TNT 4.3 – Uite de ce să-ți faci lansetă custom a ajuns la final. Am deja două partide de pescuit cu noua lansetă, în care am prins pește de fiecare dată cu ea, pe swimbaituri, evident, și ceea ce vă pot spune este că acest proiect imaginat de mine și realizat de Sorin Lazea a ieșit impecabil. Sincer, chiar dacă ar fi fost pe jumătate din cum se prezintă, și tot nu aș fi avut ce să-i reproșez, deci, din partea mea, notă maximă, oricât de cârcotaș și chițibușar aș fi eu.
Primele lanseuri de test mi-au confirmat așteptările
Le-am dat la finalul unei partide pe Lacul Gostilele, deci nu am apucat să pescuiesc propriu-zis cu lanseta. Am „încărcat-o” cu diverse swimbaituri soft și hard, între 2 oz. (56 de grame) și 3 oz. (85 de grame), ca să-i observ comportamentul în lanseu și să aflu cât duce. În treacăt fie spus, mânerul Carbontex de la North Fork Composites, pe care-l găsiți și pe magazinul online Rodhouse din Franța, este mai confortabil decât credeam iar caracteristica ”soft touch” nu e abur de marketing, ci e reală. La atingere, mânerul are un feeling de parcă ar fi acoperit cu o suprafață satinată dar cauciucată, oferind și confort, dar și o priză excelentă chiar și cu mâinie ude. Gary Loomis knows his job all too well!
Blankul BB806-2IM demonstrează de ce Gary Loomis este încă ”Stăpânul grafitului”
Se pare că blankul BB806-2IM de la North Fork Composites se ridică la nivelul așteptărilor, nici vorbă să gâfâie cu 3 oz., în condițiile în care cei de la Rodhouse că puterea de lansare ar trebui să fie undeva la peste 4 oz. Zis și făcut, la a doua partidă, am încărcat-o cu swimbaituri GAN CRAFT Jointed Claw Magnum 230, slow floating dar și sinking, care cântăresc puțin sub 4 uncii. Lanseta nu a avut nicio problemă să catapulteze nălucile de 23 de centimetri lungime la distanțe apreciabile, fără a se simți vreodată ”underpowered”. Mai teamă mi-a fost din cauza firului, fiindcă nu aveam decât fluoro de 20 lbs. pe mulinetă, iar pentru swimbaiturile de peste 100 de grame, e recomandat măcar un 25 lbs., adică un 0,40 sau 0,41 mm diametru dacă vorbim de Sunline FC Sniper. Însă am avut grijă să nu bruschez lanseurile, ca să nu cauzez vreo nefăcută. Am văzut cum poate un swimbait de numai 56 de grame să rupă un nailon de 0,43 mm dacă se oprește brusc în aer. S-a rupt ditamai firul nou ca ața de papiotă, iar un textil chiar și de 100 lbs. cu atât maipuțin ar rezista din cauza lipsei elasticității. Ăsta e și unul din motivele pentru care pescuitul la swimbaituri nu se practică cu fire textile decât foarte rar, sau doar cu anumite tipuri de năluci soft, de către cei care își asumă riscurile.
I-am făcut safteaua la maxim și puteți vedea capturile în episodul TNT 4.3
Faza tare este că am prins cu noua lansetă chiar de la prima partidă. Cum s-ar zice, i-am făcut safteaua cu vârf și îndesat, fiindcă am prins doi șalăi la swimbait, din care primul a fost chiar un exemplar frumos, de aproape 70 de centimetri. Puteți vedea lanseurile și drilurile care au dus la capturarea lor în TNT 4.3 – Uite de ce să-ți faci lansetă custom, spre finalul montajului video.
