
ICAST este show-ul nord-american destinat producătorilor de echipamente de pescuit sportiv, unde aceștia prezintă publicului și presei de specialitate ultimele noutăți din domeniu. În acest an, un producător tânăr dar îndrăzneț, 13 Fishing, propune Concept Z sau mulineta cu ZERO rulmenți. Iz that ”Ză reel”? Marketing și promovare bine gândite sau e ceva mai mult de atât? Aflați din rândurile următoare!
Primele mulinete aveau bucșe
Acum mulți ani și mulți rulmenți, pe vremea când descopeream baitcastingul, prima mea mulinetă era o Abu Garcia Ultra Cast low profile (modelul este cel din imaginile alăturate), care nu avea rulmenți la capetele axului tamburului, ci niște bucșe (ori lagăre) din bronz. În vremurile respective, nici pomeneală de Bait Finesse Style, dar cum-necum, cu acea mulinetă și o lansetă transformată din spin în cast, reușeam să pescuiesc bine-mersi cu jiguri de 5 grame la biban, pe Lacul Tei.
Câți rulmenți? Unul! Dar bucșe? Oho…
Înainte de epoca rulmenților metalici și a celor cu microbile ceramice din carbură de siliciu (SIC), bucșele din bronz echipau mulinetele cu tambur rotativ sau baitcasterele. Refuz să le denumesc ”multiplicatoare” deoarece atât baitcasterele, cât și mulinetele de spinning au raporturi de multiplicare a recuperării între 5.0:1 și 9.0:1. Deci toate sunt… multiplicatoare.
Ce facem boss, repetăm istoria?
Iată că la ICAST 2017, compania americană 13 Fishing, care este un jucător tânăr pe piața echipamentelor de pescuit, vine cu noul Concept Zero Bearings. Practic, producătorul a creat o mulinetă fără rulmenți clasici, înlocuindu-i cu bucșe dintr-un ”polimer din era spațială”, la dezvoltarea căruia a lucrat cu o altă companie americană timp de un an și jumătate. Toate-s vechi și nouă toate… Practic, este o reiterare a vechilor bucșe, însă diferența de performanță este dată de materialul polimeric cu proprietăți unice, conform spuselor producătorilor.
Deci, înapoi în viitor, înapoi la şaibă?
Cum lansează in ”real life”? Acesta e cel mai ”necosmetizat” video pe care l-am găsit, filmat în parcarea de la ICAST:
Există și filmele de promovare, cu pescarii de bass profesioniști sponsorizați de 13 Fishing. În primul, Brandon Coulter pare impresionat de ”noua jucărie”:
În al doilea, Stetson Blaylock:
Filmul nr. 3 îl are ca guest star pe David Lefebre, un alt basspro din campionatul Bassmaster ELITE:
Principiul de funcționare: bucșe pline dintr-un polimer ”space-age”
Pe scurt, axul tamburului se învârte, la extremități, pe două bucșe de culoare verzuie. Producătorul susține că este cea mai silențioasă mulinetă de cast. În filmulețele pe care le-am urmărit, ”portocala mecanică” pare tăcută, dar numai pe recuperare. În lansare, sună ca orice altă mulinetă cu rulmenți clasici, fiind destul de gălăgioasă. De asemenea, 13 Fishing susțin că mulineta lansează cu 20% mai departe decât celelalte (probabil se referă la mulinetele marcă proprie) și cu mai puțin efort. Oare Daiwa cu lineguide TWS și tambur SV ce să mai susțină?
Orice tehnologie nouă stă sub semnul… întrebării
Mă întreb ce se întâmplă cu disiparea căldurii produse de frecarea axului în bucșa din polimeri? Căldura înseamnă dilatarea materialului și, în timp, poate deteriora capetele axului. Rulmenții obișnuiți se încing la fiecare lanseu, iar unul din rolurile-cheie ale uleiului conținut sau reîmprospătat constant este de a scădea temperatura/disiparea căldurii, nu doar de reducere a frecării mecanice. Care ar fi uzura ambelor părți în contact? Cum afectează acești factori fiabilitatea mulinetei pe termen mediu și îndelungat? Iată doar câteva nedumeriri la care vom afla răspunsul odată cu lansarea Concept Z și a bucșelor polimerice.
