În noul episod al seriei Delta Force Atac la Swimbaituri Soft, discutăm despre versatilitatea nălucilor din plastic moale, aceşti adevăraţi „soldaţi universali” ai pescuitului la ştiucă pe apele din România.

Unii le numesc „năluci suple”, alţii „plastice moi”, fiindcă sunt produse fie din cauciuc siliconic, fie din elastomeri cu flotabilitate naturală şi rezistenţă sporită la dinţii răpitorilor. Eu prefer să le cataloghez în categoria „swimbaiturilor soft”, pentru că, în pescuitul ştiucii, folosesc năluci de minim 10 cm lungime, preponderent între 12 şi 18 cm.

Swimbaiturile au apărut pentru prima dată în California, unde pescarii de bass au împrumutat din tehnicile şi nălucile folosite în pescuitul în apă sărată. Astfel, primele swimbaituri erau, de fapt, năluci suple de mari dimensiuni (18 – 20 cm lungime), montate pe jiguri XXL, cu capete de minim 1 oz. (28,35 g) şi cârlige între 6/0 şi 10/0.

Când tot mai multă lume a descoperit că dimensiunea nălucilor aduce capturi-record de largemouth bass, evident că fenomenul a explodat peste tot în SUA, iar azi avem această categorie distinctă şi de năluci şi tehnici, şi de pescari.

Personal, pescuiesc mult cu swimbaituri soft care imită profilul unui peşte, cu coada terminată în formă de paletă. La tracţiune, coada se oscilează dintr-o parte în alta, emiţând vibraţii pe care răpitorii le pot detecta chiar şi de la distanţă cu ajutorul liniei laterale. Folosesc modele diverse de la branduri precum Relax, DEPS, Imakatsu (tot mai rar, pentru că sunt scumpe), Gambler, Z-Man, Lake Fork şi altele. Relax mi s-au părut că oferă cea mai bună calitate-preţ (nu, nu le fac niciun fel de „reclamă”, este strict părerea mea). Nu îmi pot permite să pescuiesc mereu cu swimbaituri de la Imakatsu sau DEPS, însă coada acestor plastice „bate” fantastic chiar şi pe cea mai lentă cădere. Însă for the money cum zic americanii, Relax, Gambler și Z-Man sunt alegerea de zi cu zi.

Swimbaiturile soft au multiple aplicaţii în pescuitul ştiucii de la noi şi o să vă argumentez în continuare de ce.

1. Uşor de prezentat
Datorită faptului că swimbaiturile soft se montează uşor pe orice tip de cârlig offset, am acces rapid la o gamă extinsă de prezentări.

De regulă, folosesc cârlige de 5/0 sau 6/0, lestate cu 3,5 g (1/8 oz.) sau 5 g (3/16 oz.). Dimensiunea o aleg în funcţie de mărimea swimbaitului soft, astfel încât curbura cârligului care iese prin spinarea plasticului să nu treacă de jumătatea nălucii. În acest mod ştiu că evoluţia nălucii nu va fi afectată de rigiditatea cârligului.

Dacă vreau să pescuiesc pe ape puţin adânci, unde suprafaţa pescuibilă este de cel mult 20-30 cm de apă liberă deasupra brădişului, folosesc ori lestări minime de 3,5 g, ori cârlige nelestate, cu un cui din tungsten de 1,5 g inserat în corpul plasticului, în zona frontal-ventrală. De multe ori folosesc o recuperare rectilinie, tip „burning”, adică în mare viteză. O mulinetă cu raport de recuperare de 8.0:1 ajută mai mult decât credeţi.

Dacă am apă deschisă, cu o coloană liberă între 0,5 şi 1 m, un cârlig lestat cu 3,5 g de plumb va asigura swimbaitului o coborâre lentă, care oferă suficient timp de atac răpitorului. Atenţie: astfel de prezentări duc la „inhalări” destul de adânci ale nălucii din partea ştiucilor, deci trebuie să aveţi la îndemână cleşti cu cioc lung şi căscător care să putem extrage cârligul cât mai repede şi cu vătămări minime din gura peştelui.

O rată de cădere lentă e potrivită în multe situaţii, când ştiucile nu sunt foarte agresive, când urmăresc şi atacă nehotărât… cum puteţi vedea şi din primul montaj video. Locaţie: incinta de 750 de hectare de la New Hotel Egreta, unde regula catch & release şi paza împotriva braconierilor asigură condiţii optime răpitorului care se găseşte tot mai rar în apele naturale ale Deltei.

2. Uşor de montat
În ziua de azi avem o varietate de cârlige offset, cu tije îndoite sau cu arculeţe care se înşurubează în capul swimbaitului asemenea unui tirbuşon. Am pescuit mult cu swimbaituri soft Javallon de la Imakatsu, cât şi cu copiile produse de Lake Fork, iar în timpul drilului, cârligele offset clasice au tendinţa să rupă mai repede plasticul din zona capului decât cele cu arculeţ. Există leac şi pentru inserarea cârligelor offset clasice şi o să vi-l arăt odată, într-un articol separat.

