uri din 2007 cu cozi intacte, deși au stat ”la înghesuială” printre alte năluci.Cozile din elastomeri întâlnite la alte năluci precum Jackall Magallon au tendința de a topi după o perioadă de 2-3 ani, chiar dacă nu intră în contact cu niciun alt plastic. Nu este și cazul cozilor de la Gan Craft Jointed Claw sau S-Song

S-SONG 115 vine cu două cozi în cutie, care se pot schimba ușor datorită sistemului de montare ”slide-in”.

S-SONG 115 vine cu două cozi în cutie, care se pot schimba ușor datorită sistemului de montare ”slide-in”.

Calitate JDM de la cap la coadă
În ambalajul nălucii, care se vede că este JDM (Japan Domestic Market), se mai află o agrafă pentru atașarea nălucii (deși nu o recomand, fiindcă pare subțire) și o coadă de rezervă, cu o formă diferită. Conform designerilor japonezi, coada cu profil redus schimbă evoluția nălucii în S-uri și mai strânse, dacă era posibil acest lucru, pentru prezentări în ochiuri de apă și spații restrânse în general. Nu am folosit niciodată această coadă, fiindcă acțiunea nălucii cu coada normală a fost mereu foarte productivă pentru mine. Atenție mare la ancore, fiindcă sunt super ascuțite!

Cârligele triple Owner C'ultiva sunt extrem de ascuțite și își păstrează vârful mult timp.

Cârligele triple Owner C’ultiva sunt extrem de ascuțite și își păstrează vârful mult timp. Atenție mare la ele dar și la mâini, când manevrați știuca în timpul degorjării.

Finisajul perfect, cum doar japonezii știu să facă, se ține destul de bine chiar și după 20 - 25 de știuci prinse cu modelul din imagine.

Finisajul perfect, cum doar japonezii știu a face, se ține destul de bine chiar și după 20 – 25 de știuci prinse cu modelul din imagine.

S-SONG vine în două variante: plutitor (inscripționat Type-F), care se scufundă pe recuperare, și lent scufundător (Type-S). Prin adăugarea foliilor de tungsten sau plumb, le putem modifica pentru a ne servi în funcție de temperatura apei și de gradul de activitate al răpitorilor.

Capturi la S-Song 115 din Delta anului 2014.

Am început să prind știucă la S-SONG încă din 2007, de când mi-am cumpărat primele două swimbaituri, din Japonia. În imagine aveți o știucă prinsă în timpul antrenamentelor pentru un concurs din Deltă, în primăvara lui 2014.

S-SONG 115 prinde bine primăvara, când știuca începe să se hrănească după depunere, dar și toamna. Iar dacă știți cum să-l modificați minimal, va prinde bine și în apă de numai câteva grade Celsius, în pragul înghețului.

S-SONG 115 prinde bine primăvara, când știuca începe să se hrănească după depunere, dar și toamna. Iar dacă știți cum să-l modificați minimal, va prinde bine și în apă de numai câteva grade Celsius, în pragul înghețului.

S-SONG 115 – mai întâi, concluzia
Nu aveți răbdare să citiți până la sfârșit? Nu-i nimic, iată concluziile de pe acum: dacă nu aveți această nălucă în cutie, pentru știucă pe orice fel de apă, luați-vă măcar una. Deși ideal ar fi două, una în variantă plutitoare, și una scufundătoare, ca să acoperiți mare parte din prezentări, de la ape cu vegetație, la zonele unde versiunea sinking este mai folositoare – în ape cu mai puțină vegetație și adâncimi între 1 și 2 metri.

Mi s-a întâmplat ca, în primăvara acestui an, să am două știuci care au atacat una după cealaltă năluca, fiecare prinsă în câte o ancoră, însă una a scăpat tocmai fiindcă nu mai puteam înțepa bine, însă am reușit să prind toată acțiunea cu action cam-ul.

În primăvară, în timpul unei partide, am avut două știuci care au atacat năluca. Aceasta e o captură de pe cameră. Cea mai mare a scăpat, dar a fost spectaculos. Până acum am prins câte doi bibani pe cicade sau voblere mici.

