Bariki mic, știucă mare la Creața 1 – am început să merg pe lacul Creața 1 încă de anul trecut, însă până în acest început de iulie, nu am reușit vreo captură care să merite un articol sau un videoclip. Pe 4 iulie am prins, în sfârșit, prima mea știucă mare, de 89 de centimetri, după multe partide fără nicio captură, nici mare, nici mică, pe acest lac extrem de frecventat din apropierea Bucureștiului. Aflați în continuare cu ce nălucă și cu ce montură am prins-o.

Lac frecventat, știuci greu de păcălit
Lacul Creața 1 este bătut des de pescarii de răpitor: cel puțin anul trecut, de câte ori mergeam, în weekend (fiindcă doar atunci am cum), era o constantă ”defilare” de spinangii pe cele două maluri, și în special pe cel de vizavi. Apa este limpede mai tot timpul anului, datorită plaurilor imenși care acționează ca niște filtre și care se plimbă pe lac în anumite momente, cum s-a întâmplat recent din cauza furtunilor din acest început de vară.

Presiunea pe știucile lacului este una considerabilă, ceea ce le face să se hrănească nu doar foarte selectiv, ci probabil la ore la care pescarii de spinning nu mai lansează artileria grea de voblere, plastice ori swimbaituri, în căutarea monștrilor de un metru sau mai bine. Asta înseamnă că este mai probabil să prindeți știucă aici în cursul săptămânii, ori dimineața devreme sau seara, în limitele programului stabilit.

Bariki mic, știucă mare la Creața 1

Vorba unui amic: unde am greșit?
Așadar, după multe încercări cu năluci medii și mari, mi-am zis să fac un pas înapoi, să privesc imaginea de ansamblu, să văd ce fac greșit și ce aș putea face diferit, astfel încât să schimb povestea într-una cu final fericit. Așa că am decis să schimb abordarea: mi-am luat două blistere cu cele mai mici swimbaituri Bariki Shad, cele de 3.8” (aproximativ 9,6 cm) disponibile la Abrevis, iar pe 4 iulie am reușit să le încerc.

Bariki mic, știucă mare la Creața 1

Swimbaituri mici, da’ forțoase!
Pescuiesc cu swimbaituri soft Bariki Shad de la GAN CRAFT de când au apărut, iar până în prezent, modelele de 4.8” și 6.8” mi-au adus destule capturi frumoase de șalău și știucă. Evident că au fost printre primele năluci pe care le-am încercat și pe Creața 1, mai ales că eu le pescuiesc cu cârlige offset și lesturi minime de 1,5 grame, asta și din cauza pădurii de agățături care pândește sub filmul apei. Sunt zone cu ștepi cât mâna de lungi, iar pescuitul este mereu dificil. Monturile offset se agață mai puțin decât cele cu cârlig deschis, dar și ele cad victime crâncenei domnii a ștepilor de la Creața. Am agățat la fiecare partidă cel puțin câte două-trei offset-uri, dar măcar am limitat magnitudinea pierderilor. Folosesc năluci montate pe offset de mulți ani, așa că sunt destul de familiarizat cu avantajele lor, cu modul de înțepare și cu tot ce trebuie să fac ca să reduc șansele peștilor de a scăpa în dril. Modelul de 3.8” este cel mai mic și îl consideram mai potrivit pentru pescuitul la șalău. Asta până în duminica de 4 iulie.

Bariki mic, știucă mare la Creața 1

Câteva detalii tehnice
În acea dimineață, am montat 2 Bariki Shad-uri, unul de culoare Magic Shad pe un offset 2/0 cu plumb cheburașca de 5 grame, iar celălalt de culoare Kinokuni Orange pe un offset 3/0 lestat, căruia i-am atașat un underspin tot de la Abrevis. Un Bariki Shad 3.8” cântărește 7,5 grame, la care se adaugă greutatea cârligului și a lestului. După cum puteți vedea și în imagine, greutatea totală a monturii este de 14 grame, ceea ce o face suficient de lansabilă cu echipament de casting din categoria Medium-Heavy sau chiar Heavy, cu condiția ca lanseta să aibă un vârf cât de cât flexibil, pentru a se încărca minim, dacă nu optim, cu năluca. Cealaltă montură e chiar mai grea, la puțin peste 15 grame, datorită fierului mai gros al cârligului și paletei, presupunând că lestul cântărește tot 5 grame.

