Bariki Shad power: 3 știuci de 72, 73 și 93 cm – anul ăsta, la începutul verii, am început să mă prind care-i faza cu balta de la Creața 1. La ora la care scriu aceste rânduri, am contorizat deja mai multe capturi de știuci capitale și am ”reușit” să scap încă una mare la minciog, la mal, care s-a dezagățat în timp ce mă chinuiam să desfac minciogul. Ce au în comun toate aceste capturi? O singură nălucă: GAN CRAFT Bariki Shad. Am început cu modelul de 3.8” în iulie, ca să-mi găsesc niște repere, apoi am trecut rapid la modelul preferat, cel de 4.8”, de culoare Magic Shad, care m-a ajutat să stabilesc niște pattern-uri (tipare) despre cum pot prinde știucă mare aici.
Bariki Shad power – mod de montare
Pe toate Bariki Shad-urile le montez pe cârlige offset, cele de 3.8” pe cârlige de 2/0 sau 3/0, iar modelul de 4.8”, pe cârlige 5/0. Greutățile diferă, în cazul celor mici folosesc cheburașka cu diverse greutăți, de regulă în 3 și 5 grame, iar pentru cele mari, folosesc insert-uri de 1,5 – 2 grame din tungsten sau plumb.
Bariki Shad power – detaliile care fac diferența
Ce fac diferit swimbaiturile soft de la GAN CRAFT? Producătorul nipon le descrie ca ”Powerful shad tail bait” și așa am avut ocazia să observ că lucrează: coada în formă de paletă destul de mare bate la cea mai mică viteză de recuperare, bate și pe cădere, iar corpul are o mișcare de ruliu medie. Dincolo de asta, plasticul siliconic din care sunt turnate aceste swimbaituri este unul extrem de suplu și de elastic, iar compoziția sa conține sare, pentru ca peștii să rețină mai mult timp năluca în gură, în momentele atacului. Bariki Shad au devenit swimbaiturile soft preferate, pe care l-aș folosi mereu, dacă nu le-aș fi terminat de ceva vreme, și asta după ce am lipt și relipit fiecare Bariki Shad în decursul ultimei luni. Se găsesc în Europa, însă la prețuri mult mai mari decât cele la care sunt disponibile la noi, prin Abrevis Outdoor. Sper să refacă stocurile pentru culorile de bază în viitor, eu unul cel puțin de-abia le aștept. Din ce știu, varianta 4.8” este disponibilă doar în culoarea portocalie, în acest moment.
Bariki Shad power – cel mai bun sfat: nu scăpați știucile mari, fiindcă-s rare
În ultimele partide am prins pește de fiecare dată, e drept, doar știuci de dimensiuni mici, ceea ce-mi confirmă încă o dată că lacul Creața 1 este greu de pescuit și are multe toane.
Ideea e simplă: după ce înveți locurile (iar eu nu le-am descoperit încă pe toate), dacă o prinzi pe fata mare ieșită la mâncare, ai șanse să prinzi ceva pe măsură, dacă nu, asta e, mai mult noroc data viitoare! Și cum norocul n-a ținut niciodată cu mine la pescuit, a durat ceva până am descoperit pattern-uri de știucă mare pe fiecare apă pe care am pescuit. Dar și când le-am găsit, a fost, invariabil, ”game over”, adică le-am dat de cap. Doar pescuit catch & release, bineînțeles. Încă o lecție pe care am învățat-o pe Creața 1 este să nu faci greșeala de a scăpa o știucă mare, așa cum s-a întâmplat recent, la început de septembrie, fiindcă nu știi când te mai întâlnești cu una la fel.
De la Bariki Shad la Jointed Claw power
La mijloc de octombrie am început să prind mai bine pe swimbaituri hard, în special pe Jointed Claw 183 SHIFT, noul model cu două articulații de la GAN CRAFT, varianta floating. Împreună cu struna de fluorcarbon, swimbaitul se ridică lent spre suprafață, însă îl voi lesta suplimentar cu aproximativ 1,1 – 1,3 grame de plumb, pentru a-l face fie suspending, fie dead slow floating. Această flotabilitate aproape neutră ajută năluca să rămână mai mult timp în zona de atac, mai ales atunci când fetele nu au chef să se joace cu big baiturile noastre, și este cel mai eficient pescuit pe apă rece pe care-l cunosc.
De asemenea, au început să intre știuci și pe jerkbaiturile slow floating sau suspending, în special pe modelul REST SL (Spare Lip) 128 de la GAN CRAFT. Iar când apa se va răci accentuat, cam ăsta va rămâne singurul mod de a prinde știucă, pe năluci recuperare lent, cu pauze lungi, ținute cât mai mult timp pe loc, indiferent că e vorba de swimbaituri Jointed Claw floating sau de REST SL lestate la limita flotabilității neutre.
Bariki Shad power: Încă un lanseu – Ep. 7
Până atunci, vă invit să urmăriți trei capturi, una de 72, alta de 73 și ultima de 93 de centimetri, realizate recent pe Creața 1, la Bariki Shad 4.8”, culoare Magic Shad, în episodul 7 din seria Încă un lanseu.
Dacă v-a plăcut, dați LIKE & SUBSCRIBE, pentru că urmează mult alt conținut tare din sfera pescuitului la răpitor. Mulțumesc pentru lectură și vizionare, să aveți fire întinse la maximum și să ne vedem cu bine data viitoare!