Cu ce ne mai înnoim trusa de mulinete anul acesta aflaţi din articolul care vă prezintă în premieră Noutăţile 2017: Bait Finesse System e pe val în Japonia!

La show-urile de la Osaka şi Yokohama, marii producători niponi precum Shimano, Daiwa şi alţii anunţă, la început de an, produsele noi pentru consumatorii din toată lumea. Abu Garcia, parte a holdingului Pure Fishing, şi-a făcut în ultimii ani o revenire destul de impresionantă în „The Big 3”, o dată cu modelele BFS dedicate JDM (Japan Domestic Market), apoi cu produsele de clasă MH, H şi XH de la antipozi, pentru că piaţa nord-americană este în continuare cea mai mare din lume.

În SUA, trendul BFS nu este atât de răspândit (încă), echipamentele de casting Medium-Heavy şi Heavy reprezentând mare masă a comerţului. Cu modelele Revo Toro Beast, Abu a captat atenţia atât a pescarilor de swimbait din SUA, cât şi a celor de muskie, pentru că noua generaţie de mulinete, lansată anul trecut, s-a dovedit a fi foarte fiabilă şi performantă în utilizarea îndelungată cu năluci grele şi portante.

Pentru acest an, Daiwa Japan anunţă câteva noi apariţii în seriile deja consacrate Steez (vârful de gamă) şi Tatula (clasa medie dar extrem de performantă).

Daiwa Steez A TW urmează să fie lansată în martie, cu un preţ recomandat de 46,200 JPY, şi va fi disponibilă în următoarele rapoarte de recuperare: 6.3:1 (1016H) şi 7.1:1 (1016SH). Pentru că noua serie va fi construită din duraluminiu, greutatea va fi ceva mai mare decât a modelelor din magneziu: 190 de grame (6.7 oz.). Lungimea manivelei va fi de 90 mm, iar tamburul din duraluminiu G1 va avea inductor pentru sistemul de frânare Magforce-Z şi o capacitate de 100 m de 16 lbs. (aproximativ 0,33 mm). Rulmenţii sunt în număr de 8 + 1, mai puţini decât la Steez SV TW, însă corpul este mai rigid datorită construcţiei din aluminiu. Diametrul tamburului este acelaşi cu tamburul SV folosit în seria mai scumpă, deci un „hot swap” sau înlocuire pentru greutăţi ceva mai mici va fi posibilă, se pare.

În filmul de mai jos, câţiva dintre pescarii din turneul american Bassmaster Elite Series implicaţi în Project-T, şi sponsorizaţi de Daiwa (Randy Howell, Brent Ehrler, Ish Monroe), expun avantajele noului model. Dincolo de enunţurile publicitare, performanţele mulinetelor sunt adevărate, fiindcă de la ultimele două inovaţii importante (line guide-ul TW şi tamburul SV), Daiwa se situează printre „fruntaşele întrecerii” de „Cine dă mai departe şi mai uşor cu un baitcaster”, cel puţin cu năluci din clasele ML (Medium-Light) până la MH (Medium-Heavy).

Veste bună pentru fanii Tatula: Daiwa primeneşte populara serie cu specificaţiile SV TW, ceea ce înseamnă că tamburul SV (Stress Free Versatile), care oferă un control mai eficient al perucilor, dar şi posibilitatea de a lansa năluci mai uşoare, de până la 3,5 grame, este acum disponibil în seria Tatula. Sistemul TW (T-Wing) completează pachetul, care trebuie să spun că arată ceva mai rafinat decât prima generaţie lansată pe piaţa americană, din care deţin şi eu 2 bucăţi. Din specificaţiile modelului 2017 amintesc: 6 + 1 rulmenţi, 3 rapoarte de recuperare disponibile (6.3:1, 7.3:1 şi 8.1:1), greutate 200 de grame, lungimea manivelei 80 cm, capacitate tambur între 40 – 80 m de 16 lbs. sau 0,33 mm (40 m reprezintă cantitatea minimă recomandată de fir pentru a lansa năluci mai uşoare cu aceeaşi mulinetă şi este o abordare a celor de la Daiwa încă de la primii tamburi SV disponibili în generaţiile vechi de Steez; în termeni simpli se traduce prin „umple tamburul până la jumătate cu fir”).

