Anul trecut mi-am achiziționat ultimele modele cu frână digitală de lanseu sau control digital (DC) de la Shimano Japan, însă nu am apucat să le folosesc prea mult. Din cele citite la bloggerii japonezi și văzute pe YouTube, am înțeles că Exsence DC 2017 are un nou modul DC, care aplică o forță electromagnetică mai scăzută în comparație cu Antares DC 2016, facilitând lanseurile la distanțe mai mari. La începutul anului am prins o zi mai bună, cu doar -3 grade Celsius, soare și apă dezghețată parțial, așa că am ajuns să testez cele două mulinete. Ce performanțe oferă mulinetele cu control digital în condiții de pescuit, aflați din montajul video și din articolul Shimano Exsence DC 17 versus Antares DC 16!

Înainte de toate trebuie spus că prefer să testez mulinetele cu nălucile pe care le folosesc în pescuit. Astfel, aflu la ce să mă aștept ”pe bune” de la aceste echipamente, fără teste sintetice și false așteptări. Deși mi-am propus să fac și un test de distanță pură, cu plumbi de casting de 20, 30 și 60 de grame, deocamdată am vrut să văd cum se descurcă în situațiile ”de viață”, fiindcă este mai relevant așa.

În ziua testului, prognoza de vânt anunța de o ”briză” de 15 km/h, cu intensificări de până la 17 – 20 km/h și chiar așa fost. Standul de pe Sectorul A al Lacului Varlaam este printre cele mai ferite, însă și acolo se simțea destul de tăios vântul, care în combinație cu temperatura scăzută (real feel de -3 grade C) făcea să înghețe apa pe inele după fiecare lanseu, așa că a trebuit să curăț constant dopurile de gheață formate. Am ales să lansez împotriva vântului și nu ajutat de acesta. De ce? La un moment dat în testul video, veți avea ocazia să vedeți un lanseu în direcția vântulului, caz în care distanța de lansare a crescut de la 25 – 26 la 32 de metri, fără să pun prea multă forță în lanseu. Testele efectuate cu vântul din spate sunt irelevante, fiindcă orice mulinetă va lansa mai departe, iar evaluarea corectă a acesteia devine imposibilă. De asemenea, mai relevantă mi se pare testarea eficienței frânei de lansare împotriva vântului, fiindcă în pescuit nu întotdeauna putem lansa în direcția în care suflă acesta.

Shimano Exsence DC 17 versus Antares DC 16

După ce le-am folosit de câteva ori cu tot felul de năluci, cele două mulinete mi se par cu destinația știucă (sau șalău in extremis, cu năluci de la minimum 7 grame în sus, cel mai bine de la 10 grame, zic eu). Așadar, le-am testat cu trei năluci aflate pe trei paliere de greutate: Gan Craft Bacra, un crankbait shallow de 12,5 grame, Gan Craft Rest 128 SL, un jerkbait de 20 de grame și Gan Craft S-Caper, un pencil bait de suprafață, de 30 de grame. Setup-ul de test a inclus lanseta mea preferată de știucă în majoritatea cazurilor, este vorba de EDGE Swim Bait 805-1HM by Gary Loomis, al cărei review îl puteți citi în acest link și fir Sunline FC Sniper de 14 lbs. sau 0,31 mm, 100% fluorcarbon. Nu am testat mulinetele cu fir textil, fiindcă pescuiesc de regulă cu fluorcarbon la știucă. Modelul Exsence DC a fost creat pentru pescuitul la seabass cu diverse năluci și fire textile, deci este posibil să aibă performanțe crescute cu multifilament. La fel și în cazul Antares DC, performanțele de lansare pot crește cu fir textil, pentru că greutatea specifică este mai mică decât a fluorcarbonului, iar memoria este aproape inexistentă.

Shimano Exsence DC 17 versus Antares DC 16

Shimano Exsence DC 17 versus Antares DC 16

Shimano Exsence DC 17 versus Antares DC 16

Nu o să discut acum testul în sine, pe care vă invit să-l urmăriți în montajul video de mai jos (pentru vizualizare optimă, vă recomand să setați rezoluția la HD/720p, este cea nativă în care am editat montajul). Rețineți că tot testul s-a desfășurat contra vântului, deci și distanțele de lansare au fost afectate și reduse într-o anumită măsură.