Specificații la prima vedere
Tamburul este adânc, făcut să țină mult fir de 12 lbs., ca pentru pescarii americani. Toate demonstrațiile video conțin lanseuri cu năluci ce par să aibă de la 3/8 oz. (10 g) în sus. Este o mulinetă pentru năluci Medium Heavy, deși cineva spunea că urmează să o testeze cu un shaky head și plastice ușoare. Frâna de lanseu este centrifugală și nu are ajustare exterioară, deci trebuie desfăcut capacul lateral pentru reglaje. Frâna mulinetei oferă valori destul de mari, 22 lbs. forță (aproximativ 10 kgf). No comment despre culoare, decât că mi-a inspirat numele de ”Portocala mecanică”, după celebrul film omonim al lui Stanley Kubrick. De menționat că produsul Concept Z nu a câștigat titlul ”Best of show”, care a fost atribuit seriei de baitcastere Shimano K. Oamenii discută că astfel de expoziții atribuie premiile cu mult înainte să înceapă, însă majoritatea pescarilor este sensibilă la medalii și titluri.
Prețuri și disponbilitate
Prețul mulinetei conform producătorului și e-tailerului TackleWarehouse este de $199.00 la pre-comandă, pentru că mulineta va fi disponibilă, pare-se, abia din 2018. Pare a fi destul de mult timp de la anunțarea noutății și până la producția de serie.
Filmul nr. 4 prezintă avantajele utilizării în saltwater și nu numai:
Conceptul Z este cu siguranță atractiv pentru pescarii de saltwater – rulmenții expuși apei sărate cedează de obicei primii iar o mulinetă fără rulmenți oferă întreținere mai ușoară și durabilitate în timp, cel puțin pe hârtie.
Din acest film, distanțele nu arată impresionante, cel puțin așa văd eu. Nălucile lansate sunt destul de mari, grele și, mai ales, aerodinamice:
Aș zice să luați informațiile cu ”a grain of salt”, până când vom avea primele reacții de la pescarii obișnuiți, care vor apărea după punerea în vânzare a mulinetei, probabil pe TackleTour, care a acoperit deja știrea, echipa lor fiind prezentă la ICAST, ca în fiecare an..
13 Fishing se străduiește de ceva vreme să se alăture ”The Big 3”, adică celor trei mari producători mondiali, aflați în topul preferințelor nord-americanilor – Abu Garcia, Daiwa și Shimano. 13 Fishing fac evidente eforturi de a inova și acesta s-a putea să fie un prim pas în competiția cu liderii în domeniul mulinetelor de baitcasting.
Bucșele ”magice”, disponibile și separat
Și mai interesant este anunțul că bucșele polimerice vor fi vândute și separat, pentru tuneri și entuziaști, la prețul de $11.00 bucata. Prețul rulmenților aftermarket variază între $12 și $19 pe bucată, în funcție de specificații și performanțe. Pentru cine nu vrea să dea banii pe mulinetă, există și varianta să încerce mai întâi ”bucșele polimerice magice” ale celor de la 13 Fishing. Rămâne să aflăm raportul veridic dintre marketing și performanțe reale ale acestor bucșe. Pentru moment, aplicabilitatea lor mi se pare restrânsă la mulinete din clasele MH și H, pentru casting și pescuit cu năluci de la 10 grame în sus. Personal, nu cred că segmentul Bait Finesse are cum să beneficieze de pe urma lor.
Așteptăm în continuare viitorul, când poate că vor apărea primii ”rulmenți magnetici” și alte invenții care nu mai par chiar atât de S.F., din moment ce uleiul magnetic dezvoltat de NASA este deja o realitate, fiind folosit de cei de la Daiwa în mulinetele lor.