Avem o nouă mulinetă în test: Shimano Tranx 201! De ceva vreme mă tot gândeam să-mi cumpăr o mulinetă „beater” sau „de hărtăneală”, pentru pescuitul pe care-l fac în majoritatea timpului, cel cu swimbaituri soft şi hard, la ştiucă. Recent, am găsit noul Shimano Tranx 201, l-am luat şi în primul weekend după ce a venit coletul, eram deja cu mulineta pe apă, pentru primele lanseuri. Două partide mai târziu, după ce am făcut mai multe teste, pot să vă spun că Shimano Tranx 201: mulineta asta rupe! Citiţi în continuare ca să aflaţi cât de tare e cel mai nou membru al familiei Tranx!

Ceea ce a început ca un preview s-a transformat într-un review, fiindcă iniţial voiam să înregistrez doar câteva lanseuri cu noua achiziţie, în special pentru că nu mai folosisem o mulinetă de la Shimano cu sistemul SVS Infinity „actualizat”. Noul SVS are doar 4 greutăţi centrifugale ajustabile intern, însă controlul extern permite reglajul fin pe o scară de la 1 la 6. Practic, este vorba de platforma Curado 200K, pe care Shimano o exploatează pentru a produce modele diferite în funcţie de gama de preţ, de aplicaţii şi chiar de regiunea geografică. Ca exemplu, modelul Shimano Scorpion MGL este disponibil doar pentru piaţa niponă, dar poate fi comandat de orice pescar de pe glob prin intermediul magazinelor online japoneze.

Shimano Tranx 201: mulineta asta rupe!

Nălucile portante de genul swimbaiturilor soft cu coadă paletă pun presiune pe orice tip de angrenaje, oricât de rezistente. După un an de pescuit cu Daiwa Z, angrenajele au căpătat un „mârâit” supărător iar mulineta şi-a pierdut orice urmă de fluiditate, în condiţiile în care am pescuit-o doar cu fire din fluorcarbon. Tranx-ul 201 pare a fi beater-ul perfect, care va salva angrenajele mult mai scumpe ale Antares-ului DC de la un sfârşit încet dar sigur.

Câte ceva despre Tranx 201HG
În cazul Shimano Tranx 201HG, este clar că avem aceeaşi platformă la bază, cea a Curado 200K, dar similarităţile se opresc aici: Tranx-ul 201 vine cu mai puţini rulmenţi, doar 3 + 1 S-ARB (shielded anti-rust bearing), bucşe cu autoungere în locurile unde apa provoacă adesea coroziune rulmenţilor (rulmentul de pe pinion şi cel de sub axul manivelei), garnituri CoreProtect cu acoperire hidrofobă, pentru a reduce cantitatea de apă care intră în mulinetă (un aspect important în special dacă pescuiţi în apă sărată), un tambur fără găuri şi cu un ax mai solid, o frână de luptă dusă la 6 kilograme-forţă, manivelă de 100 mm, corp din aluminiu Hagane şi angrenaje din bronz. HG esre acronimul pentru High Gear şi se referă la raportul de multiplicare rapid, de 7.2:1. Nu o să discutăm toate aspectele tehnice fiindcă am acoperit ce am considerat important în review-ul video.

Shimano Tranx 201: mulineta asta rupe!

Diferenţe sesizabile între Tranx 401 şi noul model 201: 100 de grame în greutate plus dimensiuni vizibil mai mari pentru 401. Evident, cele două mulinete au specializări şi aplicaţii diferite.

