Primele știuci ale anului la topwatere au venit la mijlocul lunii mai, când, împreună cu un prieten, am ajuns pe incintele de la Holbina Trei Bibani, destinație de vis pentru dependenții de Esox lucius din România. Chiar dacă vremea ne-a fost potrivnică, am reușit să prind știucă în filmul apei, cu năluci de suprafață, de la pencil bait-uri la broaște floating. Urmăriți în noul episod video al seriei ”Încă un lanseu – Primele știuci ale anului la topwatere” atacurile spectaculoase la suprafață și aflați din articol ce năluci și tehnici am folosit.

De câte ori am ajuns pe incintele de la Holbina Trei Bibani, am avut parte de acțiune la topwatere în căutarea știucii, iar unele dintre cele mai mari știuci pe care le-am prins în concursuri au venit fie la broaște floating, în covoarele de vegetație, fie la pencil bait-uri de mari dimensiuni. Pentru cei care nu au experimentat pescuitul cu năluci de suprafață, acesta e cel mai spectaculos și mai ”adrenalinos” mod de a prinde știuci, fiindcă este presărat cu ieșiri complete din apă ale peștilor, salturi și zboruri verticale ori razante cu suprafața apei și chiar cu atacuri repetate sau rateuri care te fac să strigi, să înjuri, să tropăi, să fornăi în barcă și să mai dai încă un lanseu și încă unul, în speranța că apa o să explodeze din nou în jurul nălucii tale.

Primele știuci ale anului la topwatere

Aceasta a fost prima știucă mare, prinsă la broască floating, care a venit în timpul unui concurs desfășurat tot la Holbina Trei Bibani, acum câțiva ani.

Vreme amestecată, cu vânt de până la 40 – 45 kmh
De data asta, am prins poate cea mai amestecată vreme din an, cu furtuni, descărcări electrice, averse de ploaie și, cel mai rău, vânt puternic care nu ne-a lăsat să pescuim pe japșe decât cu mari eforturi. Din cauză că nu am avut barcagiu, dintr-o regretabilă eroare a noastră (n-am știut că trebuie rezervat în momentul plății sejurului de pescuit), ne-am trezit la Holbina Trei Bibani că nu avem cel mai prețios avantaj, și anume cunoștințele unui localnic, care să ne pună pe cele mai bune locuri ale momentului, cele care produc capturile mari. La cât au costat cele două zile și jumătate de la Holbina, încă 100 de lei pe zi pentru barcagiu n-ar fi însemnat mare lucru. Acum sunt avizat, data viitoare voi ști ce am de făcut din timp.

Primele știuci ale anului la topwatere

Primele știuci ale anului la topwatere au venit pe o vreme dificilă, chiar adversă, nu atât din cauza episoadelor de ploaie, cât din cauza vântului. În cele două zile și jumătate, vântul a bătut cu viteze între 30 și 45 kmh, suficient cât să îngreuneze până la extrem manevrarea bărcii de mari dimensiuni și ținerea ei pe loc, în ghionder.

Un astfel de manșon din neopren este extrem de util pentru protejarea vârfurilor lansetelor.

În combinație cu brățările din neopren, acesta reprezintă cel mai eficient mod de a transporta lansetele în siguranță, de la pensiune la ponton și apoi pe durata transportului cu barca, mai ales atunci când navigarea se face pe ape agitate, cu valuri.

Greu de pescuit
Încă de la primele lanseuri, atacuri și rateuri, ne-am dat seama că știuca e ”ciucită și mârâită”, iar exemplarele mari sunt de negăsit, mai ales în condițiile în care nu aveam un barcagiu care să dețină informații de ultimă oră. Pe lângă asta, vântul în rafale puternice ne-a forțat să folosim constant ghionderul, iar de asta a trebuit să mă ocup eu, fiindcă învățasem să-l manevrez în timpul concursurilor din trecut. După prima zi, aproape că îmi dislocasem încheieturile mâinilor și abia dacă mai puteam ține lanseta în mână. Ideea este că am început să avem atacuri, majoritatea ratate, atât pe swimbaituri soft, cât și pe diverse năluci de suprafață precum swishere sau pencil bait-uri de mici dimensiuni. Până la urmă au venit și primele capturi modeste, la topwater pentru mine, și la o lingură oscilantă Kuusamo pentru Radu, colegul de barcă.

Primele știuci ale anului la topwatere

Încă de la primele lanseuri, ceva nu părea OK, fiindcă știucile încercau timide și selectiv nălucile pe care noi li le perindam, naiv, pe sub nas.