Interesantă este strategia de marketing şi de poziţionare în mintea consumatorului: SKIPPING for EVERYONE. Wooow! Nu neg că tamburul SV al celor de la Daiwa este posibil să dispună de cel mai avansat sistem de frânare, însă până la „skipping pentru toată lumea” e un drum greu de străbătut. Încă nu s-a inventat mulineta care să dea singură lanseuri de skipping, deci tot utilizatorul trebuie să înveţe tehnica şi să se antreneze îndelung „pe nervii lui”.

Un prim film de prezentare a noii serii Tatula SV TW puteţi urmări în continuare:

Mai multe informaţii găsiţi sau veţi găsi pe site-ul oficial de expoziţie al celor de la Daiwa Japan http://www.daiwa.com/global/ja/fishingshow/2017ss/

Eternul competitor Shimano, care a început în 1921 prin a produce biciclete şi în special angrenaje, continuă să ţină isonul Daiwa şi vine cu produse noi în 2017 care par foarte atrăgătoare din specificaţiile iniţiale. Shimano continuă „aventura magnetică” BFS printr+o alternativă mai ieftină la Aldebaran BFS XG, Scorpion BFS XG, şi, atenţie, cu noua Calcutta Conquest BFS HG, o mulinetă round profile orientată spre segmentul de bait finesse. Se pare că Shimano a înţeles, în cele din urmă, superioritatea sistemelor de frânare magnetică în comparaţie cu cele centrifugale, în cazul aparte al mulinetelor BFS.

Dintre noile modele, Conquest-ul BFS atrage atenţia cu sistem magnetic ajustabil exterior şi specificaţii cel puţin interesante: frână magnetică FTB (Finesse Tune Brake), aceeaşi ca în Aldebaran şi în curând în Scorpion BFS XG, 12 + 1 rulmenţi, tambur S3D de capacitate 45 m de 8 lbs. (0,23 mm), greutate 200 g. Preţul mai mult ca sigur va fi reprezentativ pentru gama high end.

O altă piesă interesantă este Scorpion BFS XG, care va oferi tamburul şi frâna magnetică din Aldebaran, probabil la un preţ mai accesibil decât modelele high end. Cred că va fi o mulinetă care va merita o… investigaţie mai amănunţită din partea mea, dar numai după achiziţionarea unui Abu Revo BFS – încă nu m-am hotărât asupra modelului fiindcă am 3 la alegere: LTX BF8, ALC BF7 şi noul LT7!

Modelele Shimano 2017 vor fi lansate după cum urmează:
– Chronarch MGL în februarie
– Conquest BFS model LH (Left Hand) în februarie, RH (Right Hand) în mai;
– Scorpion DC în februarie (RH) şi aprilie (LH);
– Scorpion BFS în mai.

Lista produselor Shimano 2017 o puteţi găsi pe site-ul oficial Shimano Japan. Clic pe link-ul http://fishing.shimano.co.jp/product/s/2017new/index.html

Abu Garcia Japan a lansat anul trecut noua generaţie Revo, iar în 2017 extinde platforma cu noi modele mainstream, care i-au adus vânzări serioase în trecut pe piaţa JDM. Este vorba de model Abu Garcia Revo LT7, actualizat pentru acest an: o mulinetă BFS din categoria de preţ „affordable”, cu un tambur în greutate de aproximativ 8 grame (la fel ca modelul vechi), corp din aluminiu, 6 + 1 rulmenţi HPCR şi alte bunătăţi sub capotă. De remarcat este noul profil jos, de numai 38 mm înălţime, caracteristic întregii generaţii Revo 5, sistemul de frânare magnetic Magtrax III, cu suficiente locaşuri pentru magneţi, identic cu sistemul modelelor ALC BF7 şi LTX BF8 şi angrenajele din bronz Duragear, care ar trebui să fie mai rezistente în timp decât cele din duraluminiu dispnibile pe BF8 şi BF7. Greutatea a scăzut de la cele 174 g ale modelului anterior, la numai 166 g, puterea frânei este de 5,5 kgf, raportul de recuperare 7.1:1 (maxim 71 cm per tur de manivelă) iar capacitatea tamburului 100 m de 8 lbs., întocmai ca vechiul model (capacitate echivalentă cu tamburii de Daiwa Pixy, dar la o greutate mai scăzută pentru tamburii Abu, deci avantaj „la serviciu” Abu). Acesta va fi BFS-ul „omului chibzuit”, să nu-i spunem sărac, care în opinia mea oferă cea mai bună performanţă raportată la preţ. Fiindcă tamburii seriilor Revo BFS sunt compatibili şi interschimbabili (au acelaşi diametru de 32 mm şi lăţimi identice), se poate achiziţiona unul ultrashallow de BF7 sau BF8 şi se obţin aceleaşi performanţe, eventual cu bani mai puţini.

