Vrei știuci la zero grade și să știi cum să le prinzi în apă rece ca gheața? Hai la pescuit alături de mine și află absolut toate secretele tehnicii mele de pescuit pe timp de iarnă și apă la limita înghețului, de la tehnica de prezentare la năluci și modul de recuperare, din Știuci la zero grade.

La câteva zile după Anul Nou, am ieșit la o primă partidă pe 2020, la Varlaam. A fost cea mai grea dar și cea mai frumoasă pescuială a iernii, tocmai datorită condițiilor dificile – dimineața, temperaturilea erau sub zero grade, apa îngheța pe inelele lansetei, iar știucile atacau anemic, motiv pentru care am ratat mai mult decât am prins. Cele patru baterii ale camerei au cedat după câteva ore de filmare, așa că nu am reușit să înregistrez toate capturile. Însă chiar și așa, a fost o primă partidă reușită. Montajul video conține toate informațiile, fără rețineri sau omisiuni. La mulți ani și fire întinse la maximum pe 2020!

Știuci la zero grade

Vineri, 3 ianuarie, am ieșit la un prim pescuit de Anul Nou. Era prima dimineață în care balta din fața blocului, ce-mi servea drept ”termometru urban”, înghețase. Când am ajuns la Varlaam, sectorul B era parțial prins în gheață, iar Mădălin mi-a spus că lacul fusese înghețat aproape complet cu una-două zile înainte.

Bătea și un vânt tăios, care la cele -2 grade de la ora 10, amplifica senzația de frig, așa că sectorul A era pentru mine. Mai ales că nu înghețase datorită adâncimii mai mari, iar apele lui sunt mereu limpezi-cristal. În ultimele partide din decembrie prinsesem bine de fiecare dată, folosind aceeași tehnică veche și de încredere, cu care am prins mereu știucă pe orice apă am pescuit, iarna, și mai ales pe bătrânul Snagov.

Știuci la zero grade

Știuci la zero grade

Tehnica lestării nălucilor plutitoare nu e ceva nou, eu am învățat-o de la un vechi prieten, Florin Smeu, tot pe Snagov, acum mulți ani, când el a prins 7 sau 8 știuci, iar eu, un singur biban. Evident, nu aveam niciun vobler lestat corespunzător la mine.

De atunci, am aplicat tehnica diverselor năluci plutitoare, de la crankbaituri la minnow jerkbaituri și până la swimbaituri. Și nu m-a trădat niciodată, în special în concursurile de spinning de pe Snagov.

Știuci la zero grade

Știuci la zero grade

Vineri am prins câteva știuci și un șalău, dar am și ratat alți patru pești, în special pentru că, datorită temperaturii extrem de scăzute a apei, răpitorii atacau anemic, mai bine zis ”se lăsau” în nălucă sau o opreau ușor, de ziceai că s-a agățat năluca de substrat. Am prins cu un singur swimbait, GAN CRAFT Jointed Claw 178, lestat să rămână pe loc în momentele de repaus (oprirea recuperării), astfel încât să nu se ridice și să nu coboare în coloana de apă. În asemenea condiții dificile, peștii nu vor urmări o pradă, fiindcă pentru ei primează conservarea energiei. Iar această tehnică, bazată pe o recuperare ultra-lentă, cu pauze lungi, între 5 și 10 secunde (sau chiar mai mult), a funcționat mereu, cel puțin în experiențele mele de pescuit.

Știuci la zero grade

Știuci la zero grade

Vă invit să aflați toate detaliile și informațiile din montajul video de mai jos. Pentru o experiență de vizionare optimă, setați rezoluția la 1080p HD. Din cauza frigului, bateriile camerei au cedat mai repede decât mă așteptam, așa că am pierdut ultimele capturi ale zilei, însă am avut șansa să filmez și câteva capturi de la cap la coadă. Tocmai pentru că atacurile erau extrem de fine, trebuia să înțep lent, în doi timpi, ca în pescuitul cu crankbaituri, pentru a nu le smulge swimbaitul din gură.

 

Știuci la zero grade

Știuci la zero grade

Știuci la zero grade

Aceasta a fost prima partidă a anului, care pentru mine a fost și cea mai recompensantă a iernii, datorită nivelului de dificultate ridicat. Sper să vă placă și vouă prima partidă de pescuit alături de mine!

Ne revedem cu alte articole și montaje! Mulțumesc pentru lectură și vizionare, și fir întins!