Noul episod DELTA FORCE Swimbait Ops este o incursiune în teritoriul extrem al swimbaiturilor, năluci care, prin formă şi mişcare, imită aproape perfect evoluţia peştilor-pradă în apă. Cu cât mai mare swimbaitul, cu atât mai multe şanse de a selecta exemplarele record de bass, iar în cazul nostru, de ştiucă.

A doua şi a treia zi a filmărilor de la New Hotel Egreta au adus cu sine un mix de tactici diverse: pe zonele cu apă mică am luat ştiucile prin învăluire, la năluci de suprafaţă, în timp ce pe canalele adânci, am mers la „totul sau nimic” şi am folosit swimbaituri soft şi hard de mari dimensiuni. Din tot arsenalul personal, abia aşteptam să pescuiesc cu DEPS Swlideswimmer 250 şi pe alte ape decât Varlaam şi Snagov. Monştrii de 25 cm şi 185 g produşi de compania niponă DEPS sunt recunoscuţi ca fiind printre cele mai constante năluci în capturile de „monster bass” din America de Nord şi Japonia. Se spune că Deps Slideswimmer 250 ar deţine recordul mondial de exemplare de bass de peste 10 lbs. (4,5 kg). Nu am cum verifica informaţiile, dar am văzut pe Youtube cam ce poate prinde orice pescar care încearcă pentru prima dată un Deps SS 250 – cu condiţia ca în apa respectivă să existe bass şi să se practice catch & release-ul. Dacă nu eliberăm, nici că avem cum spera la exemplare record de peşti, fiindcă asemenea capturi nu cresc peste noapte şi nici în 2-3 ani.

Echipamentul folosit pentru Deps Slideswimmer 250
– lanseta EDGE SB807-1 IM by Gary Loomis, cu putere de aruncare 1/2 – 5 oz. (în realitate, duce liniştit cele 6.5 oz. sau 185 g ale Slideswimmer-ului), al cărei review îl puteţi citi AICI. Nu vă chinuiţi să lansaţi asemenea monştri cu lansetele scurte de jerkbait. Cele mai folosite lungimi pentru lansetele de swimbait sunt între 8′ şi 9′ (2,43 – 2,75 m). Mânerul lung este vital în ergonomia lanseurilor cu năluci între 150 şi 300 g, pentru a evita suprasolicitatea muşchilor, încheieturiii mânii şi a articulaţiilor umărului, care pot duce la accidentări serioase, deci atenţie!

delta-force-swimbait-ops_32
– mulineta Daiwa Lexa 300HL cu raport de recuperare de 6.3:1 şi o greutate de aproximativ 300 g;
– fir Sunline Machinegun Cast 30 lbs. sau 0,43 mm, un monofilament low-stretch, cu fator de elongaţie redus, pentru senzitivitate îmbunătăţită şi înţepări eficiente chiar şi la distanţe mai mari. Nu folosiţi fire textile, nu se recomandă datorită greutăţii extreme a nălucilor, chiar şi un fir textil de 60 lbs. poate pocni ca aţa de papiotă în lanseu, iar un Slideswimmer 250, chiar şi modelul nou, costă minim $100;
– strune Finn-Tastic Canada de 30 lbs. rezistenţă şi 30 cm lungime.

delta-force-swimbait-ops_14

delta-force-swimbait-ops_15

Ce trebuie să ştiţi despre swimbaituri în general
Partea neplăcută: pescuitul cu swimbaituri nu este la fel de spectaculos precum cu cel cu topwatere. Relativ lent şi monoton, necesită nervi de oţel dacă vă încăpăţânaţi să folosiţi năluci de mari dimensiuni, de minimum 25 cm. Asta pentru că frecvenţa atacurilor la o nălucă XXL este mai scăzută chiar şi pe apele cu mult peşte, ca la americani. În cazul nostru, dacă te duci pe natural, în Deltă sau pe Snagov, poţi pescui 1 an întreg cu această nălucă până o să-ţi cadă mâna, fiindcă apele sunt extrem de braconate. Deci, la noi, singura soluţie rămân incintele în care se practică catch & release, iar amenajarea de 750 de hectare de la New Hotel Egreta numai „piscină” nu poate fi numită, de vreme ce suprafaţa ei o întrece chiar şi pe cea a Snagovului. Oricum, nici la Snagov nu renunţ şi voi continua să pescuiesc pe anumite zone cu Slideswimmer-ul, deşi ştiu că şansele sunt aproape nule. Lacul mai ascunde ceva ştiuci de peste metru, dar din cauza braconajului şi a presiunii constante din partea pescarilor localnici care nu eliberează nimic, asemenea exemplare sunt foarte rare şi greu de găsit.

