El Horizonte 83Tulala este un brand high-end nipon care, încă de la apariția sa în 2010, a strâns un grup mare de fani în Japonia și nu numai. Filozofia brandului este aceea de a oferi lansete de înaltă performanță, extrem de puternice și ușor transportabile, pentru pescuit la pești răpitori oriunde în lume, din bazinul Amazonului și până în Indonezia sau Papua Noua Guinee. Abordarea tehnică implică folosirea materialelor prime din carbon/grafit de înaltă rezistență, iar aspectul lansetelor Tulala este întotdeauna unul clasic, cu tonuri calde și culori pastelate, ”down to earth”.

Lanseta pe care o vedeți expusă aici de vânzare este modelul El Horizonte (EH83), varianta facelift produsă după 2019, cu componente actualizate – un alt tip de mandrină Fuji și inele Fuji din seria K, cu insert SIC. Dacă doriți să achiziționați o asemenea lansetă, va fi greu de localizat în stare nouă, singura șansă fiind magazinele japoneze de pe eBay, unde este disponibilă second hand, la prețuri de 500 euro, cu transport inclus (430 euro lanseta și 75 de euro transportul), după cum puteți vedea aici.

Modelul EH83 combină tonurile de culoare maronii cu winding check-uri albastre, care, în explicația producătorului, reprezintă culorile pământului și ale cerului. Această lansetă este considerată de Tulala drept cea mai puternică lansetă de freshwater ”To confront the world’s largest fish”, inclusiv somnul european, care apare stilizat și pe talonul lansetei, însă nu este o lansetă doar pentru somn, ci pentru toate speciile de pești mari din lume.

Acțiunea lansetei este Regular Fast, iar puterea este Extra Heavy, însă datorită designului care face ca vârful să fie destul de flexibil, lanseta are o plajă de putere reală, cuprinsă între 18 și 300 de grame.

Iată descrierea de pe pagina producătorului:
”Regular taper (slightly fast / heavy action) rod designed based on PE4-6. You can cast lures up to 350g and even live food. 4 to 6 oz lures are especially easy to use rods, and 200 to 300 mm lures, which have been increasing in recent years, are also in the range of use. Although it has tough berries and bats, the tip is not too hard, so you can use a lure of about 20-40g. Supports a wide range from lures to baits. It is a special model that can be cast by firmly putting the weight on the berry even in situations where the fish used for bait cannot be called small. It is the most rigid rod in the El Horizonte series that can face one-on-one with a dreadnought size even in a torrent or a long-distance casting destination.”

Specificații
Model: El Horizonte 83
Acțiune: RF (Regular Fast)
Lungime (ft/m): 8’3 ” / 2,51 m
Lungime strânsă (cm): 185
Lungime rear grip (cm): 38
Greutate (grame): 250
Fir monofilament (lbs., MAX): 30
PE (#, MAX): #10 (peste 120 lbs.)
Putere de aruncare (grame): 18 – 300 (max. 350 de grame)

Este o lansetă de big baits, adică de swimbaits, cu mufare offset ”one and a half”, care o face ușor de transportat. Am adus-o din Japonia în primăvară, nu am folosit-o în pescuit, ci doar am testat-o 10 – 15 minute cu câteva năluci mari, de până la 250 de grame, ca să văd cum se comportă, după care nu am apucat să pescuiesc cu ea.

Aici puteți vedea câteva filmulețe, unele mai vechi, despre cum lansează EH83 cu diverse năluci, de la GAN CRAFT 148, 178, Magnum 230 și până la Roman Made Mother, de 300 de grame.

Iar în acest film, vedeți cum se descurcă EH83 în fața unor pești cum la noi nu există, este vorba de alligator gar, din Statele Unite.

Puteți vedea condiția lansetei din fotografiile de mai sus.

Preț redus de la 1 noiembrie 2021: 400 de euro (prețul de achiziție a fost undeva la 550 de euro). Pentru detalii, mă puteți contacta la temujindengeki1@gmail.com și la telefon 0722 351 597.