Prin cutiile cu năluci
Am început să schimb prezentările și nălucile în funcție de zonele pe care ajungeam să pescuim. De la swimbaituri hard de mari dimensiuni, la cele soft, ori la spinnerbaituri, jerkbaituri și swimbaituri shallow sau wake bait-uri, totul a fost folosit în încercarea de a localiza știucile. Dacă aveam covoare de vegetație formate din mătasea broaștei, foloseam broaște floating, dacă aveam apă liberă de jumătate de metru pe verticală, foloseam linguri oscilante sau big bait-uri care evoluau în acea coloană de apă.

Primele știuci ale anului la topwatere

Am pescuit inclusiv cu swimbaituri gigant, de până la 33 de centimetri și 260 de grame, acolo unde adâncimea apei permitea prezentarea acestor năluci XXL.

Am dat inclusiv cu GAN CRAFT Jointed Claw Magnum 230, swimbaitul meu preferat ca acțiune și dimensiuni și care mi-a adus mereu capturi mari.

Primele știuci
Au venit la un topwater de mici dimensiuni, pe care-l pusesem întâmplător într-una din cutii, în prima zi de pescuit. Asta după ce avusesem mai multe atacuri la swimbaituri soft și la năluci de suprafață cu elice, de tipul swisher-elor.

Primele știuci ale anului la topwatere

Primele știuci ale anului la topwatere au venit, culmea, la unul dintre cele mai mici pencil bait-uri pe care le aveam printr-o cutie.

În sfârșit, acțiune la broscane
Însă cea mai spectaculoasă parte a pescuitului a fost atunci când, pe o coadă de japșă mai ferită de vânt, am început să tatonez covorul de vegetație cu o broască floating. Precaut, am ales modelul mic de la Booyah Pad Crasher, adică Jr., de numai 5 centimetri și 7 grame. De fapt, ceva vânzoleală în covorul de mătase îmi atrăsese atenția mai devreme, acolo unde broscuțele se găseau în număr mare și făceau scandal invers proporțional cu dimensiunile lor. Am folosit broasca fără stinger hook, nu doar pentru că nu aveam unul pe dimensiunea broaștei, ci și pentru că ar fi colectat multă vegetație și ar fi împiedicat evoluția nălucii chiar de la început.

Primele știuci ale anului la topwatere

Nu e suficient să aveți o broască sau două. Aceste năluci trebuie tratate ca orice altă nălucă, iar pentru asta trebuie să aveți varietate în cutie, nu doar coloristic, ci și ca dimensiuni ori moduri de evoluție în apă.

Dincolo de asta, am vizat ”găurile” din covorul de mătasea broaștei, zonele în care știucile camuflate dedesubt puteau declanșa ambuscade de succes asupra micuțelor orăcăitoare. Și așa s-a și întâmplat, la primele treceri cu broasca floating deasupra găurilor din vegetație, s-a produs primul atac, însă după o luptă scurtă dar intensă, peștele a scăpat.

Primele știuci ale anului la topwatere

Prima știucă la broască a venit după ceva atacuri ratate și după ce am insistat pe zona unde avusesem deja activitate, la una din cele mai mici broaște din cutie – Booyah Pad Crasher Jr.

Tips & tricks în pescuitul cu broaște floating
Cele mai bune sfaturi pe care vi le pot da pentru folosirea eficientă a broaștelor sunt deprinse din experiența personală a ultimilor ani. În primul rând, pentru început, folosiți cârlige stinger ori de câte ori vă permit condițiile din apă, fiindcă acest cârlig extern va crește rata peștilor care nu mai scapă atât de ușor după înțepare.

Primele știuci ale anului la topwatere

Cel mai important sfat, în opinia mea, este să nu vă grăbiți să înțepați, ci să-i dați puțin extra timp știucii, în timpul atacului.

Primele știuci ale anului la topwatere

Cârligul stinger este folositor mai ales pentru început și începători, fiindcă vă ajută să prindeți încredere în această nălucă recunoscută că scapă pești mai mult decât altele.

O chestiune de timing și răbdare
Poate cel mai important sfat pe care vi-l pot da este ca, în momentul atacului, care se petrece mereu la vedere, să întârziați înțeparea peștelui preț de câteva zecimi de secundă sau poate și mai mult. Regula de bază este să lăsați timp știucii să prindă bine broasca și să înțepați doar când simțiți că vârful lansetei se încarcă puțin sub greutatea peștelui. Așa, veți reduce din numărul rateurilor și al știucilor scăpate în dril.

Primele știuci ale anului la topwatere

Uneori, poate fi nevoie să amânăm înțeparea până la o secundă sau chiar mai mult, iar semnalul că putem înțepa vine din felul în care simțim că peștele încarcă vârful lansetei sau prima treime a acesteia.