Daţi clic pe film pentru a viziona primul montaj DELTA FORCE Swimbait Ops:

Partea bună este că, dacă şi când veţi avea atac la o asemenea nălucă, să vă ţineţi bine pentru că nu va fi din categoria peştilor mici. În cele 3 zile de pescuit la New Hotel Egreta, am avut o singură ştiucă sub 70 cm. Restul s-au situat peste această dimensiune, cu vârfuri de peste 80 şi 90 cm, până aproape de metru.

Datorită puterii de atracţie şi a dimensiunilor extreme ale acestor năluci, pescuitul cu swimbaituri te face să trăieşti sub iminenţa unei capturi capitale lanseu după lanseu, iar acest sentiment este mai puternic decât în orice altă tehnică de pescuit la răpitor.

Avantajul nr. 1 al swimbaiturilor mari este puterea de atracţie sau „drawing power”
Pe scurt, acest termen cunoscut comunităţilor de swimbaiteri se referă al faptul că un swimbait de dimensiuni extreme va atrage întotdeauna peştii de pe o suprafaţă întinsă de apă, care vor urmări năluca de multe ori până la barcă sau mal. Iată cum se explică multe dintre atacurile petrecute din scurt, chiar înainte de a scoate swimbaitul din apă.

delta-force-swimbait-ops_34

delta-force-swimbait-ops_25

Despre Deps Slideswimmer 250 în special
Slideswimmer 250 este un swimbait cu o singură articulaţie, cu corp dur, învelit într-o cămaşă siliconică moale. Rata de scufundare este ceva mai rapidă în cazul modelelor vechi, produse din spumă injectată, care se vând pe eBay cu preţuri cuprinse între $200 si $400 bucata. Se pare că aceste modele denumite şi O.G. (Original Gangster) prind mai bine decât cele noi, datorită materialelor folosite în construcţie, cauza evoluţiei constante. Una din plângerile pescarilor de swimbait din SUA (găsiţi detalii pe Swimbait Underground) este că noul SS250 se ridică pe recuperare şi nu păstrează adâncimea de evoluţie. Posibil să fie doar simptome izolate, datorate greutăţilor din plumb amplasate sub cămaşa siliconică, în zona ventrală a nălucii. Rezolvarea stă în re-echilibrarea nălucii cu câteva grame de plum în plus, de regulă între 2 şi 4 grame.

Clic pe film pentru a viziona un superatac de ultim moment, pentru un plus de adrenalină:

De altfel, prin îndepărtarea skin-ului şi modificarea celor 2 greutăţi, pescarii pot obţine evoluţii diferite ale swimbaitului, de la una rapid scufundătoate la cele suspending sau plutitoare. Versatilitatea acestei năluci permite adaptarea evoluţiei în funcţie de condiţii precum adâncimea apei sau anotimp. De asemenea, năluca are un locaş frontal în care puteţi introduce un plumb pentru tuning rapid, pe apă – este golul rămas prin îndepărtarea barbetei, singura diferenţă vizibilă (dincolo de flotabilitate şi evoluţia în apă), între cei doi „big brothers” ai familiei: Slideswimmer 250 şi Silent Killer 250.

delta-force-swimbait-ops_33

delta-force-swimbait-ops_6

delta-force-swimbait-ops_21

Cum am pescuit eu
Deps Slideswimmer 250 este lent scufundător. De aceea, pe canalele cu apă de peste 2 metri adâncime, după fiecare lanseu lăsam năluca să coboare până aproape de substrat şi apoi începeam recuperarea. Swimbaiturile au acţiune „built in”, deci nu trebuie să le acţionaţi constant din lansetă ca să funcţioneze optim. Este suficientă o recuperare lentă, rectilinie, dar în care vă recomand să introduceţi câteva variabile: 2 twitch-uri deloc exagerate la 4 până la 10 ture de manivelă, sau un sweep amplu la 10-12 ture de manivelă. De asemenea, nu uitaţi de pauze, care sunt oricând bine-venite. Care este rostul schimbărilor de ritm de mai sus? Simplu: de foarte multe ori, peştii urmăresc năluca fără să atace, iar o schimbare bruscă în ritmul şi viteza ei de evoluţie va declanşa atacul urmăritorilor nehotărâţi. Este un din tehnicile absolut esenţiale în swimbaiting.

Ultimul montaj al episodului DELTA FORCE Swimbait Ops:

Slideswimmer-ul 250 evoluează cu glide-uri laterale foarte largi, şi până m-am obişnuit cu mişcarea lui şi atacurile de urmărire ale ştiucilor, am avut ceva rateuri. Însă o dată ce i-am prins ritmul de recuperare, a fost „game on” şi pentru ştiuci, şi pentru mine. Odată ce simţeam contactul ştiucii cu năluca, înţepam amplu, iar lanseta puternică, deloc rigidă, m-a ajutat să aduc multe exemplare frumoase în faţa camerei de filmat, şi să nu le scap pe cele care au atacat din scurt, chiar lângă barcă.

În următorul episod din DELTA FORCE o să intrăm în „deltaliile” pescuitului cu swimbaituri soft. Fir întins!