Primul episod al seriei DELTA FORCE Topwater Ops este dedicat pescuitului cu năluci de suprafaţă, probabil cel mai spectaculos şi mai incitant stil pe care-l puteţi practica pe apele din România.

Trăim într-un spaţiu tot mai sărac în peşte din cauza braconajului, a lipsei de voinţă politică şi a celor care nu ştiu să-şi pună oprelişte pornirilor atavice, pentru că atunci când dau de ştiucă pe natural, rad tot. Aşa că orice şansă de a pescui pe o apă în care domneşte legea catch & release-ului şi a bunului simţ trebuie tratată în modul cel mai serios, aproape ca o operaţiune specială, pentru a obţine maximum din ea: capturi, fotografii, filme şi mai ales amintiri.

Recent, am ajuns cu Mălin Muşatescu de la Fishing & Hunting TV pe incinta de 750 de hectare (mai mare decât Snagovul) de la New Hotel Egreta, pentru 2 zile de filmări. În timpul petrecut pe apă, am avut ocazia să prindem ştiuci prin cele mai diverse metode, de la năluci de suprafaţă (topwater baits în octombrie), la cele mai mari şi grele swimbaituri pe care le car după mine (DEPS Slideswimmer 250) şi până la swimbaituri soft de 15 cm, spinnerbaituri şi linguri.

delta-force-topwater-ops_new-hotel-egreta

delta-force-topwater-ops_lures

delta-force-topwater-ops_lures2

De ce DELTA FORCE? Pentru că pescuim în forţă, cu frâna strânsă la maxim pe ape cu ştiuci puternice şi foarte multe agăţături submerse, mai ales pe zonele de topwater, cu mică adâncime. Aici este important să poţi extrage o ştiucă de peste 70 cm din mediul ostil în cel mai scurt timp, ca să reduci şansele de a o pierde.

Folosim echipament de putere – lansete Evergreen până în 1 1/2 oz. (40 g) pentru aplicaţii „light”, lansete EDGE by Gary Loomis cu puteri de aruncare între 3 şi 6.5 oz. (185 g), fire textile de 30 şi 50 lbs. (Sunline SX1 30 lbs. şi FX2 50 lbs.), nailon de 30 lbs. (Sunline Machinegun Cast de 0,43 mm) pentru swimbaiturile ultra-heavy, şi mulinete de putere, de la ultraversatila Daiwa Tatula Type-R la „campioana distanţei” Daiwa Morethan PE SV şi la „mamuta” Daiwa Lexa 300HL plus singurul Shimano pe care-l mai deţin, un Antares 2013.

În prima zi, după ceva acţiune cu linguri şi swimbaituri soft pe canalul central, am decis să încercăm şi o zonă de platformă cu apă mică. Aveam informaţii de la prietenul Sorin Lazea care pescuise pe incintă cu o săptămână înaintea noastră şi prinsese extrem de bine pe năluci de suprafaţă (broaşte) şi nu numai.

delta-force-topwater-ops_sorin1

Am dus strategia de topwater mai departe şi am prins atât pe broaşte, cât şi pe propeller baits gen Imakatsu Devil Chopper Careca, pencil baits Heddon Zara Spook şi wake baits – Salmo Bass Bug.

delta-force-topwater-ops_imakatsu

Am selectat câteva atacuri reprezentative şi le-am împărţit în 3 montaje, pe care vă invit să le urmăriţi de-a lungul acestui articol. Aveţi atât ştiuci prinse în apropierea bărcii, cât şi atacuri nefinalizate dar la fel de spectaculoase.

Ceea ce diferenţiază pescuitul cu topwatere de orice altceva este atacul vizual, ostentativ, agresiv şi exploziv la suprafaţa apei, precedat de cele mai multe ori de o urmărire a nălucii. Cum spunem noi, „vezi cum vine cu valul în cap”. Anticiparea atacului şi valurile de adrenalină constituie 50% din frumuseţea acestui stil de pescuit.

delta-force-topwater-ops_frog2

Frogging tips & tricks

1. Regula generală în pescuitul cu broaşte recomandă să amânăm înţeparea până când simţim „greutatea” peştelui în lansetă, adică până când lanseta se încarcă şi ştiuca are năluca în gură.

2. Lansetele cu acţiuni moderat-rapide şi vârfuri flexibile dar suficient de puternice sunt cele mai indicate, însă chiar şi aşa o parte din ştiuci scapă în dril. Este important ca lanseta să aibă „give” cum zic americanii, adică să „lase de la ea” şi să permită peştelui să „inhaleze” fără prea multă rezistenţă năluca.

3. Prea multe ştiuci scăpate la broască? Modificaţi cârligul dublu al broaştelor desfăcând puţin cele două cârlige, mărindu-le astfel deschiderea. Este cel mai bun sfat pe care l-am primit pe forumurile de bass din SUA şi pe care l-am aplicat cu rezultate în „frogging-ul” la ştiucă de la noi.

4. Cârligele tip „trailer” ajută la fixarea mai bună a dublei în gura osoasă a ştiucii, dar nici aşa nu există garanţii că scoateţi fiecare ştiucă pe care o înţepaţi. Am scăpat ştiuci în concursuri pe broaşte, dar am şi prins exemplare de până la 97 cm precum cea din introducerea acestui articol (am văzut cum s-a întors la 1,5 metri de nălucă şi cum a atacat-o cu valul în cap).

Am prins ştiuci care au sărit cu pencil bait-ul vertical din apă, ca în seria Air Jaws, sau le-am admirat cum parcurg 1-2 metri zburând razant cu apa, pentru a se înfige cu dinţii într-un topwater ca Heddon Zara Spook sau Evergreen Amazon.

5. Pompajul constant din vârful lansetei şi o recuperare sacadată din mulinetă reprezintă reţeta în declanşarea atacurilor… dacă aveţi urmăriri sau un atac „ratat”, opriţi năluca în loc timp de câteva secunde, apoi reluaţi recuperarea.

În episodul următor al seriei DELTA FORCE veţi putea urmări un stil de pescuit cu totul diferit de cel la suprafaţă, însă care produce o medie constant ridicată a capturilor. Până atunci, rămâneţi „ancoraţi” în pescuitul-spectacol al ştiucii la topwatere cu ultimul film din seria DELTA FORCE Topwater Ops.