În primăvară, în timpul unei partide, am avut două știuci care au atacat năluca. Aceasta e o captură de pe cameră. Cea mai mare a scăpat, dar a fost spectaculos. Până acum am prins câte doi bibani pe cicade sau voblere, dar nu și știuci.

Dacă vreți să vedeți cum evoluează GAN CRAFT S-SONG 115 în realitate, vă invit să urmăriți montajul video de mai jos, în care puteți vedea și ceva capturi, toate realizate într-o singură zi. Pentru o experiență de vizionare optimă, setați rezoluția meniului YouTube la 1080p/FullHD:

Ce acțiune are S-SONG 115?
Această nălucă a fost concepută să evolueze în S-uri ”nervoase”, incredibil de strânse, de foarte mică amplitudine, cum nu am mai văzut vreodată la niciun alt swimbait articulat. Cu cât grăbiți recuperarea, cu atât mai ”nervoasă” devine evoluția S-SONG-ului. Datorită versatilității intrinsece, swimbaitul poate fi prezentat în două moduri distincte, cu ceva variațiuni pentru fiecare din evoluții:

1. Recuperare rectilinie, lentă, rapidă sau cu pauze (stop & go) – această prezentare este cea mai simplă, pentru că o puteți face doar din mulinetă, prin rotirea manivelei. Acest stil de prezentare, ”asezonat” cu pauze, mi-a adus și cele mai multe capturi de știucă, atât pe vreme rece, cât și în plin sezon, de primăvara până toamna. Evident că viteza de recuperare trebuie adaptată în funcție de temperatura apei, unul din principalii factori care dictează cât de active sau de inactivi vor fi răpitorii. De asemenea, puteți combina recuperarea liniară lentă cu mișcări de jerk aleatorii, când și când, și asta pentru că o rupere de ritm poate determina răpitorul care urmărea năluca să atace. Există și alte posibilități de prezentare, precum ”bottom stay & jerk”, care funcționează cu variantele scufundătoare ale nălucii.

Recuperare fără coadă? Da, se poate, și o recomandă chiar producătorii: acțiunea devine și mai estompată dacă prezentăm S-SONG-ul fără coadă, ca pe un crankbait de mică adâncime!

Stilurile de recuperare recomandate de producător, dar care pot fi modificate și adaptate în funcție de situație.

Stilurile de recuperare recomandate de producător pot fi modificate și adaptate în funcție de situațiile întâlnite pe apă.

2. Recuperare de tip jerkbait – da, dacă veți începe să jerk-uiți S-SONG-ul pe toată durata recuperării, veți fi uimiți de evoluția în S-uri la 90 de grade, o combinație unică între acțiunea unui jerkbait european de știucă și cea a unui swimbait articulat. Am prins și pe această recuperare, mai ales când știucile erau active, pentru că este o prezentare pentru pești activi prin definiție.

S-SONG 115 nu acoperă la fel de multă apă prin evoluția laterală, datorită S-urilor de amplitudine redusă, fiind o nălucă mai directă decât seriile Jointed Claw, ceea ce de multe ori poate fi mai pe placul răpitorilor.

Folia de plumb adezivă modifică flotabilitatea nălucii, pentru a o face neutră sau ”suspending”. Pe timp de iarnă și apă rece, aceasta e soluția câștigătoare.

Folia de plumb adezivă modifică flotabilitatea nălucii, pentru a o face neutră sau ”suspending”. Pe timp de iarnă și apă rece, aceasta e soluția câștigătoare.

Cum prezentăm S-SONG 115 în apă rece?
Când gradul de activitate a știucii scade odată cu gradele din termometru, în prag de iarnă, și prezentările trebuie adaptate la viteza de reacție scăzută a răpitorilor. Așadar, trucul e simplu: aplicați folie de plumb adezivă pe burta modelelor plutitoare, astfel încât acestea să devină aproape neutre ca flotabilitate – suspending sau ”dead slow floating”. Recuperați-le lent, cu pauze lungi, de la minimum 3 secunde în sus, și o să vedeți atacuri – în condițiile în care cei care pescuiesc cu ”gume” sau linguri nu se vor întâlni decât accidental cu știuca.