Sistemul Magtrax III este identic cu cel prezent pe modelele de vârf BF7 şi BF8, care permit configuraţii foarte diverse ale magneţilor, în funcţie de plaja de gramaje lansate.

Iată setarea recomandată pentru greutăţi de până în 3 grame (greutate totală) de tipul jigurilor: 4 magneţi Neodim de 3 mm + 5 magneţi de 1,5 mm poziţionaţi ca în imagine. ATENŢIE: magneţii se aranjează cu polii intercalaţi pentru eficienţă maximă a forţei de frânare: N-S-N-S şamd.

Abu Garcia urmează abordarea practică a ultimilor ani, în care o singură platformă cu două tipodimensiuni de mulinetă serveşte drept bază comună pentru toate modelele. Pentru business este eficient din punctul de vedere al costurilor de producţie (matriţe similare, piese identice produse din materiale diferite în interior), iar pentru utilizatorul final asta înseamnă libertate de tuning cross-platform: pot lua un tambur de la modelul high-end BFS ALC BF8 şi-l pot folosi în modelul mai ieftin LT7 sau în noile LV7 sau LC6.

Cele două mulinete împărtăşesc acelaşi frame cu modelele de dimensiuni medii din seria Revo 5 lansată în 2016.

Abu Revo LV7

  • Greutate scăzută 166 g
  • Corp din duraluminiu X-CRAFTIC
  • Sistem de frânare Magtrax III
  • Angrenaje din bronz Duragear
  • Tambur de diametru Φ32 mm
  • Frână multi-disc din carbon
  • Design Infini-spool al tamburului
  • Rulmenţi HPCR (High Performance Corrosion Resistant)

Raportul de recuperare (7.1:1) şi capacitatea tamburului (100 m de 0,31 mm sau 14 lbs.) o recomandă ca un model Versatil (de aici şi iniţiala din denumire) pentru nălucile de bass de la hard baituri la monturi Texas. şi chiar pentru aplicaţii de saltwater din clasa Light. Greutatea este aceeaşi la toate noile modele: doar 166 de grame.

Abu Revo LC6 are specificaţii identice cu LV7 cu excepţia raportului de recuperare de 6.4:1, ceea ce o recomandă pentru crankbaituri şi spinnerbaituri.

Abu Revo LV7: ca în ultimii ani, schemele cu accente de culoare diferite de la model la model sunt făcute pentru a evidenţia viteza de recuperare. Astfel, LV7 are accente de culoare roşie, pentru high speed retrieve…

… în timp ce LC6 are culori mai puţin ţipătoare: auriul relativ comun, care indică un raport de recuperare normal, de numai 6.4:1.

O noutate prezentă în toate modelele 2017 este hook keeper-ul rabatabil integrat în partea frontală a mulinetei. Mulţi pescari agaţă năluca nu de inelele lansetei, ci de mulinetă, deteriorând în timp acoperirea/vopseaua. Nu ştiu cât de rezistent este noul hook keeper integrat, dar pare cel puţin ingenios.

Chiar dacă nu mai este o noutate, sper că pentru mine va fi anul acesta, deoarece îmi trebuie o altă mulinetă de swimbaituri XXH şi am pus de ceva vreme ochii pe un Abu Garcia Revo Toro Beast REVO T2 BST51-HS. O minimă prezentare puteţi urmări în filmul de mai jos. După multă cercetare pe formurile pescarilor de muskie şi ale swimbaiterilor din SUA, se pare că nu e doar publicitate, ci mulineta este „pe bune” şi rezistă cu brio torturii la care o supun pescarii de muskie.

Revin curând cu alte noutăţi din lumea echipamentelor de pescuit, după show-urile producătorilor niponi de la Osaka şi Yokohama, în măsura în care voi obţine poze reale de la cele expoziţii şi alte informaţii de actualitate. Shopping inspirat şi fir întins în 2017!