Toamna trecută am reușit să prind 5 știuci aproape de metru pe Varlaam, lucru care m-a uimit și pe mine. Nu știam ca balastiera să aibă asemenea știuci pentru că n-am știut, până toamna trecută, cum să le prind – ăsta e adevărul. Pe scurt, rămăsesem dator cu filmarea știucii numărul 5. Urmăriți capturarea și eliberarea frumosului exemplar în montajul video și aflați mai multe despre cum trebuie să fie lanseta all-around pentru știucă în viziunea mea, din 93 de centimetri la EDGE: ultima știucă mare a toamnei 2017!
Welcome, No. 5!
Pe 26 noiembrie, în ultima duminică din lună, am reușit să prind cea de-a cincea știucă mare a toamnei. Echipamentul a fost același ca și în cazul primelor patru – swimbait soft de 6” (15 cm) montat pe cârlig offset, singura diferență fiind mulineta. Exemplarul de 93 de centimetri a venit la Daiwa Z2020 SHL Black Limited, căreia i-am făcut, astfel, botezul de știucă XXL.
Al 5-lea element: lanseta
Dincolo de nălucă, de strategie, de stilul recuperării și altele, consider că lanseta a fost numitorul comun care a făcut diferența: EDGE Swim Bait 805-1 HM by Gary Loomis. Puteți găsi cele importante considerații despre lansetă în subtitrarea din montajul video, dar o să le expun, cât mai succint, în continuarea filmulețului.
Cum a fost drilul și cum am reușit să aduc știuca de 93 pe mal, în ciuda minciogului de entomolog amator, vă invit să urmăriți în filmul de mai jos. Pentru o experiență de vizionare la detalii maxime, setați rezoluția la 1080 HD din meniul de redare al YouTube:
Un Excalibur pentru fiecare?
Lanseta perfectă de știucă este un mit, asta până găsim acea combinație care se potrivește tehnicilor, nălucilor și preferințelor noastre. Așadar, este ceva extrem de personal (dar care pornește de la alegerea unui model cu anumite caracteristici de bază). Doar un exemplu: povestea spune că lanseta unui cunoscut pictor și știucar, Neculiță Secrieriu, era considerată a fi un adevărat Excalibur, fiind râvnită de mulți alți pescarii ai vremii. Lanseta construită pe blank Sportex, din grafit, era puternică dar blândă în același timp, cu o acțiune progresivă, ceea ce o făcea potrivită pentru pescuitul cu linguri oscilante și nu numai.
Lansete după lansete
Am pescuit cu lansete de toate națiile încă de la începutul anilor ’90. Cele mai potrivite lansete pentru știucă le-am găsit la vechiul brand G. Loomis (pre-Shimano), apoi la Evergreen International în Japonia, iar mai nou, am revenit pe pământ american, odată ce am descoperit noile branduri North Fork Composites și EDGE Rods, care aparțin aceleiași legende a lansetelor din grafit, Gary Loomis.
My Excalibur, forged by Gary Loomis
De când am primit lanseta EDGE Swim Bait 805-1 HM, am uitat de orice altceva în pescuitul știucii cu cele mai diverse năluci. Deși este dată ca lansetă de swimbaituri ușoare, între 14 și 87 de grame (mie mi se pare că lansează eficient maximum 70 de grame), SB805-1 HM are un comportament incredibil de versatil: lansează și jiguri de 3 grame cu plastice de 7 – 8 cm, dar și năluci de 40 – 50 de grame și pescuiește bine cu aproape orice. Lista sa de capabilități include spinnerbaituri, voblere jerkbait, crankuri pentru orice adâncime, plastice moi la știucă pe cârlige offset (swimbaituri de 15 – 20 cm sau mai mici, de până în 12 cm), linguri oscilante între 10 și 40 de grame, jerkbaituri europene, broaște floating, năluci topwater (pencil baits, stick baits, swisher baits), swimbaituri hard de 15 – 17 cm (20 – 60 grame) și altele pe care sunt sigur că am uitat să le enumăr.
Un portret-robot în viziunea mea
În opinia mea, lanseta de știucă trebuie să aibă anumite caracteristici, de care ar fi bine să țineți seama dacă sunteți în căutatea acelei lansete unice prin versatilitatea ei: să fie puternică, să poată duce între 10 și 40 – 50 degrame lansate, dacă nu chiar 2 oz. (56 g), și în același timp, să fie ”blândă”. Adică, să aibă o doză pronunțată de elasticitate pe vârf, care să se întâlnească în zona de mijloc cu rezerva de putere sau backbone-ul, cum zic americanii, într-o tranziție fluidă. Cu alte cuvinte, să nu fie ”par”. Sau ”rangă”. Despre acțiune, una Moderat-Rapidă este de dorit, ca să nu intrăm în finețuri de genul Fast Parabolic sau Fast Progressive. Evident, vorbesc despre lansete de casting, însă blank-ul poate fi oricând construit într-o vargă de spinning, dacă nu vă înțelegeți cu mulinetele de baitcasting. Senzitivitatea nu trebuie să fie extremă ca în cazul lansetelor de șalău, dacă nu pescuim în condiții speciale (lacuri adânci sau ”pe fir”, ca la șalău).
De ce vrem elasticitate?
Având în vedere că majoritatea nălucilor folosite la știucă sunt de reacție și că, de cele mai multe ori, le prezentăm pe fir întins, în contact aproape constant cu năluca, lanseta de știucă trebuie să se exprime elastic (elasticitate controlată pe vârf și mijloc), dacă vrem să pescuim eficient. Avem nevoie de o minimă elasticitate în momentele atacului, ca să permită știucii să apuce/inhaleze/înghită etc. năluca. Flexibilitatea lansetei are și un alt rol major: să țină peștele înțepat pe toată durata luptei, să nu-i dea șansa să scape, cunoscute fiind ”lumânările” prin care știuca se exprimă adeseori vertical. Lanseta trebuie să atenueze șocurile luptei, să acționeze ca un amortizor – este o funcție primară și vitală în pescuitul cu năluci armate cu ancore.
De ce vrem putere?
Pentru că pescuitul la știucă înseamnă vegetație submersă și de suprafață, unde chiar și o știuculiță de 50 – 60 de cm vă va pune mari probleme dacă lanseta nu oferă o rezervă de putere suficient de mare. O lansetă care poate arunca între 10 și 60 de grame nu înseamnă doar că puteți prezenta o plajă largă de năluci, ci și faptul că aveți la îndemână o rezervă de putere mare pentru lupta cu peștele. Iar o lansetă cu asemenea putere nu trebuie să însemne rigiditate și nici să fie ”rangă” sau ”par”. Dimpotrivă, aici intervine măiestria designerilor de blankuri și a brandurilor mari, care au în spate zeci de ani de experiență și care investesc constant în departamentul R&D (Research & Development).
Sunt sigur că dacă n-aș fi avut această lansetă, o parte dintre cele 5 știuci mari ale toamnei ar fi scăpat. Am făcut multe lucruri greșite în timpul drilurilor (doar faptul că țineam lanseta între picioare ca să-mi pornesc action camera e ceva ce nu vrei să faci când ai o știucă mare la capătul firului). Dar, datorită naturii iertătoare a blankului lui SB805-1 HM, niciuna nu a scăpat. Așa, m-a ajutat să aduc în fața camerei o frumoasă de 93 de centimetri, foarte solidă pentru lungimea ei. Mai vorbim despre lansete cu alte ocazii. Mulțumesc pentru atenție și fir întins!