De ce să-ți faci lansetă custom? Iată o întrebare la care voi răspunde pe parcursul a două sau chiar trei episoade din seria TNT, atât aici, cât și pe canalul de YouTube AZ TV. Construirea unei lansete custom înseamnă realizarea unui echipament personalizat, pe comandă, care să răspundă exact cerințelor voastre, fie că sunt de ordin funcțional, estetic sau amândouă la un loc.

De ce custom sau personalizat?
Construcția unei astfel de lansete este o călătorie în sine, una pe care o începi pentru că îți dai seama că vrei mai mult pentru că ai evoluat ca pescar de răpitor, și pe care o finalizezi atunci când intri în posesia obiectului imaginat de tine, în strânsă colaborare cu cel care îți va construi această lansetă, rod builderul. În țara cu o tradiție îndelungată a pescuitului la răpitor și acolo unde bass-ul a creat o industrie de miliarde de dolari anual, mă refer la SUA, meseria de rod builder există de când au apărut lansetele din fibră de sticlă, și apoi de carbon. La sfârșitul anilor 90, începusem să îmi comand astfel de lansete custom din Statele Unite, pentru că nu găseam ce voiam în oferta producătorilor americani, și anume lansete de cast din două bucăți. Așa că am început să caut blankurile din 2 secțiuni în oferta celor de la G. Loomis, pentru că existau câteva astfel de modele (în seria Popping și în Spin Jig), iar rod builderii din SUA pe care i-am contactat mi-au construit lansetele dorite. Iată, deci, unul dintre răspunsurile la întrebarea ”De ce merită să-ți faci lansetă custom?”. Pe lângă acesta, sunt multe altele: poți să-ți faci acea lansetă potrivită anumitor tehnici de pescuit și doar ”pentru mâna ta”, poți să-ți asamblezi o lansetă scumpă sau una relativ ieftină, în funcție de buget (există blankuri de foarte bună calitate care costă 50 – 50 de dolari), poți modifica anumiți parametri constructivi ai lansetei, cum ar fi lungimea ei finită, poți selecta ce lungime să aibă mânerul, ce mandrină să-i pui, ce tip de inele, cu ce fel de pastilă, fie că e Fuji Alconite sau Torzite cu ramă din titan, poți alege culoarea matisajelor și o poți asorta, dacă asta vrei, la culoarea mulinetei, poți vopsi mandrina sau poți alege una vopsită, iar posibilitățile cu siguranță că nu se opresc aici. Eu v-am dat doar câteva exemple.

O nouă lansetă custom
Recent, am realizat că vreau și o lansetă ”all-around” de năluci medii și mari, pentru știucă, pe care să o pot transporta mai ușor decât pe lansetele cu care merg de obicei la pescuit. Acestea sunt EDGE și NFC, de 8 picioare, adică de 2,43 m lungime, dintr-o bucată. Le transport OK cu mașina, fiindcă încap fără probleme, însă nu încap în lift și fiecare plecare și venire de la pescuit o fac pe scări, încărcat cu lucruri care cântăresc ceva, precum geanta de pescuit. Așa că, după ce am găsit pe piața japoneză niște lansete din seria World Shaula de la Shimano, foarte performante, din două secțiuni, dar extrem de scumpe, am zis să recurg la metoda sigură, și anume construirea unei noi lansete custom.

De ce să-ți faci lansetă custom

De ce să-ți faci lansetă custom

De unde luăm componentele
Pe scurt, am găsit nesperat un blank de la North Fork Composites la prietenii de la Abrevis, care au adus acum câțiva ani un transport de blankuri și lansete. Blankul se potrivea cu ce voiam eu: minimum 2,43 m, din două bucăți, și cu putere mare (ratingul blankului este între 1 – 6 oz., adică 28,35 – 170 grame, fir 12 – 25 lbs.). Specificațiile complete ale blankului le aveți pe pagina oficială NFC. Blankul este unul de Back Bouncing, o tehnică de pescuit la somon pe râu, cu o greutate mare și momeala naturală sau artificială pe o săltătoare mai sus. Deci acest rating nu reprezintă și puterea efectivă de lansare.

