
Încă un lanseu Ep.2.1 se lasă cu Cod verde-portocaliu de capturi la Gostilele! Am scos echipamentul BFS de la naftalină și înarmat cu toată finețea de care dispuneam, am ajuns prima dată pe anul ăsta la o partidă de pescuit pe Gostilele, unul din lacurile mele de suflet. Datorită capturilor numeroase, a trebuit să împart acest episod în două. Vă invit alături de mine să prindem bibani de 29, 30 și 32 cm, strapazani unul după altul dar și surprize supradimensionate, doar la Încă un lanseu!
Într-unul din weekendurile trecute, am putut pescui pe Gostilele, datorită amabilității noului proprietar, căruia îi mulțumesc pe această cale. Asemenea multor altor ape, pe timpul verii, lacul este rezervat pescarilor de staționar, deci m-am rezumat la o zonă restrânsă, și anume la digul scufundat din fața debarcaderului, dar nici nu mi-a trebuit mai mult. Îmi era foarte dor de Gostilele, lac pe care-l cunosc poate cel mai bine dintre toate, așa că știam cum să-mi planific partida pentru a-mi maximiza șansele de a prinde pește.
Digurile scufundate ale Gostilelor sunt structuri submerse imense, care traversează lacul, numărul lor fiind de 5. Acestea sunt digurile care separau fostele lacuri mai mici, înainte de inundare văii, acum mulți ani, și toate se dublau ca drumuri de acces de pe un mal pe celălalt al fostelor bălți. De aceeea, pescarii din garda veche mai folosesc și expresia ”am dat/amd prins pe drum”, adică pe digul scufindat. Cel mai prolific dig pentru mine rămâne cel de la ”călugăr”, aflat în aval, către baraj. Pentru mine, este ”Polul bibanilor” de pe Gostilele, în special în lunile de vară: cu cât mai cald e, cu atât mai bine merge pescuitul. Însă pe dig se prinde și foarte mult șalău și acolo am reușit să prind primii mei șalăi la muscă, anii trecuți. În general, aceste diguri sunt compuse din partea superioară, adică fostul drum, acolo unde adâcimile variază între 1 și 1,5 sau 2 metri, în funcție de nivelul lacului. De-o parte și de alta a drumului, avem ruperi abrupte de nivel, căderi de la apa mică de pe drum, la adâncimi de până la 4 metri și chiar mai mult, și asta în doar câțiva metri distanță de fostul drum. Substratul este foarte tare, cu piatră și agățături din belșug, dar și cu o frecvență a capturilor peste orice alt loc, cel puțin la biban. Digurile submerse reprezintă adevărați magneți uriași pentru pești, care se strâng în lunile de primăvară și vară pe aceste structuri. Am avut partide memorabile aici, cu bibani prinși lanseu după lanseu, și chiar cu câte doi bibani pe cele două ancore ale cicadelor, de exemplu.
Atâta vreme cât abordați o partidă pe diguri cu echipament de finețe, specializat pentru biban, veți prinde aproape întotdeauna pește. Personal, am promovat pescuitul de finețe cu echipament BFS (Bait Finesse System) încă de pe vremea când lumea habar n-avea ce-i aia ”Pixzilla”, adică o Daiwa Pixy modificată și transformată într-un mic monstru de prins pește de orice talie, cu năluci între 3 și 5 grame. De atunci, tehnologiile au avansat și echipamentele BFS chiar au devenit accesibile tuturor.
M-am dus la Gostilele cu echipament exclusiv de BFS, decis să curăț complet digul scufundat pe care urma să pescuiesc și să filmez. După ce am montat prima și cea mai ”fină” lansetă dintre modelele BFS pe care le am, și după ce am prins primii pești, am rămas doar cu un singur combo, fiindcă nu am avut nevoie să le montez și pe celelalte.
Mulineta este o Abu Garcia Revo LTX-BF8 cu raport de multiplicare de 8.0:1, modificată de către tunerii niponi de la K.T.F., compania are a ajutat Daiwa să rămână competitivă în spațiul BFS al ultimilor ani. Tamburul ultra-ușor și ultra-shallow este vital, fiindcă datorită lui și a frânei magnetice liniare, pot lansa perfect confortabil năluci de la 1,5 grame în sus. Folosesc cu predilecție fir fluorcarbon, iar pe tamburii mulinetelor de BFS am, de regulă, fire cu diametre între 0,16 și maximu, 0,23 mm diametru. Pentru partida de pe Gostilele, am încărcat fire de 0,18 mm, știindă că nu doar bibanii vânează pe digurile scufundate ale Gostilelor. Și bine am făcut, după cum veți vedea în partea secundă a acestui episod.
Înainte de vizionarea noului episod, vă reamintesc că pe acest link puteți vedea primul episod din noua serie Încă un lanseu, doar pe canalul de YouTube Pescuit la răpitor de la A la Z.
Ce am prins, cum am prins și ce surprize senzaționale mi-a rezervat Gostilele cu ocazia reîntâlnirii, urmăriți în prima parte a Ep. 2: Cod verde-portocaliu de capturi la Gostilele. Pentru o experiență de vizionare la calitate maximă, selectați rezoluția 1080p HD din meniul ferestrei de YouTube.
Datorită capturilor numeroase, a trebuit să împart în două acest episod, de aici și numerotarea 2.1, și apoi 2.2. Mulțumesc pentru vizionare, și dacă v-a plăcut, dați LIKE & SUBSCRIBE, pentru că partea a doua este deja în lucru și va urma mult conținut super tare din sfera Pescuitului la răpitor de la A la Z! Aveți grijă de voi și să aveți fire întinse oriunde pescuiți!