
Cum să dai mai multă ”forță” în mulinetă atunci când pescuiești cu năluci mari ori portante, la știucă, bass și alți răpitori? Află din episodul 3 al seriei TNT, adică Tips ‘N’ Tricks, doar pe canalul de YouTube Pescuit la răpitor de la A la Z și din acest articol.
Vrei să-i dai forjă? Schimbă manivela cu una de forță!
Soluția la această provocare este mai simplă decât crezi: faci un upgrade de putere și schimbi manivela originală a mulinetei cu una mai lungă. Evident că modificarea se aplică acelor mulinete care vin cu manivele de 80, 84 sau chiar 90 mm stoc, cum sunt multe modele de la Shimano și nu numai. În cazul pescuitului cu năluci mari ori care întâmpină rezistență crescută la înaintare, diferența între o manivelă de 84 mm și una de 100 mm este ca de la noapte la zi, mai ales în contextul mulinetelor actuale, fiindcă toți producătorii vin cu modele care mai de care mai rapide în recuperare. Ceea ce acum 15 ani era considerat un raport de multiplicare rapid, adică 6.2:1 sau 6.3:1, azi este deja lent, iar noile generații pornesc de la 7.0:1 și ajung până la 9.0:1 sau chiar mai sus. Așadar, mulinetele cu rapoarte de 7.4:1 au devenit ceva obișnuit și normal în peisajul echipamentelor de baitcasting în 2020.
Când vrei și viteză de recuperare, și cuplu mare
Aceste mulinete au, de regulă, suficientă putere sau cuplu în angrenaje, datorită supradimensionării roții dințate principale. Însă, pentru nălucile mari, grele și portante precum swimbaituri hard cu barbetă, jerkbaituri, crankbaituri, spinnerbaituri, swimbaituri soft cu cozi în formă de paletă, cârlige ”underspin” cu palete de mari dimensiuni, adăugarea unei manivele de 100 mm lungime aduce cu sine o diferență sesizabilă de la primul tur de manivelă. Când crește brațul forței printr-o manivelă mai lungă, crește și cuplul exercitat prin acest upgrade de putere. În concluzie, vom recupera mai lejer, cu mai puțin efort, chiar și acele năluci care ”trag tare” pe recuperare, adică opun rezistență crescută la înaintare.
Modelul Shimano Antares DC 16 vine cu o astfel de manivelă de 84 mm, pe care tot căutam s-o schimb de ceva vreme. Sunt un consumator de Ebay, de acolo îmi comand diverse lucruri de pescuit, de la magazine din toată lumea, iar într-una din căutările recente, din pandemie, am dat peste o surpriză neașteptată.
Gomexus, alternativa mult mai accesibilă
Pentru cine nu știe, manivelele din duraluminiu, prelucrate exclusiv CNC, au niște prețuri exorbitante. Vorbim de branduri japoneze precum LIVRE, specializate în manivele de spinning și casting, cât și de DRT, care produce seria Varial. Modelele Varial sunt dedicate pescuitului cu swimbaituri mari, pentru mulinetele din clasele grele, și din acest motiv utilizează knob-uri supradimensionate, concepute pentru o priză de forță în recuperarea nălucilor de 200 – 300 de grame, dar și în luptele intense cu capturi de bass de peste 4 sau 5 kilograme. Dacă vă uitați la orice manivelă de 95 sau 100 mm, de exemplu la modelul Feather Crank 100 de la Livre, veți vedea prețurile exagerate la care se vând, adică 200 USD plus transport. Or fi ele cele mai bune și mai șmechere, dar la prețurile astea mi-am pierdut de mult interesul. Acum 20 de ani, când Office ZPI” lansa primele manivele din carbon, acestea costau de la 100 USD în sus și le consideram foarte scumpe, dar puterea noastră de cumpărare era cu siguranță mai mare decât în prezent. Azi, nu aș putea să dau peste 200 USD pe o manivelă care cu tot cu transport ar ajunge poate la jumătate din prețul unei mulinete bune.
Așa că m-am pus la căutat pe Ebay, și după ce am găsit o tonă de manivele din carbon produse în China, majoritate de 105 mm, și la prețuri începând de la 10 – 15 USD (căutați după Lixada sau accesați linkul ăsta), am dat peste ceva interesant, de la o companie de care chiar nu mai auzisem: Gomexus. Este o firmă din China, care produce o serie de manivele și mânere atât pentru mulinete de spinning, cât și pentru casting, cu expertiză japoneză. Ce înseamnă exact asta, nu știu, probabil au produs și pentru firme din Japonia în trecut, dar asta e doar o presupunere. O să-i întreb ca să ne lămurim. Cred că o să-mi comand și o manivelă de carbon de 100 sau 105 mm, fiindcă este mai ieftină, la aproape 30 USD, și cântărește circa 30 de grame la o lungime de 105 mm. În comparație cu manivelele de carbon de 10 – 15 USD, cele de la Gomexus pot fi considerate ”scumpe”, dar îmi place controlul calității pe care l-am văzut la produsele primite deja.
Însă lucrul cel mai important care m-a făcut să mă opresc asupra produselor de la Gomexus a fost prețul. Manivelele sunt prelucrate CNC, au un design asemănător celor de la Livre, sunt profilate, iar prețul este un sfert din cel cerut de japonezi. Este posibl ca fiabilitatea să nu fie la fel, pe termen lung, dar am decis să îmi comand două asemenea manivele de pe site-ul lor, după ce am luat legătura cu producătorul, pe Facebook. Nu ofereau modelul de 100 mm cu mânerele pe care le voiam (fingerprint knobs), așa că i-am cerut expres să-l urce pe site, iar după o zi, am putut plasa comanda. Pachetul a ajuns în aproximativ două săptămâni din China, ceea ce este un timp excelent chiar și dacă n-am fi fost în pandemie.
Am plătit prețul complet pentru produsele Gomexus, nu am nicio afiliere cu această firmă, dar am decis să o fac cunoscută și la noi, pentru că m-a surprins plăcut calitatea celor două manivele. Mânerele arată și se simt foarte bine la atingere, au un design de tip ”amprentă”, care asigură o priză bună și cu mâinile ude, din câte am văzut deja după un prim pescuit. Manivelele sunt cu aproximativ 10 grame mai grele decât cea de 84 mm de la Shimano Antares DC, sau cu 8 grame mai grele decât varianta de 90 mm de la Shimano Antares DC MD, însă, pentru mine cel puțin, upgrade-ul merită fără discuție. Fiecare mâner sau ”knob” are câte 2 rulmenți instalați, deci nu pierdeți nimic din fluiditatea unei manivele ”full option” de la Shimano sau Daiwa. Nu recomand aceste manivele pentru mulinetele de șalău, cu greutăți de 150 – 170 de grame, fiindcă ar anula lipsa de greutate a acestor mulinete produse din aliaje de magneziu, care sunt destinate unor aplicații și tehnici mai ”light”.
În episodul 3 din seria TNT aveți toate detaliile despre cum să dați mai multă ”forță” în mulinetă. Vă invit să-l urmăriți în continuare. Pentru o experiență de vizionare la detalii maxime, setați rezoluția la 1080p HD din meniul YouTube. Dacă ați ratat episodul 2 din TNT, aveți aici și introducerea de pe site, și videoclipul.
Vă mulțumesc pentru atenția cu care sper că ați urmărit și acest episod TNT. Dacă v-a plăcut și-l considerați folositor, dați un LIKE & SUBSCRIBE la canalul de YouTube Pescuit la răpitor de la A la Z. Aveți grijă de voi și să aveți fire întinse oriunde pescuiți!