Câte ceva despre rigiditate versus putere în construcția blankurilor
Am observat cu diverse ocazii că lumea încurcă, face confuzie de termeni sau habar n-are de relația dintre principalele caracteristici ale blankurilor lansetelor, și chiar discutam asta cu Sorin Lazea. Cei mai mulți, dacă văd o lansetă rigidă, ”rangă” sau ”par” cum îi spun ei, presupun automat că este și foarte puternică și că poate arunca și chiuveta de fontă din bucătăria bunicii. De fapt, rigiditatea (stiffness) are legătură cu greutatea lansetei și este un raport denumit ”stiffness to weight ratio”, care ne arată cât de mare este modulul de elasticitate al fibrei de grafit folosite în prepreg-ul din care este rulat blankul lansetei, în funcție de greutate. Pe scurt, un blank foarte ușor și foarte rigid înseamnă că folosește un prepreg cu grafit High Modulus în construcția sa. Însă un blank rigid nu înseamnă că este și puternic.
Cu alte cuvinte, puterea lansetei este independentă de acțiunea lansetei și de rigiditate, adică, un blank precum BB806-2IM de la NFC, care aruncă (declarat) 6 uncii sau 170 de grame, nu este nicidecum rigid, ci are un vârf chiar elastic și o acțiune Moderat-Rapidă, adică flexează destul de adânc, până la jumătatea lungimii, în momentul înțepării și al drilului cu peștele. Este acțiunea considerată ideală pentru pescuitul cu swimbaituri hard, care sunt asemenea unor voblere supradimensionate, cu ancore expuse. Pentru a ține peștii înțepați ”în lansetă”, ceva trebuie să aibă elasticitate, iar acel ceva trebuie să fie lanseta. De asemenea, sunt mulți care confundă acțiunea unei lansete cu puterea de aruncare, în principal din cauza lipsei informațiilor corecte, sau pentru că așa au auzit ei de la alții. Ca să închei paranteza despre puterea intrinsecă, există lansete extrem de puternice care nu sunt rigide, și așa ceva trebuie să căutați dacă vreți să pescuiți cu swimbaituri la bass, știucă sau șalău.
Custom versus no name-uri ”mult carton, puțin carbon”
Decât niște lansete ”de fițe”, produse de firme fără experiență, undeva prin China, și marketate la prețuri exagerate pentru ceea ce oferă fiindcă sunt construite cu ”ultimele tehnologii”, vă sfătuiesc să alegeți niște blankuri americane cinstite, chiar dacă nu par la fel de ”avansate” precum chinezăriile. În ciuda faptului că nu sunt atât de cunoscute, recomandate sau promovate la noi, unde evident că primează argumentul profitului rapid, astfel de blankuri bine făcute vă vor servi infinit mai bine scopului de a avea, în final, o lansetă custom excelentă, care va performa mereu bine, timp îndelungat. Și aici aveți de unde alege, fiindcă piața americană este plină de producători cu tradiție și cu o experiență îndelungată, care oferă blankuri la prețuri foarte decente. Rainshadow, MHX, St. Croix, American Tackle sau Phenix, pe care le găsiți și la Rodhouse, în Europa, sunt doar câteva dintre ele. În astfel de cazuri, un rod builder care cunoaște toate aceste lucruri vă poate face recomandările cele mai potrivite, și dacă vreți custom dar nu neapărat scump, precum un blank high-end de la NFC, luați legătura cu Sorin Lazea, de exemplu, și cereți-i părerea sau chiar un cost ori spuneți-i bugetul în care vreți să vă încadrați.
TNT 4.3 – Uite de ce să-ți faci lansetă custom ajunge la final, dar merge mai departe
Deja mă gândesc la următorul proiect custom, deoarece vreau și alte lansete de swimbait de minimum 2,43 metri, dar din două secțiuni egale ori segmente inegale, pentru că îmi ușurează mult viața când le transport.
Puteți viziona primele două părți ale construcției lansetei custom aici și aici, iar imediat în continuare vă invit să urmăriți ultima parte TNT 4.3 – Uite de ce să-ți faci lansetă custom, ca să vedeți cum a ieșit lanseta lucrată de Sorin și cum se comportă aceasta în pescuit. Pentru o experiență de vizionare optimă, setați rezoluția la HD 1080p.
Mulțumesc pentru atenție, iar dacă v-a plăcut, dați LIKE & SUBSCRIBE la canalul YouTube Pescuit la răpitor de la A la Z, pentru urmează mult alt conținut super tare!
Fire întinse!