Scurtați picioarele broaștei
Unul din marile ”secrete” pe care fiecare Youtuber vi-l va dezvălui în videoclipul său despre pescuit cu broaște este cum să ajustați inegal picioarele din cauciuc multifilar ale nălucii. Mitul spune că dacă scurtați unul din picioare cu 1,5 cm față de celălalt, asta va face broasca să zigzagheze mai ușor. Sincer, am făcut asta și nu am observat nicio schimbare în evoluția broaștelor mele, care provin de la cei mai cunoscuți producători în domeniu. Însă, un alt sfat util pe care vi-l pot da este ca, înainte de primul pescuit, să scurtați picioarele broaștei astfel încât lungimea lor să fie aproximativ egală cu lungimea corpului nălucii.

Primele știuci ale anului la topwatere

E bine să tăiați picioarele broaștelor la o lungime egală cu cea a corpului, fiindcă acest lucru reduce semnificativ rateurile la înțepare.

Mulți producători lasă prea lungi picioarele alcătuite din fire de cauciuc, iar asta modifică amprenta nălucii în filmul apei: atunci când răpitorul atacă, va fi păcălit de picioarele lungi și este posibil să nu muște corpul broaștei, unde se află cârligele, ia asta va da naștere la multe rateuri și frustrări. Așa că, picioarele scurtate egal sunt o cale de a ne asigura că direcționăm atacul peștelui către corpul batracianului. Dacă folosim un cârlig ”stinger”, atunci putem tăia picioarele broaștei astfel încât să fie egale cu lungimea corpului nălucii plus lungimea cârligului montat.

Un alt model care îmi place cum evoluează este Leap Frogz de la Z-Man, pe care l-am cumpărat din magazinul Abrevis.

Modificăm deschiderea cârligelor sau nu?
Un alt sfat ține de dezdoirea cârligelor duble, care ar duce la o mai bună înțepare a peștilor. Dacă veți dezdoi cam 1 mm cârligele și le veți depărta de corpul broaștei, veți pierde o parte din caracteristicile weedless sau ”antibrădiș” ale nălucii. Plus că nu toate cârligele broaștelor sunt la fel, unele au vârful mai lung, altele pot fi deja dezlipite de corpul nălucii. Puteți experimenta cu broaștele vechi sau mai ieftine ori cu cele pe care le pescuiți în ape fără exces de vegetație, fiindcă dacă vizați covoarele de brădiș, vă recomand să lăsați cârligele cum le-ați găsit și sfatul meu este să lucrați la tehnica de înțepare, care diferă mult de cea aplicată în cazul celorlalte năluci.

Dacă pescuiți în covoare de vegetație densă, încercați să nu modificați cârligul dublu. În cazul în care prezentați broasca în apă mai liberă de vegetație sau structuri cu agățături, puteți recurge și la acest truc pentru a crește procentajul peștilor aduși la pozat.

Primele știuci ale anului la topwatere
Personal, am prins cu broaște cu cârlige nemodificate, fiindcă, în opinia mea, cel mai valabil sfat este cel pe care vi l-am dat mai sus, și anume să așteptați puțin înainte de a înțepa peștele. La fel de important este să alegeți năluci de calitate, cu cârlige cât mai bine ascuțite posibil. Știu că trebuie stăpânire de sine și să stați bine cu nervii pentru a întârzia înțeparea, însă, repet, este cel mai folositor sfat pe care vi-l pot oferi.

De asemenea, la nivelul echipamentului, firul textil ajută mult în acest stil de pescuit, datorită flotabilității și lipsei elongației, iar culoarea este bine să fie cât una cât mai închisă, dacă se poate verde închis, așa cum este Sunline Xplasma Asegai, din care eu pescuiesc cu modelele de 30 și 55 lbs.

Pe lângă toate acestea, folosirea unei lansete puternice, dar obligatoriu cu un vârf flexibil și elasticitate controlată, permite peștilor să apuce năluca fără să simtă din prima secundă opoziția lansetei, ceea ce crește semnificativ șansele de a înțepa eficient și de a nu pierde știucile pe parcursul luptei, mai ales că aceasta se petrece, de cele mai multe ori, în heavy cover.

Personal, în ultima vreme am folosit anumite modele hibride, cu vârf din carbon solid (blector) de forță, create de către compania japoneză Designo. Leben SLANG reprezintă seria high end de la Designo și, după știința mea, aceste lansete sunt unice în lume, datorită combinației speciale dintre vârfurile din carbon plin și puterile mari de aruncare, de până la 6 oz. (170 de grame), plus plajele ultra-extinse și reale de utilizare, care de obicei pornesc de la 1/4 oz. (7 grame).

Vă invit să urmăriți în continuare filmul evenimentelor de la jumătatea lunii mai, petrecute pe incinta de la Holbina Trei Bibani, în episodul 6 din seria Încă un lanseu – Primele știuci ale anului la topwatere.

Dacă v-a plăcut, dați LIKE & SUBSCRIBE, pentru că urmează mult alt conținut tare din sfera pescuitului la răpitor. Mulțumesc pentru lectură și vizionare, să aveți fire întinse la maximum și să ne vedem cu bine data viitoare!