Swimbaiturile cu evoluție în S au apărut pentru prima dată acum 14 ani. Compania care a declanșat nebunia a fost nimeni alta decât GAN CRAFT din Japonia, odată cu lansarea seriei Jointed Claw 178. ”Lipless swimming baits” au inspirat mulți alți producători să propună propriile interpretări ale conceptului de S-swimming, însă originalul rămâne familia Jointed Claw. Chiar și după atâția ani de la inventarea sa, rămâne printre cele mai căutate și mai apreciate swimbaituri pentru big bass și nu numai. Vedeți ce evoluție are în apă și cât de simplu este să pescuiți cu asemenea nălucă din filmele articolului Swim like a fish: GAN CRAFT Jointed Claw 230 Magnum.
Acțiune marca GAN CRAFT
Jointed Claw se deplasează prin apă descriind S-uri ample – aceasta este ”semnătura” swimbaiturilor S-motion. Năluca își păstrează evoluția ”sinusoidală” și la viteză mică, dar și la viteze mari, iar cel mai bun termen pentru a-i descrie acțiunea ar fi ”effortless gliding”. Această evoluție în S reprezintă factorul de atracție pentru răpitori, împreună cu profilul nălucii, care dizlocă un volum mare de apă. Surprinzător, nu ”trage” deloc greu – aproape că nu se simte în mulinetă, când recuperați swimbaitul prin apă, deci nu pune presiune pe angrenajele mulinetei ca alte năluci precum voblerele de adâncime. Evoluția în S aduce și un alt avantaj, și anume faptul că aria acoperită este ceva mai exstinsă decât în cazul unei năluci cu evoluție liniară.
Bănuiesc că această mișcare evazivă, ca și când ar încerca să evite atacurile unui răpitor sau un potențial pericol, este exact ceea îi face pe răpitori să atace swimbaiturile cu evoluție în S. Există mai multe tipuri de S-motion, de mai mare amplitudine, sau mai reduse, dar despre asta vorbim cu altă ocazie.
230 Magnum prinde și surprinde de la început
GAN CRAFT a conceput modelul Jointed Claw 230 Magnum după lansarea lui JC 178 și a mezinului JC 148 (care are și altă evoluție), pentru a selecta exemplarele mari de bass. Jointed Claw 230 magnum are o evoluție în S-uri ample, poate nu la fel de largi ca ale DEPS-ului 250. Ceea este un lucru bun, fiindcă 230 Magnum a fost atacat de la primele lanseuri pe Varlaam, spre deosebire de Slideswimmer 250.
Când am început să dau cu Jointed Claw 230 Magnum, chiar nu-mi închipuiam că o să prind ceva prea curând, sincer. Cu DEPS Slideswimmer-ul 250 nu am avut nicio captură pe Varlaam, doar cu modelul mic, 175. Însă Jointed Claw 230 Magnum a fost mușcat chiar de la prima partidă, și nu de către vreo știucă, ci de șalăi din clasa de mărime 58 – 60 cm. Nu-mi venea să cred, însă următoarele partide m-au convins de eficiența acestui swimbait. Cu atât mai mult cu cât toți peștii prinși până acum au venit pe cea mai simplă prezentare din arsenalul Jointed Claw: recuperare constantă din manivela mulinetei, cu pauze ocazionale.
Mai ușor de atât nu se poate – fără efort, fără acționări din lansetă ca în cazul jerkbaiturilor europene folosite în pescuitul știucii.
Anul ăsta o să-l încerc și pe alte ape, pe lacurile clasice de șalău din jurul Bucureștiului – Gostilele, Sărulești și altele de pe Valea Mostiștei, în Deltă, pe natural (unde prind din 2007 cu swimbaituri ca Imakatsu Javallon Hard și SG+ pe ghioluri precum Gorgoștel, Uzlina, Fortuna etc.) și o să vă țin la curent cum performează toată familia Jointed Claw.
Diferențele între modele
Jointed Claw 230 Magnum este disponibil în două versiuni: Type-S (sinking) și Type-F (floating). Toți șalăii i-am prins pe modelul sinking, în timp ce știucile au venit pe cel floating, în special în pauzele dintre recuperări sau imediat la reluarea recuperării. Modelul Type-F este unul slow floating, pe care am încercat să-l fac aproape suspending zilele trecute. Între cele 2 modele este o diferență de greutate de 7 grame (Type-F are 106 g iar Type-S, 113 g), dar când am lestat Type-F-ul, mi-a luat aproximativ 1 gram de folie de plumb Sinking Helper N.
Swimbaitul care evoluează odată cu voi
Cum evoluează Jointed Claw 230 Magnum, vă invit să urmăriți în primul film de prezentare, în care am încercat să înregistrez acțiunea nălucii la cel mai simplu stil de recuperare: straight retrieve. De asemenea, pe măsură ce învățați ”mersul” nălucii, aceasta va evolua odată cu abilitățile voastre de a o prezenta în funcție de situațiile și condițiile întâlnite pe apă, în decursul unui sezon de pescuit.
Vor urma și alte filme, cu noi moduri de recuperare (slow & jerk, twitching, stop & go etc.) pe care le aveți ilustrate și pe pagina de prezentare a lui Jointed Claw Magnum 230. Însă imaginile filmate sper să vă ajute în a vă face o imagine despre cât de versatilă poate fi evoluția swimbaiturilor din familia Jointed Claw. Când voi încărca noile filme voi anunța actualizarea articolului pe site și pe Facebook. Încercați un swimbait, chiar unul modest, de 15 cm, s-ar putea să fiți surprinși de rezultate și… fir întins!
Iată și un prim update cu un video instrucțional
Aşa cum vă promiteam, am actualizat articolul cu un nou montaj video alcătuit din două părţi: una dedicată sfaturilor de recuperare a acestor năluci, în care puteți vedea ritmul prezentării ”la prima mână”, din unghiul subiectiv al camerei, ca și cum voi ați folosi lanseta și mulineta, și alta cu câteva ştiuci prinse la JC 230 Magnum, la finalul unei zile de teste pentru altă serie de articole ce va debuta în curând aici (este vorba de BFS Wars).
Selectați din meniul YouTube redarea la rezoluție 1080p pentru o experiență de vizionare la calitate maximă!
O să urmeze încă un montaj video cu tips&tricks – ce trebuie să faceți când peștii doar urmăresc swimbaitul dar nu atacă, ce mișcări le pot trezi instinctele predatoriale, ce efect au impulsurile de jerking sau twitching imprimate nălucii în apă prin intermediul lansetei și alte câteva trucuri speciale pe care foarte puțini pescari le știu. Până la următorul montaj, fir întins!