Pentru durabilitate în pescuit, lipiți folia adezivă cu puțin super glue. Adezivul cu care vin aceste folii din cutie nu ține suficient de mult timp.

Pentru durabilitate de durată, lipiți folia adezivă cu puțin super glue. Adezivul cu care vin aceste folii din cutie nu ține suficient de mult timp.

Echipamentul potrivit
Orice mulinetă de casting cu raport de recuperare între 6.0 și 7.2:1, alegerea ideală fiind ceva de viteză medie, în jurul a 6.5:1. Eu m-am învățat cu Daiwa Z 2020SHL Black Limited, pe care am pescuit-o intensiv de aproape un an, de când am cumpărat-o. Fir textil, fluorcarbon sau nailon în funcție de particularitățile apei și o lansetă de minimum 2,13 metri (7’0”) până în 2,43 metri (8’0”), cu acțiune moderat-rapidă, nu foarte rigidă, dar suficient de puternică pentru a lansa liniștit o uncie (30 de grame). Personal, folosesc o lansetă EDGE by Gary Loomis Swim Bait 805-1HM, care a devenit nelipsită din pescuitul meu la știucă, deoarece are acea acțiune all-around perfectă pentru pescuitul cu năluci de reacție. Ca mulinete, puteți alege o Daiwa Tatula sau un Shimano Curado K, în funcție de preferințe, fiindcă datorită greutății nălucii, o veți putea lansa fără probleme cu aproape orice mulinetă din gama de putere Medium-Heavy.

Echipamentul optim: lansetă EDGE by Gary Loomis SB805-1HM, mulinetă Daiwa Z 2020SHL Black Limited, fir Sunline FC Sniper de 14 lbs. (0,31 mm).

Echipamentul optim: lansetă EDGE by Gary Loomis SB805-1HM, mulinetă Daiwa Z 2020SHL Black Limited, fir fluorcarbon Sunline FC Sniper de 14 lbs. (0,31 mm).

Dintre echipamente nu trebuie să lipsească minciogul - cu plasă cauciucată și de dimensiuni cât mai mari.

Dintre echipamente nu trebuie să lipsească minciogul – cu plasă cauciucată și de dimensiuni cât mai mari.

Swim like a fish?
Absolut și chiar mai mult de atât: GAN CRAFT S-SONG 115 înoată ca un pește și are mai multe trucuri ”din fabricație”, prin care poate determina răpitorii să atace decisiv. Culorile folosite pot fi prinzătoare în funcție de claritatea/turbiditatea apei, de peștii-pradă din acel sistem, dar, de regulă, am prins bine cu aproape orice model – de la Ama Frog (când nu știți ce să folosiți) la Dead Fish sau Gekichar. Dintre culorile care ocupă un loc special în pescuitul meu este Big Bite Chartreuse, produsă în colaborare cu Toshifumi Kikumoto, unul dintre primii promotori ai pescuitului cu swimbaituri la bass din Japonia. Puteți vedea culorile speciale aici.

Știuci în dril 1

Swim like a fish? Definitely! GAN CRAFT S-SONG 115

Swim like a fish? Absolutely! GAN CRAFT S-SONG 115

S-SONG 115 poate fi considerată o nălucă scumpă, dar din punctul meu de vedere, își merită toți banii.

S-SONG 115 poate fi considerată o nălucă scumpă, dar din punctul meu de vedere, își merită toți banii.

Concluziile le aveți mai sus. Prea multe nu mai sunt de spus. Dacă puteți trece peste preț, care nu este deloc de neglijat, S-SONG 115 merită banii, cum se spune. Am organizat nu de mult un concurs de promovare a paginii Game Fishing A to Z pe Facebook, iar tânărul care a câștigat era foarte fericit că a avut această șansă. Am văzut din postările recente că a pescuit la știucă, dar nu a folosit S-SONG-ul. I-am recomandat să dea cu el, dar se pare că are încredere doar în lingura care i-a adus rezultate. Păcat, fiindcă nici nu are idee ce nălucă are în trusă.

Fire întinse și ne revedem în scurt timp cu alte subiecte noi!