Fronturile atmosferice reci sunt printre cele mai proaste veşti meteo pe care le pot primi dependenții de pescuit. Schimbările majore în presiunea din aer se resimt direct în apă, un mediu de 10 ori mai dens decât aerul, şi au ca rezultat indirect celebra replică din Operaţiunea Monstrul: „Astăzi, canci!”.

Peştii răpitori încetează să se mai hrănească activ, devin apatici, se retrag în zonele cu apă mai adâncă, la baza pragurilor sau se lipesc de structuri ori se bagă ”la stuf”, pentru a aştepta vreme mai bună. Știuca ”se taie”, nu mai atacă și tot ce-ți rămâne de făcut este să te duci tu peste ea, să-i dai cu jigul sau cu altă nălucă ”în cap” sau pe-acolo.

Soluția ”ca să te scoți” din astfel de situații stă în tehnicile pe care le vedem atât de des practicate de către pescarii americani de bass: pitching, skipping şi alte tehnici de lansare mai dificil de învăţat, dar care odată intrate în vocabular, îți oferă noi moduri eficiente de exprimare.

img_3283

Să vorbim puţin despre pitching. To pitch înseamnă a arunca iar lanseul este unul de tip „pendul”, pe sub mână, care ne oferă o serie de avantaje spre deosebire de lanseul clasic: precizie ridicată, dar şi o intrare în apă a nălucii cu mai puţin zgomot, deci o prezentare mai discretă.

Ca să fac o paralelă cu unul dintre filmele de acţiune ale lui Michael Bay, să pitchuieşti un jig de 3/8 oz. cu un soft plastic printre nuferi sau în buza stufului e ca şi cum Bad Boys ar da buzna cu pistoalele în casa unor haitieni nebuni, înarmaţi până în dinţi şi drogaţi pe deasupra.

WHO IN MY HOUSE? 

Acelaşi efect îl are şi apariţia unui jig, adică a unui intrus, în casa ştiucii.

Chiar şi condiţii de non-activitate, şi tot îi va arde una, pentru că i-a încălcat spaţiul personal. E atât de simplu, spectaculos şi „adrenalinos”.

Ce ai nevoie: o lansetă de jig care să facă faţă unor lupte murdare cu nişte peşti surprinşi pe teren propriu, care vor ataca din instinct – aşa-numita „reaction bite”. O mulinetă solidă, cu frână de lanseu de preferinţă magnetico-centrifugală, cum are Daiwa Tatula Type-R. Un fir şi mai solid, de genul Sunline SX1 de 30 lbs., de preferinţă verde închis pentru camuflaj. Evident, discutăm de echipament de casting.

Cum arată şi ce se întâmplă, te invit să urmărești în montajul video de mai jos (selectează 1080p din meniul video pentru rezoluție Full HD):

brush-guard-skirt-jigs

Pe unele ştiuci le scoţi din bârlog, pe altele le scapi pe drum. Sunt mai multe variabile la mijloc, de la cum atacă la cât de bine sau de neinspirat înţepi… ultima dată am scăpat ceva ştiuci pe seama neatenţiei mele dar şi a apatiei cu care „nu” atacau năluca. Dar orişicât, acţiune a fost, adrenalină idem.

Ce trebuie să ştii despre tehnica de pitching, pe scurt, lucruri pe care nu ți le va spune nimeni şi pe care le-am învăţat „the hard way”:

– lanseul de pitching se învaţă mai uşor când folosești năluci mai grele şi aerodinamice de genul jigurilor;

– firul textil gros reprezintă un mega-avantaj fiindcă ajută la descurcarea foarte rapidă şi uşoară a perucilor dacă acestea se întâmplă, fiindcă poți trage mult mai tare de un fir gros de 30 lbs.;

– firul de diametru mare adaugă portanţă nălucii grele, deci o face să planeze o idee mai lent în coloana de apă, lucru important fiindcă prelungeşte „fereastra de atac” în care răpitorul poate reacţiona;

– mişcarea de pendul se învaţă mai uşor dacă, la fiecare lanseu, ţii jigul cu cealaltă mână, ca şi acum ai „reţine” sau „ancora” o fracţiune de secundă năluca, înainte de a o propulsa;

– mişcarea din încheietura mâinii este „cheia” aici, fiindcă ea dictează cum se comportă lanseta în continuare – trebuie să ai o minimă accelerare din încheietură, fiindcă vârful lansetei va amplifica apoi mişcarea;

– mulineta trebuie ținută cu o latură în jos, ca în lanseul normal, pentru că asta deschide mult unghiul sub care se poate mișca în sus și în jos încheietura mâinii (și este printre cele mai importante detalii din casting, lucru pe care iar nu ți-l spune nimeni);

controlează continuu viteza de rotaţie a tamburului pe tot parcursul lanseului iar la final, poți lăsa nălca să-şi mai „tragă” ceva fir de pe mulinetă, dacă apa este mai adâncă în locul unde ai lansat;

traiectoria nălucii trebuie să fie cât mai joasă, cât mai aproape de ”rasul apei”, ceea ce te ajută să eviți obstacolele din aer, de genul crăcilor, al firelor de stuf sau papură etc.;

– pentru a nu da lanseuri de pitching ”înalte” și ineficiente, corelează greutatea nălucii cu cea a tamburului mulinetei: un jig de 3/8 oz. + plastic trailer-ul cântăresc probabil cam 12-13 grame și antrenează OK tamburului mulinetei Daiwa Tatula Type-R. Dacă aș fi prezentat un jig de numai 4-5 grame, de maxim 3/16 oz., ar fi fost necesar să folosesc altă mulinetă cu un tambur mai ușor ca să pot lansa eficient cei 5-10 metri necesari. Cu Tatula, inerția tamburului ar fi fost prea mare pentru a lansa jigul de 5 grame și aș fi pierdut mult la capitolele distanță de lansare, precizie și traiectorie joasă a lanseului, adică aș fi ”înălțat zmeul”;

– lanseul de pitching este cel mai simplu de învăţat dintre lanseurile tehnice care îți permit să pătrunzi în zone altfel greu accesibile și este o tehnică extrem de utilă atunci când pescuiești pe râuri cu maluri înecate în vegetație, cum ar fi Neajlovul. Nu mai amintesc de bass, pentru care au inventat americanii aceste lanseuri specializate.

La polul opus, lanseul de skipping este the dark side of fishing fiindcă la fiecare lansare provoci mulineta de cast să facă peruci şi încerci să minimizezi aceste peruci în timp ce ele apar, adică totul se întâmplă INSTANT iar tu trebuie să fii PE FAZĂ. Și mai este the dark side of fishing pentru că scoate tot ce-i mai rău din tine, demonstrat fiind faptul că înjurăturile ajută la descurcarea mai rapidă a perucilor, cu mai puțini nervi.

Un scurt preview despre SKIPPING poți vedea în cele câteva lanseuri din montajul următor (selectează 1080p din meniul video pentru rezoluție Full HD):

PITCHING-ul este una dintre armele pe care este bine să le deții în arsenalul propriu şi a cărui tehnică merită exersată nu doar „pe uscat”. Oricând se iveşte ocazia, pune teoria lanseului de pitching în practică. Cine ştie ce bad boys and girls se ascund prin marginile stufului şi alte cotloane întortocheate?

That’s just plain badass. So… WHO IN MY HOUSE?