O nouă serie T’N’T debutează pe canalul de YouTube ”Pescuit la răpitor de la A la Z” : urmăriți Episodul 1 – Cum reglăm corect mulinetele de casting. T’N’T este prescurtatea de la Tips and Tricks și după cum probabil v-ați dat seama, este vorba despre o serie de emisiuni instrucționale despre tot ce ține de pescuitul la răpitor, de la mulinete, lansete, năluci, alte echipamente, accesorii, tehnici de lansare, de pescuit, tactici, strategii, aplicații și multe altele. În câteva cuvinte, informații, sfaturi, mici trucuri și secrete din pescuitul la răpitor, de la A la Z.

Vă invit să urmăriți episodul inaugural pentru a aflat cât mai multe despre reglajele optime ale mulinetelor de casting, în funcție de tipul frânei de lansare. În decursul timpului, am văzut la pescarii de la noi cum foloseau mulinetele de casting incorect reglate și setate din punct de vedere al frânei de lansare.

TNT Ep.1 - Cum reglăm corect mulinetele de casting

Cum reglăm mulinetele de casting în funcție de frâna lor de lansare? Aflați ce rol are cast controlul sau presiunea pe tambur în toată povestea din videoclipul de mai jos. Ideea este că avem două tipologii diferite de frână, iar folosirea cast controlului trebuie să difere și ea.

Dacă nu știați, mulinetele de casting se împart în două mari categorii, după frâna care controlează lansarea: avem, pe de o parte, modelele cu control magnetico-centrifugal sau magnetic simplu, cum sunt majoritatea celor de la Daiwa, iar pe de altă parte, există mulinetele cu control centrifugal, cum sunt o mare parte dintre modelele Shimano. Nu intră în discuție mulinetele din clasele premium, precum cele cu control digital, pentru că ne interesează cum să reglăm mulinetele accesibile din punct de vedere al prețului.

TNT Ep.1 - Cum reglăm corect mulinetele de casting

Daiwa Tatula Type-R, de exemplu, folosește o frână magnetico-centrifugală, Magforce-Z, o evoluție a primei variante, Magforce-V.

TNT Ep.1 - Cum reglăm corect mulinetele de casting

Cineva care m-a întrebat pe Facebook cum să-și regleze mulineta Daiwa Tatula Type-R mi-a dat ideea unui prim videoclip din noua serie. Când mi-a spus cum avea reglată mulineta, mi-a căzut fața, fiindcă era total greșit. Omul se ghidase după altcineva, care-i spusese de metoda clasică și învechită a unei năluci legate de fir și lăsate să cadă pe pământ, în timp ce ținem lanseta la orizontală. Dacă tamburul continuă să se învârtă după ce năluca atinge solul, atunci strângem cast controlul până ce tamburul nu se mai rotește deloc când greutatea ajunge pe pământ. Această metodă este nu doar învechită, ci și limitează serios peformanțele de lansare are mulinetelor moderne, ca urmare trebuie să știm cum putem regla mulinetele de casting pentru a obține maximum de performanță din ele, iar metoda cast controlul exagerat de strâns nu nici pe departe soluția. Dacă sunteți începători în casting, OK, metoda ”înfrânării” cast controlului va fi de folos, însă imediat ce ajungeți să lansați confortabil cu o gamă largă de năluci, cast controlul trebuie ”desfăcut” pe cât de mult posibil, dar nu mai jos de limita la care eliminăm jocul lateral al tamburului. Însă acest prim episod Tips And Tricks se adresează celor care au făcut deja primii pași în baitcasting și pot controla o astfel de mulinetă fără multe probleme și peruci.

TNT Ep.1 - Cum reglăm corect mulinetele de casting

Setările recomandate pentru cele două mari categorii de mulinete sunt aprobate și de către motanul rezident și expert desăvârșit în casting, Maestrul Kenobi.

TNT Ep.1 - Cum reglăm corect mulinetele de casting

Noile generații de mulinete de la Shimano vin cu sistemul actualizat SVS Infinity, care aduc o îmbunătățire substanțială în reducerea perucilor în aproape orice condiții, fără să reducă dramatic distanțele de lansare atunci când activăm, de exemplu, toate cel patru greutăți centrifugale.

TNT Ep.1 - Cum reglăm corect mulinetele de casting

Spre deosebire de variantele vechi ale frânei SVS, pe care Shimano a păstrat-o nepermis de mult, în opinia mea, în timp ce competiția inova, iar Abu Garcia aveau o frână similară (IVCB) cu greutăți centrifugale și control extern de foarte mult timp. Totul este iertat, fiindcă noua versiune SVS Infinity livrează pe toate palierele de performanță, și ca distanțe de lansare, și din punct de vedere al controlului perucilor.

Cast controlul este asemenea unei frâne mecanice, care limitează viteza tamburului în funcție de presiunea aplicată și acționează constant, pe toată durata lanseului. Dacă vreți să aflați cum trebuie să reglați mulinetele cu care pescuiți, fie că aveți unele cu control magnetic și altele cu control centrifugal, urmăriți primul episod al seriei T’N’T – Cum reglăm corect mulinetele de casting. Aveți linkul către videoclip imediat mai jos:

Dacă v-a fost de ajutor acest prim episod, dați un like și abonați-vă la canalul de YouTube Pescuit la răpitor de la A la Z direct din acest link, pentru că urmează mult alt content de calitate. Mulțumesc pentru atenție, fire întinse și ne vedem cu prima ocazie, cu un nou episod din seria TNT.