Încă un lanseu Ep. 2.2: Cod ROȘU de capturi la Gostilele vă invită la ultima parte a acestei partide, filmată în arșița verii, la 37 de grade. Ce-i de făcut atunci când codul verde-portocaliu devine roșu și greu de driluit cu echipament de BFS? Aflați în continuare!

Vă invit alături de mine în partea a doua a unei partide care s-a lăsat cu alți bibani nervoși, plus un crap românesc (sau ”roșu”, cum i se mai spune, datorită nuanțelor predominante) prins cu jigul în gură, perfect corect și regulamentar. Dril de senzație cu fir de 0,18 mm și echipament de bait finesse, cu o lansetă concepută pentru năluci Light și UltraLight și fire între 3 și 8 livre. Pe mulinetă aveam fir de 5 livre, adică de 0,185 mm, cu care pescuiesc de obicei la biban, acolo unde este și agățătură sau șalău. Și la Gostilele e plin de șalău.

Încă un lanseu Ep. 2.2: Cod ROȘU de capturi la Gostilele

O primă partidă memorabilă pe Gostilele, în nici jumătate de zi
Pe digul scufundat pe care am pescuit, vara se strânge foarte mult puiet de șalău, după cum ați putut vedea și din capturile frecvente din prima parte, pe care, apropo, o puteți vedea aici, dacă nu ați prins-o până acum. Din partea a doua am exclus mai multe capturi de strapazani și bibani mici, fiindcă drilul cu frumosul ”roșu” mi-a luat destul de mult timp, chiar și în condițiile în care l-am mai scurtat în edit.

La finalul episodului Încă un lanseu Ep. 2.2: Cod ROȘU de capturi la Gostilele, puteți aflat toate detaliile despre echipamentul folosit, precum și concluziile partidei.

Încă un lanseu Ep. 2.2: Cod ROȘU de capturi la Gostilele

Reiau și aici, pe larg, detaliile despre echipamentul utilizat. Profit de faptul că în scris vă pot oferi incomparabil mai multe informații decât în montajele video, pe care și așa încerc să le țin la minimum din punct de vedere al duratei.

Lanseta
Abu Garcia Eradicator Baitfinesse Custom Air, model ”Falcon Eye” EBFC-79LS-TZ, lungime 7’9’’ (2,36 m), putere de aruncare 1 – 10 g, fir recomandat 3 – 8 lbs. fluorcarbon, acțiune Extra-Fast. Din codul modelului, LS este prescurtarea de la Light Solid, ceea ce înseamnă că are un vârf din carbon plin, blectorizat, care ajută în prezentarea celor mai ușoare jiguri, chiar și de numai 1 gram. Lanseta are microinele Fuji TK Torzite, cele mai ușoare și mai avansate tehnologic din lume în acest moment – rama este din aliaj de titan, iar pastila Torzite are proprietăți superioare celei din carbură de siliciu, adică SIC.

Încă un lanseu Ep. 2.2: Cod ROȘU de capturi la Gostilele

Vârful din carbon solid este extrem de elastic și de senzitiv, ceea ce vă conferă un avantaj hotărâtor în detectarea celor mai fine mușcături, fără ca peștii să vă simtă, adică să simtă lanseta, în prima fază, dacă știți cum să procedați. Este o lansetă de ”făcut curat în coteț”, fiindcă nu iartă nimic, de la bibănași de 10 cm, la cei mai mari și chiar la surprize supradimensionate, după cum puteți vedea și în Episodul 2.2 din seria Încă un lanseu.

Mulineta
Este vorba de un model Abu Garcia Revo LTX BF-8, specializat de BFS (Bait Finesse System), cu raport de recuperare de 8.0:1 și cu o greutate de aproximativ 129 de grame. În momentul lansării sale, era cea mai ușoară mulinetă de BFS din lume (între timp, au apărut și altele, precum Shimano Aldebaran BFS, cu doar 1 gram mai grea). Tamburul stoc este printre cele mai ușoare de pe piață chiar și când scriu aceste rânduri, însă are un neajuns în ceea ce privește controlul. Inductorul magnetic folosit de producător este pur și simplu prea mic ca suprafață, pentru a oferi un control deplin al lanseurilor. Să nu mă înțelegeți greșit, funcționează și așa, însă necesită mai mult să-i găsiți reglajul corect. Tunerii de la K.T.F., care produc de ani de zile tamburi ultralight inclusiv pentru compania Daiwa. Mulinetele T3 Air, Steez Air TW și mai noua Alphas Air TW de la Daiwa au tamburi de BFS creați de către K.T.F. Și mulineta LTX BF-8 din aceste filmări este aproape integral modificată de K.T.F., iar tamburul de tuning are un comportament puțin zis perfect în orice condiții, în timp ce oferă performanțe senzaționale de lansare cu năluci între 1,5 și 5 grame.

Încă un lanseu Ep. 2.2: Cod ROȘU de capturi la Gostilele

Care e mulineta BFS a momentului, care merită cumpărată, în opinia mea
Însă, dacă mă întrebați pe mine, mulineta de BFS a momentului, care merită luată, este noua Abu Garcia Revo UltraCast BF8, pe care o găsiți aici de vânzare, iar pagina oficială, cu toate specificațiile, o găsiți aici. Ceea ce noua UltraCast BF8 aduce, față de LTX BF8, este inductorul care acum acoperă toată suprafața laterală a tamburului, așa cum sunt tamburii produși de K.T.F. Asta înseamnă, din start, un control optim al lanseurilor, pe o plajă mai mare de reglaje. În plus, văd că are și manivelă de carbon de 90 mm, ceea ce aduce mai multă ușurință în pescuitul nălucilor portante, dar și în lupta cu peștii. Recomandarea Încă un lanseu Ep. 2.2: la prima vedere și la acest preț de 190 de euro, cu shipping inclus, este un ”no brainer”.

Năluca de la Încă un lanseu Ep. 2.2
Charlie Brewer’s Crappie Slider este una din nălucile soft cu care pescuiesc aproape dintotdeauna la biban, da, atât de eficientă este. O găsiți de cumpărat aici. Culoarea folosită nu este eficientă tot timpul, ci atunci când apa este ”merie”, adică tulbure, așa cum se întâmplă de cele mai multe ori pe durata verii. O montez fie pe jiguri cu cârlig nr. 6, fie nr. 4. Greutatea jigului depinde de condiții – adâncime, vânt, grad de activitate a peștilor etc. De regulă, plaja de greutăți se învârte undeva între 2 și 5 grame.

Firul folosit este un Sunline FC Sniper de 0,185 mm, pe care-l folosesc în majoritatea cazurilor. Este un fluorcarbon 100%, ceea ce îl face mai discret sau greu vizibil în apă și, în același timp, mai rezistent la abraziune decât toate celelalte tipuri de fire, de la monofilament la textil. De fapt, firele textile sunt recunoscute ca având cea mai scăzută rezistență la abraziune.

În continuare, vă invit să urmăriți Încă un lanseu Ep. 2.2: Cod ROȘU de capturi la Gostilele. Pentru o experiență de vizionare optimă, setați rezoluția la 1080 HD.

Mulțumesc pentru vizionare, și dacă v-a plăcut, dați LIKE & SUBSCRIBE, pentru că va urma mult conținut super tare din sfera Pescuitului la răpitor de la A la Z! Aveți grijă de voi și să aveți fire întinse oriunde pescuiți!