Fiecare test este subiectiv, fiindcă intervin diverse variabile, mai ales ”eroarea umană”, de exemplu, forța aplicată la fiecare lanseu nu este mereu aceeași (din acest motiv am făcut mai multe lanseuri cu aceeași nălucă, până am obținut un vârf al rezultatelor, adică al distanțelor atinse în condițiile date). Pentru a nu lungi foarte multe testul, am efectuat mai multe lanseuri cu nălucile și am luat în considerare doar trei, de regulă pe cele mai reușite/lungi.

După cum mă așteptam, diferențele de performanță dintre cele două mulinete DC sunt minime și cred că se datorează mai mult condițiilor de vânt din ziua testului. Există alte deosebiri între ele, iar cea mai notabilă ar fi că Antares DC este mult mai ”smooth” în recuperare decât Exsence DC. Ambele mulinete au angrenaje Micromodule, însă raportul de multiplicare diferă: 7.4:1 pentru Antares DC vs. 7.8:1 pentru Exsence DC. Și din acest motiv, Exsence-ul mi se pare o mulinetă mai îndreptată către burning cu năluci de reacție și pescuit de suprafață cu broaște floating sau pencil bait-uri, dar merge și cu jiguri sau plastice moi/swimbaituri de peste 1o grame. Pe de altă parte, Antares DC HG recuperează 86 cm/tur de manivelă vs. 93 cm/tur pentru Exsence DC XG. HG este prescurtarea de la High (speed) Gear, iar XG de la Extra (high speed) Gear și sunt terminologii folosite de Shimano pentru a diferenția mulinetele în funcție de viteza lor de recuperare.

Shimano Exsence DC 17 versus Antares DC 16

Dincolo de finisajul negru-mat al Exsence DC vs. argintiul Antares DC, există și alte diferențe, cea mai importantă fiind între tamburii mulinetelor. Astfel, Exsence DC are un tambur de 37 mm diametru și doar 19 mm lățime, fiind special proiectat mai îngust pentru a reduce frecarea firului textil de line guide și a lungi pe cât se poate lanseurile cu multifilamente. Acest trend nu e unul nou, Daiwa a procedat similar cu seria Morethan PE de mai mult timp, atât cu prima generație, cât și cu cea mai recentă. Pe de altă parte, tamburul Antares DC are 37 mm diametru și 22 mm lățime, fiind dedicată pescuitului versatil cu tot felul de năluci și fire dedicate bassului. Ambii tamburi sunt destul de grei, peste 18 grame, fiecare având avantajele sale: tamburul lui Exsence ține mai puțin fir, 85 m de 0,31 mm, iar cel de Antares, deși poate mai ușor, are o capacitate mai mare, 110 m de 0,31 mm. Capacitatea mărită înseamnă și o inerție crescută, care poate fi diminuată printr-un backing (buraj) cât mai ușor, din fir textil, peste care se poate trage apoi firul principal, dacă este vorba de monofilament sau fluorcabon. O altă diferență este manivela, care măsoară 84 mm la Antares DC (un minimum acceptabil în opinia mea) și 90 mm la Exsence DC. Recuperările rapide câștigă un plus de cuplu prin adăugarea unei manivele mai lungi, însă aș fi preferat ca și Antares-ul să vină cu 90 mm. E plin de piese aftermarket la japonezi, în special manivele din carbon sau din metal, deci se pot schimba ușor. Și mânerele manivelelor diferă, cele ale Exsence-ului fiind mai mari și mai de putere, în timp ce Antares-ul vine cu knob-uri pentru utilizare all-around. Le prefer pe cele ale Exsence-ului, la fel cum îmi place și schema cromatică negru-mat, care arată bine pe orice lansetă, asta dacă vă interesează și aspectul, nu doar funcționalitatea.

