Un nou saltwater pattern, The Mole Crab sau Crabul-Cârtiţă constituie o sursă de hrană pentru diverse specii de peşti răpitori care frecventează zonele cu apă mică (flats) din apropierea malurilor, în mările şi oceanele tropicale.

Această imitaţie a fost creată de Enrico Puglisi şi este folosită pentru a prinde bonefish, trigger fish, permit şi alte specii, inclusiv redfish. Imitaţia poate fi legată în diverse culori, dar cele mai folosite sunt Tan (maro deschis) şi Sand (culoarea nisipului). Crabul-cârtiţă imită imită o specie de crabi de mici dimensiuni, care îşi sapă galerii şi se adăpostesc în ele, în zonele nisipoase ale întinderilor cu apă mică.

Crabul-cârtiţă nu arată neapărat ca un crab clasic, ci mai mult ca puricele de nisip (tunga penetrans) sau ca un „crab de nisip”.

Pescuitul la muscă în zonele cu apă mică (flats) este unul de căutare (sight fishing), în care pescarul străbate aceste zone la pas, căutând să descopere semnele peştilor (siluete, umbre etc.) care se hrănesc sau care trec prin apropiere.

Urmează prezentarea cu ajutorul lansetei şi a şnurului de muscă, de clasă mare, de regulă 8 sau 9. Din cauza adâncimii mici, un lanseu care plesneşte apa va speria imediat peştele, deci trebuie să poţi lansa de la excelent în sus, în orice condiţii, în special cu vânt frontal sau peste umărul mâinii care ţine lanseta.

Dacă peştele reperează musca, începe recuperarea – cu pauze scurte sau strip-uri rapide ale şnurului, pentru a-i trezi interesul şi a-l face să atace.

Înţepătura nu este un „trout set”, deci în niciun caz nu ridicăm lanseta ca în pescuitul la păstrăv, pentru că am rata majoritatea atacurilor. În schimb, se înţeapă „din şnur”, adică în momentul în care simţim/vedem că peştele a atacat musca, tragem de şnur înapoi, printr-o mişcare rapidă, în lungul lansetei (atenţie, fără a ridica lanseta!). Iar când ai la capătul şnurului un bonefish care poate demara cu 80 km/h şi te duce în backing în mai puţin de un minut, sau un GT de câteva kilograme, adrenalina şi distracţia sunt garantate.

Mai multe pattern-uri de saltwater flies puteţi găsi în secţiunea Fly Fish a site-ului meu.

În următoarele 2 luni sper să pot adăuga toate imitaţiile de crustacee şi streamere pe care m-am ambiţionat să le leg singur (şi nu să le cumpăr) pentru Nubian Flats.

Fotografii realizate cu Canon EOS M10 (fără obiectiv macro) , o cameră foto mirrorless aproape la fel de mică şi de simplu de utilizat ca una compactă.