De ce să-ți faci lansetă custom

Din fericire, prietenul Goulven Dolle, patronul firmei RodHouse, cel mai mare și mai bun magazin de rod building din Europa, testează individual blankurile de toți producătorii, și menționează în descriere puterea reală de lansare e fiecărui blank. Asta e o chestie care ajută foarte mult. Așa că am vorbit cu Goulven, care mi-a spus că au avut modelul cu o clasă de putere mai jos, adică BB805, care lansa liniștit 100 de grame, iar modelul meu trebuie să ducă 115 – 120 de grame. Perfect, fiindcă eu voiam ceva care să-mi permită să pescuiesc cu năluci între 20 și 85 de grame (3/4 – 3 oz.).

De ce să-ți faci lansetă custom

New kid in town – un nou rod builder în orașul nostru
Un alt motiv pentru care am decis să merg pe calea custom este și faptul că un bun prieten, Sorin Lazea, a decis să se apuce de rod building în pandemie, și și-a comandat echipamente profesionale de la bun început, și are deja ceva lansete construite la activ. Puteți accesa pagina SorinLazea Fishing pe acest link și-l puteți contact pe Sorin pentru orice comandă legată de custom rod building.  După ce am vorbit cu Sorin, care mi-a zis ce modele de inele să iau, mi-am ales și restul componentelor și le-am comandat de la RodHouse. Avantajul e că nu plătești nicio vamă, iar comanda ajunge în aproximativ o săptămână la tine. Foarte rapizi, cunoscători și profesioniști oamenii!

De ce să-ți faci lansetă custom

După ce m-am învățat cu mânerele din carbon ale lansetelor EDGE, nu prea îmi mai place să pescuiesc cu altceva, așa că am decis să aleg un mâner din carbon 3K tot de la North Fork Composites, o mandrină cu carbon Toray în compoziție de la ALPS și tehnologie MVT (Micro Vibration Transmission) și piulița potrivită de la același brand, iar inelele, după ce m-am gândit și răzgândit de mai multe ori, am decis să le iau Fuji Torzite. Lista completă include mai multe modele: KW de 10, KW de 5,5, apoi KB (belly guides) de 5 și KT tot de 5. Aici aveți link către mânerele Carbontex de la NFC, cu specificații.

De ce să-ți faci lansetă custom

Pentru o asemenea lansetă de putere, erau suficient inele cu ramă din oțel (SS) și pastilă SIC (carbură de siliciu), dar decis să merg pe top, fiindcă tot Sorin mi-a spus că Torzite-urile protejează mai bine firele fluorcarbon, cu care pescuiesc aproape în exclusivitate la știucă, pe lansetele de swimbaituri soft și hard de până în 3 oz. Peste 3 oz. folosesc doar monofilament de la 0,40 mm în sus. Puteți vedea cât cântăresc cele 10 inele Fuji Torzite + inelul de vârf, în imaginea de mai jos.

De ce să-ți faci lansetă custom

Master Kenobi inspectează componentele.

Maestrul Kenobi și-a dat acordul: îi plac componentene și nu doar la nivel declarativ, ci și ”gustativ”, fiindcă a a încercat puțin mânerul de carbon 🙂

După ce au ajuns componentele, am stabilit cu Sorin o întâlnire, la care veți participa și voi, în partea a doua, în care discutăm construcția pas cu pas a noii mele lansete. Deocamdată, vă invit să urmăriți prima parte a acestei miniserii, și anume episodul 4.1 – De ce merită să-ți faci lansetă custom, în premieră și în exclusivitate pe canalul de YouTube, AZ TV.

Dacă v-a plăcut și găsiți că vă ajută conținutul urcat de mine, dați un LIKE & SUBSCRIBE la canalul AZ TV, pentru că urmează multe alte materiale tari din sfera pescuitului la răpitor de la A la Z! Mulțumesc pentru atenție, fire întinse și aveți grijă de voi oriunde vă aflați!