În TNT Episodul 2, aflați cum să legați un super streamer pentru șalăi și descoperiți ce modele prinzătoare folosesc pe acumulările de pe Valea Mostiștei, în pescuitul cu muște artificiale la șalău.

De ce șalăi la muscă?
În primul rând, pentru că este un pescuit mai spectaculos și mai ”adrenalinos” decât orice spinning sau baitcasting cu năluci convenționale (plastice moi, jiguri, monturi offset, voblere, cicade etc.) în căutarea solzoșilor. Dacă vreți, este combinația despre care am vorbit și în articolul Cum să prinzi șalăi la muscă, pentru că echipamentul de fly fishing te conectează direct, fără filtre ori menajamente, la prima mână, cu unele dintre cele mai violente și mai dure atacuri din lumea răpitorilor de apă dulce de la noi. Practic, când un șalău atacă, simți totul în firul pe care-l ții în mână, de asta și spun că experiența pescuitului cu muscă este una ”la prima mână”. Merită încercat și aveți un ghid despre echipament în articolul mai sus amintit.

TNT Ep.2 - Cum să legați un super streamer pentru șalăi

Rețetele clasice pot fi oricând modificate
Uneori, e mai bine să ”spargi matrița”, să ”strici rețetele” fiindcă nu sunt un tabu, și să începi de la zero. Sunt adeptul folosirii unor muște/streamere cât mai simple pentru șalău, pentru că sunt materiale consumabile și trebuie să le putem înlocui ușor cu altele, pe măsură ce le pierdem în agățăturile submerse. Acum ceva vreme am văzut o rețetă de streamer Zonker, la un pasionat muscar danez, aici, și am zis s-o încerc și eu, dar cu ”destinația șalău”. Musca originală era creată pentru pescuitul păstrăvului de mare. Zis și făcut, vorba iepurașului din banc și 20 de minute mai târziu aveam primul zonker în culori bune de șalău și chiar de știucă.

TNT Ep.2 - Cum să legați un super streamer pentru șalăi

Un altfel de streamer: zonkerul inversat
Însă un lucru esențial mă nemulțumea total: în rețeta originală de zonker, cârligul este orientat în jos, ceea ce-l face incompatibil cu pescuitul pe substrat la șalău, în opinia mea. Din experiența personală, am observat că muștele prinzătoare la șalău sunt cele care coboară pe substrat, asemenea unor jiguri, dar evident mult mai ușoare și imposibil de lansat cu echipamentele de spinning sau de Bait Finesse. Iar nevoia de a avea cârligul orientat în sus, plus un weed guard sau dispozitiv antiagățare, m-a făcut să modific rețeta de zonker după cum am considerat că mă poate ajuta să-mi cresc șansele de a prinde șalăi și să reduc pe cât posibil agățarea muștelor în structurile de pe substrat.

TNT Ep.2 - Cum să legați un super streamer pentru șalăi

Pescuitul la șalău înseamnă prezentări pe cocioace și ștepi, în zone cu crăci ori copaci și alte obstacole de care acest pește se folosește pentru a-și lua prada prin surprindere, de aceea și streamerele trebuie adaptate condițiilor din apă. Muștele create din nevoia unor soluții la provocările reale mi se par că au potențial să prindă cel mai bine pește și cred că Zonkerul inversat nu mă va dezamăgi. Cu prima ocazie când ajung la un pescuit cu muscă la șalău, o să vedeți și voi într-un nou episod din seria Încă un lanseu, al cărui episod îl puteți urmări AICI, apropo.

TNT Ep.2 - Cum să legați un super streamer pentru șalăi

Zonkerul inversat sau musca ”Jigging Ready”
Ce a ieșit, vă invit să urmăriți în TNT Ep. 2 – Cum să legați un super streamer pentru șalăi. În videoclip aveți toate detaliile și instrucțiunile explicate pas cu pas, precum și prezentarea streamerelor care mi-au adus cei mai mari șalăi pe Gostilele, anii trecuți.

Zonkerul inversat este o muscă simplă, ușor de legat, dacă aveți câteva materiale la îndemână, ingredientul principal fiind fâșiile din blană de iepure vopsite în culori cât mai vii, pentru a atrage atenția răpitorilor. Dacă v-a plăcut și considerați că v-a ajutat, dați vă rog LIKE & SUBSCRIBE și nu uitați să activați și clopoțelul, adică notificările care vă anunță ori de câte ori urc conținut nou pe canalul Pescuit la răpitor de la A la Z. Aveți grijă de voi și fire întinse oriunde vă aflați!