Cârligele din imagine sunt de la următorii producători: Berti Lures, VMC (modelele lestate) şi Nogales (modelul nelestat).

3. Uşor de lansat
Plasticele cu dimensiuni între 10 şi 20 cm au suficientă greutate pentru a fi lansate cu echipamentul de casting. Prin adăugarea cârligului, năluca devine şi mai uşor de lansat la distanţe apreciabile chiar şi în condiţii cu vânt, fiindcă profilul este destul de compact şi aerodinamic. Aceleaşi caracteristici ajută şi în obţinerea preciziei în lanseuri, factor de maximă importanţă în pescuitul ştiucii pe apele cu vegetaţie.

Marginile canalului spre care direcţionam fiecare lanseu erau înţesate de ştepi lungi de peste jumătate de metru, dar complet ascunşi ochiului sub suprafaţa apei. Swimbaitul soft se strecoară uşor printre agăţăturile submerse, chiar în zonele de ambuscadă ale ştiucilor:

4. Uşor de armat
Pescuitul cu monturi offset poate da un număr crescut de rateuri la înţepare şi de peşti pierduţi pe drum. Ca să reduc din aceste rateuri, folosesc o ancoră/triplă nr. 6 sau nr. 4, pe care o inserez pe latura expusă a cârligului, înainte a de îngropa vârful în plastic. De multe ori, tripla asigură o poziţionare mai bună a cârligului în gura ştiucii, în momentele atacului şi vă oferă şanse suplimentare pentru o înţepătură pozitivă, solidă, şi o captură adusă în faţa camerei foto.

Sfat de urmat şi de… armat
Personal, montez cârligele offset astfel încât partea terminală a cârligului să iasă deasupra spinării swimbaitului, apoi „îngrop” atât cât se poate vârful cârligului în plasticul moale. Astfel, mă asigur că, la înţepare, toată energia mişcării va fi transmisă cârligului care nu are de străbătut corpul din plastic al nălucii, ci doar gura osoasă a ştiucii.

Sfat pentru tripla „stinger”
Întotdeauna poziţionez tripla cu un crac în jos, pe care-l înfig pe cât mai mult posibil în plasticul moale al swimbaitului. Pentru ca tripla să nu iasă uşor de pe cârlig, puteţi adăuga un varniş din silicon sau un opritor siliconic folosit în pescuitul crapului în diverse monturi.

Swimbaiturile sau plasticele moi sunt nălucile accesibile care, odată montate pe cârlige offset, au acces aproape în orice mediu acvatic, indirefent de cât de grave sunt agăţăturile. De asemenea, sunt uşor de pescuit fiindcă au acţiunea inclusă şi funcţionează la cea mai simplă recuperare rectilinie.

5. Uşor de folosit de către oricine
Swimbaiturile soft sunt poate cele mai adaptabile năluci în pescuitul ştiucii din apele mici şi pline de vegetaţie de la noi. Monturile offset, chiar şi cu o ancoră „stinger”, agaţă mai puţină iarbă acvatică sau din suprafaţă. Swimbaiturile pot fi pescuite oricum vă dictează imaginaţia ori inspiraţia: lent, cu ridicări din lansetă şi pauze pentru a da timp nălucii să planeze, rectiliniu-continuu, cu pauze sau rectiliniu-rapid la suprafaţa apei (tehnica de burning, despre care vă voi povesti altă dată) etc. De obicei, îmi adaptez stilul prezentării/recuperării la condiţiile momentului: adâncimea apei, structurile existente în apă, gradul de activitate a peştilor, condiţii atmosferice etc.

Montura cu cârlig offset face din swimbaituri nişte năluci foarte greu de agăţat chiar şi în apele pline de obstacole. Când pescuiesc în asemenea zone, elimin tripla dorsală, pentru „antiagăţare” maximă.

6. Uşor de înlocuit
Majoritatea swimbaiturilor soft sunt accesibile ca preţ şi se găsesc peste tot, la fel ca şi cârligele offset lestate sau nu, care au devenit destul de răspândite. Am plastice Relax şi Imakatsu care au supravieţuit la nenumărate capturi şi sunt încă foarte… prezentabile. La polul opus, s-a întâmplat ca swimbaitul abia înlocuit să rămână fără coadă de la primul lanseu, dar ăsta e jocul, şi discutăm totuşi de nişte năluci consumabile, care nu costă o mână şi-un picior.

Pescuiţi-le cu încredere
Personal, cred că swimbaiturile soft se numără printre cele mai versatile năluci care vă permit să exploraţi zone în general interzise altor artificiale de tipul lingurilor sau al voblerelor. Vă trebuie o bună tehnică de înţepare, un fir textil rezistent, o lansetă din grafit suficient de puternică şi de elastică pe vârf şi… un pic de încredere. Cum spuneam şi continui să susţin: încrederea estea cea mai prinzătoare nălucă.