Cum e Shimano Tranx 201HG la prima vedere?
Arată bine, un design futurist (am fost întotdeauna fan al mulinetelor argintii, încă de pe vremea Shimano Chronarch, din anii ’90), însă şi mai important este cum se simte în pescuit. Este mai fluidă decât m-aş fi aşteptat, la cei 3 rulmenţi ai săi, dar nu la fel de smooth ca Antares DC, care are şi Micromodule Gears. Greutatea de 240 de grame se încadrează în limitele acceptabile pentru o mulinetă de swimbaituri mici şi medii. Lansează bine cu GAN CRAFT Jointed Claw 178, swimbaituri din clasa de 2 oz. sau 60 de grame şi se poate duce şi până la 3 oz. sau 85 de grame. Nu aş forţa-o cu mai mult, fiindcă pentru aşa ceva avem Tranx-urile mari, 301 şi 401. Deci plaja de greutăţi ideală mi se pare a fi între 10 şi 60 de grame. Tamburul încărcat cu fir (80 m de monofilament de 0,33 mm şi backing textil de 80 lbs.) cântăreşte 31 de grame, foarte aproape de greutatea tamburului de Antares DC încărcat cu fluorcarbon de 0,31 mm şi backing textil. Am observat că atunci când am încercat să pescuiesc cu o broască floating Booyah Pad Crusher Jr. de 8,5 grame, tamburul şi-a făcut simţită inerţia, la start-up.

Shimano Tranx 201: mulineta asta rupe!

Tamburul de Tranx 201 cântăreşte 17 grame fără rulment şi 31 de grame încărcat cu fir (85 de metri de monofilament 0,33 mm + backing for textil de 80 lbs.).

Shimano Tranx 201: mulineta asta rupe!

Accentele de contrast ale carcasei sunt vopsite într-un albastru închis, cu perlă metalică albastră. Thumb bar-ul urmează aceeaşi schemă coloristică şi pot spune că funcţionează bine: se apasă relativ uşor (nici prea uşor nu e bine), iar pentru a angaja din nou angrenajele, după lansare, mecanismul intern necesită ceva forţă aplicată manivelei. Iarăşi un lucru pozitiv, pentru că nu vreţi ca angrenajele să se cupleze accidental în timpul lanseului, cu niciun fel de nălucă. Dacă aveţi un astfel de accident cu un simbait fie şi numai de 2 oz., se rupe chiar şi firul de 30 lbs. (0,43 mm) ca aţa de papiotă. Vorbesc despre monofilament, fiindcă textilul iese din discuţie, lipsa lui de elongaţie făcându-l cel mai puţin recomandabil pentru pescuitul cu swimbaituri mari.

Cum lansează Shimano Tranx 201HG?
Ca să vă convingeţi singuri, vă invit să urmăriţi în review-ul video de mai jos. Pentru o experienţă de vizionare optimă, setaţi rezoluţia la 1080p HD din opţiunile de redare YouTube (settings).

Pentru comparaţie, aveţi mai jos şi montajul video cu primele lanseuri ale Antares-ului DC, de la începutul acestui an.

Shimano Tranx 201: mulineta asta rupe!

Sleek look, sleeker performances. Mulineta performează mai bine decât arată!

De ce rupe Tranx-ul 201?
Bănuiesc că este o combinaţie de factori: inerţia tamburului ajută în obţinerea unor lanseuri mai lungi cu năluci grele, pentru că tamburul odată pornit, va tinde să se învârtă mai mult decât unul cu inerţie redusă; sistemul SVS Infinity cu 4 greutăţi şi ajutare externă a ajuns la cea mai reuşită şi mai matură versiune a sa; corpul Hagane, din metal, care asigură o rigiditate crescută şi o aliniere cu toleranţe mai mici pentru componentele interne. Rulmenţii sunt de calitate, dar nu se compară cu cei ceramici în privinţa performanţelor, şi nici nu este nevoie, după cum puteţi vedea în montajul video. Lipsa rulmenţilor o consider un plus şi nu un minus, fiindcă reduce tocmai din piesele cele mai susceptibile la coroziune, chiar şi în cazul S-ARB.

MSRP-ul este undeva la $200 şi chiar dacă e ceva mai scumpă decât un Curado 200K, pentru aria ei de utilizare, mi se pare mai potrivită. Am luat-o pentru aplicaţii cu swimbaituri şi alte năluci dedicate ştiucilor, şi o s-o folosesc cât pot de mult în acest sezon, urmând să revin cu o actualizare despre cum se prezintă mulineta spre finalul anului. Aşa, ne vom face cu toţii o idee despre fiabilitatea mezinului familiei Tranx. Până atunci, vă mulţumesc pentru atenţie, pentru vizionarea montajului şi să aveţi fire întinse în continuare!