Bariki mic, știucă mare la Creața 1

Bariki mic, știucă mare la Creața 1

Cârlige atât de ascuțite, încât știuca se înțeapă doar uitându-se la ele
Folosesc întotdeauna cele mai bune terminale la care am acces și pe care le consider potrivite pentru condițiile date. Astfel, nu fac niciodată rabat de la calitatea cârligelor offset și le cumpăr mereu pe cele mai performante. Iar aceastea sunt, în cea mai mare parte, branduri japoneze care își trag rădăcinile din aceeași zonă a Japoniei renumită în trecut pentru făuritorii săbiilor japoneze, nihon-to. Pentru situația de pe Creața, mi s-au părut perfecte modelele Second Bite Heavy Wide de la Nogales, cu o grosime medie a fierului cârligului și cu stopper, însă folosesc tot ce mă ajută să-mi ating scopul, de la Vanfook, Decoy, Ryugi, Owner la Gamakatsu și alții.

Ce are special Bariki Shad?
Odată ajuns pe locul de pescuit, am început să lansez și să recuperez Bariki Shad-ul normal, cu o tură de manivelă și apoi pauză, pentru ca năluca să revină pe substrat, o prezentare clasică pentru știucă sau șalău. Specială este evoluția swimbaitului în apă, care are niște vibrații strânse, cu o cadență rapidă chiar și la viteză minimă de recuperare, ceea îmi face impresia că incită răpitorii mai mult decât o bătaie comună a cozii.

Bariki mic, știucă mare la Creața 1

Un alt diferențiator este dimensiunea cozii swimbaitului, care la o lungime a corpului de nici 10 cm, este foarte mare, iar asta cu siguranță că îl face să bată puternic, cu o anumită frecvență, proprie doar modelelor Bariki Shad de la GAN CRAFT. Plasticul din care este turnat Bariki Shad este unul foarte moale, cu o consistență specifică produselor de calitate JDM, iar conținutul este foarte bogat în sare, lucru de care m-am convins imediat ce am tăiat capul rupt al unui swimbait, pentru a-l refolosi pe cârligul offset. Deci, în ansamblu, designul special este ceea ce diferențiază acest swimbait unic de altele.

Bariki mic, știucă mare la Creața 1

Cum a dat și în ce condiții
Cred că știuca a dat la câteva lanseuri de la începerea partidei. Oricât de mult nu-mi plac firele textile și nu mai pescuisem cu ele de mult timp, trebuie să recunosc că firul Sunline X-Plasma Asegai de 30 lbs. a fost fenomenal, m-a ajutat enorm, fiindcă ștepii ca inhabitează acea zonă de pescuit sunt cât un cățel de talie medie și dacă îi superi, sunt în stare să sară la tine și să te muște de picior. E important să agăți cât mai puțin, ca să nu strici locul de la început, de aceea abordarea offset era absolut necesară în strategia mea.

Un fir textil de reținut
Iar X-Plasma Asegai mă ajută fiindcă e mai rezistent la abraziune decât alte fire textile, se îngroapă mai greu în tambur datorită secțiunii rotunde și reține mai puțină apă datorită acoperirii speciale, care-l face și mult mai ușor de lansat la distanță, fiindcă reduce frecarea cu inelele și cu line guide-ul mulinetei. Este mai gros decât alte textile la aceeași rezistență, dar mie îmi convine așa, fiindcă pe mulineta de casting, firul mai gros și rotund se îngroapă mai puțin între spire când lansez năluci mari și grele, de genul Jointed Claw 148 și 178.

În noul episod din Încă un lanseu, pe canalul Youtube Pescuit la răpitor de la A la Z, puteți urmări drilul filmat și toate detaliile tehnice. Pentru o experiență de vizionare optimă, selectați redarea la rezoluție FullHD/1080p din setările YouTube.

Eliberare cu emoții
Încă un amănunt important: GRIJĂ MARE la eliberare, fiindcă pe vremea asta caniculară, cînd apa este mai puțin oxigenată și foarte caldă, știucile mari își revin greu, trebuie ținute cât mai mult în mediul lichid, în minciogul de mari dimensiuni, și cât mai puțin pe uscat. Și fără să le scăpați din mână, pe jos, cum mi s-a întâmplat mie, de aceea e mai bine să le fotografiați într-o postură cât mai apropiată de sol, pe vine sau ciuci. De data asta, știuca și-a revenit după ceva timp și a plecat cu zvâc, asta și datorită eforturilor adminului lacului, dar nu tot timpul se întâmplă așa.

Bariki mic, știucă mare la Creața 1

GAN CRAFT Bariki Shad 3.8” nu sunt doar pentru știuci mici, rare și mofturoase. Iată că sunt și pentru știuci mari, rare și greu de prins.

Mulțumesc pentru atenție și vizionare, să aveți fire întinse în continuare și să ne vedem cu bine data viitoare!