Shimano Exsence DC 17 versus Antares DC 16

Diferențele dintre cei doi tamburi dau, dacă vreți, și destinația fiecărui model în parte. Exsence DC este o mulinetă mai specializată și recomandabilă celor care pescuiesc cu multifilament, fiind OK și pentru utilizarea în apă sărată. Dacă vreți o mulinetă de știucă și fire textile, pentru tehnicile amintite mai sus și numai, Exsence DC se potrivește profilului. Dacă, dimpotrivă, căutați o mulinetă pentru aproape orice tehnică la știucă, de la spinnerbaituri la linguri, swimbaituri ușoare, plastice moi, broaște floating, topwatere, jerkbaituri, crankbaituri și multe altele, Antares DC este o alegere bună, cu condiția să respectați gramajele despre care vorbeam mai devreme. Cele două mulinete se descurcă onorabil cu năluci de 7 grame, însă performanțele reale încep de la 10 grame în sus. Controlul digital oferă avantaje clare în pescuitul cu linguri portante și deloc aerodinamice, în special în prezența vântului, iar Antares DC excelează cu aceste năluci ”old school”.

Shimano Exsence DC 17 versus Antares DC 16

Un lucru comun și nu neapărat favorabil celor două mulinete este sistemul de prindere a modulului DC de carcasă, care se face prin 3 șuruburi. Astfel, pentru a unge periodic rulmentul aflat pe tambur, trebuie desfăcute șuruburile și îndepărtat complet modulul DC. În cazul mulinetelor cu acces facil, obișnuiesc să aplic câte o picătură de ulei pe rulmenții tamburului înainte de fiecare zi de pescuit. În cazul mulinetelor DC din test, am redus aplicarea uleiului la două sau chiar trei partide, fiindcă accesul nu este cel mai ușor. Celălalt rulment se află sub șurubul de cast control, care se poate desface complet, permițând accesul la rulmentul din modulul DC. Însă rulmentul din stânga tamburului rămâne ascuns și greu accesibil. Am contactat Shimano Japan ca să-i întreb la ce perioadă de timp recomandă ungerea rulmentului sau a ambilor, dar până acum nu am primit un răspuns.

Shimano Exsence DC 17 versus Antares DC 16

Următorul test cu cele două DC-uri va fi unul de ”pure distance”. Chiar dacă nu cred că pot atinge distanțele văzute pe YouTube, de 95 de metri și peste, sunt curios cât ”se duc” plumbii de casting de 20 sau 30 de grame, poate chiar și cei de 60 de grame, și cât de eficient este modul X sau Xp (Extreme Performance) al celor două mulinete. Doar pentru distracție, fiindcă distanțele extreme nu sunt practice în pescuitul lansat cu năluci – nu știu câți pescari prind frecvent pește la capătul unor lanseuri de 90 de metri. Sau poate că unii caută exact așa ceva, cu aplicabilitate în pescuitul la Dunăre, cu jiguri și plastice moi, la distanțe mai moderate, de 40 – 50 de metri.

Shimano Exsence DC 17 versus Antares DC 16

Acesta este testul Shimano Exsence DC 17 versus Antares DC 16, în care diferențele sunt date de aplicabilitatea celor două mulinete și nu neapărat de performanțele lor. Exsence DC este o mulinetă specializată pentru fire textile, iar Antares DC este mulineta ”all-around”, care poate face totul bine. Atâta vreme cât folosiți năluci de știucă, pregătiți-vă pentru o experiență hi-tech surprinzător de performantă. Asta nu înseamnă că nu veți face peruci dacă nu reglați mulineta conform nălucilor, firelor folosite și condițiilor. Ca regulă de bază, modul F sau FL (de la fluoro) exercită cea mai puternică forță de frânare, iar la polul opus, modul P sau PE (pentru fire textile) este cel mai ”liber” și frânează cel mai puțin tamburul în timpul lanseurilor. Însă o să discutăm despre reglaje cu altă ocazie.

Shimano Exsence DC 17 versus Antares DC 16

Shimano Exsence DC 17 versus Antares DC 16La finalul testelor am apucat să și pescuiesc aproximativ o oră, fiindcă am înghețat ceva după cele 5 ore de lanseuri și filmări, însă am reușit prima captură pe 2019, un șalău frumos, la unicul jerkbait Gan Craft Rest 128 SL pe care-l aveam. Încă îl mai am, însă am greșit un lanseu și l-am dat, cu ajutorul vântului, pe gheața din mijlocul lacului, iar barbeta s-a rupt. Vestea bună este că SL vine de la Spare Lip, adică barbeta se schimbă ușor, pe loc, iar cea mai puțin bună e că le-am pierdut pe amândouă, iar jerkbait-ul ăsta chiar prinde bine în condiții dificile.

Ne revedem curând cu alte teste, fir întins!