Cu ocazia Fishing and Hunting Expo 2018, Mălin Muşatescu, Guvernatorul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, a avut amabilitatea să-mi răspundă câtorva întrebări despre noua regulă pentru natural, în privinţa pescuitului ştiucii, din sezonul 2018. De atunci s-au întâmplat multe, dar poate că e mai bine aşa, pentru că, în toamnă am putut observa efectele regulii Prinde şi Eliberează, impusă în biosferă, în anul care tocmai se încheie. Aflaţi mai multe din „Interviu C&R cu guvernatorul ARBDD, Mălin Muşatescu”!

La câteva săptămâni după realizarea interviului, s-a întâmplat ca hard disk-ul pe care aveam aproape 1 Terra de date sub formă de fotografii, filmări şi filmuleţe pentru articole în lucru să cedeze şi să pierd datele. Am încercat recuperarea lor imediat după, dar cine s-a ocupat nu a reuşit mare lucru. Nu am putut să accept pierderea şi am continuat să mai întreb în stânga şi-n dreapta, dar toată lumea îmi spunea că nu mai merg recuperate. Un fost coleg, care lucrase în IT, a acceptat să se uite ce e cu HDD-ul, acum aproape o lună. Şi, cu puţin înainte de sărbători, am primit cel mai frumos cadou, vestea că datele de pe HDD au fost recuperate, într-o proporţie destul de mare, nu în totalitate, ci undeva la 55 –  60%. Printre fotografiile şi filmele care au scăpat se numără şi discuţia avută cu Guvernatorul ARBDD, Mălin Muşatescu, un pasionat al pescuitului la răpitor, care nu mai are nevoie de nicio prezentare.

Mălin Muşatescu, un împătimit al pescuitului la răpitor

Mălin Muşatescu, un împătimit al pescuitului la răpitor. De la el am învăţat să pescuiesc C&R, şi alături cu el am avut, acum mulţi ani, o primă partidă nebună la ştiucă, pe topwatere, îm Delta Dunării. Experienţele de atunci au fost capturate în filmul Goana după ştiucă, de la Fishing & Hunting Channel.

Guvernatorul ARBDD este un pasionat al pescuitului la ştiucă şi nu se teme niciodată să folosească năluci mari precum swimbaiturile.

Guvernatorul ARBDD este un pasionat al pescuitului la ştiucă şi nu se teme niciodată să folosească năluci mari precum swimbaiturile.

Între timp, mi-am luat măsuri de backup pentru toate datele, pe hard disk-uri externe (Cloud-ul este destul de scump când ai de stocat aproape 2 TB de date), şi am început să-mi construiesc un nou computer, bazat pe componente de ultimă generaţie (care în IT înseamnă de multe ori între 6 şi 12 luni). Sistemul vechi încă funcţionează, l-am făcut în jurul primei generaţii de Core i7 920 „Nehalem”, însă sunt mulţi ani de atunci şi te poţi aştepta să cedeze diverse componente. Îmi fac singur sistemele din anii ’90, e o pasiune ca şi pescuitul, chiar dacă nu mai mă joc pe PC la fel ca în trecut. Şi în vechiul sistem am băgat printre cele mai bune componente la vremea respectivă, urmate de upgrade-uri succesive, dar totul are o durată de viaţă limitată. După cum spuneam, în prezent lucrez la noul sistem, dar va mai dura ceva, fiindcă banii sunt limitaţi.

Guvernatorul ARBDD, Mălin Muşatescu, oscilând între topwater şi jerkbait. Năluca din mâna sa, un Salmo Bass Bug, prinde incredibil ştiuci în apă de-o palmă.

Guvernatorul ARBDD, Mălin Muşatescu, oscilând între topwater şi jerkbait. Năluca din mâna sa, un Salmo Bass Bug, prinde incredibil ştiuci în apă de-o palmă.

Revenind la interviul cu Mălin Muşatescu, chiar mi se pare potrivit să văd efectele regulii impuse de un împătimit pescar de ştiucă şi exponent al pescuitului Catch & Release, la aproape un an după impunerea acesteia. Iar semnalele care mi-au venit din Deltă, de la prieteni care concurează în Campionatul Naţional al Ligii Române de Spinning, dar şi de la pescari de plăcere, sunt cel puţin încurajatoare. Vă redau ce mi-au confirmat surse diferite, după multe zile de antrenamente şi de pescuit pe natural, în Delta Dunării. Competitorii din CN al LRS au putut prinde în această toamnă exemplare-record în Deltă, ştiuci de peste 70 sau chiar 80 de cm, în timpul etapelor de concurs din CN. Acelaşi lucru mi l-au povestit şi alţi prieteni, care au frecventat Delta toamna aceasta. Evident, aportul mare de ştiuci în zona Isac – Uzlina se datorează şi apelor scăzute, care au făcut ca ştiuca să se strângă pe canale şi ghioluri, dar, cred eu, şi regulii Catch & Release impuse de Guvernatorul ARBDD. De ce spun asta? Toţi cei care au fost anul acesta în Deltă mi-au confirmat acelaşi lucru: dacă în anii trecuţi puteai număra şi câte 100 de bărci pe Isac, care băgau toată ştiuca la sac (n-am găsit altă rimă), mă refer la pescari de spinning, aşa-zis sportivi, ei bine, anul acesta nu s-a mai întâmplat aşa, semn bun că frica păzeşte pescăria. Şi pentru că nu au mai reţinut toţi saci de ştiuci prinse „regulamentar”, la linguri-voblere-plastice, acest s-a văzut imediat, în timp real, în rezultatele concursurilor LRS din Delta Dunării. La fel îmi povestea şi un prieten şi partener de pescuit, avocat prin vocaţie, cum că în toamnă n-a mai văzut zecile de bărci să reţină orice mişca şi să bage la sac, şi că oamenii ARBDD făceau controale dese, cel puţin în perioada în care s-a aflat el în Deltă. Imaginaţi-vă cât de spectaculos va deveni pescuitul după numai doi-trei ani de regulă C&R!

Că se numeşte swimbait, jerkbait, pullbait sau stickbait, pescuitul la ştiucă este printre cele mai spectaculoase pe care le puteţi practica. Acum disponibil şi în Delta Dunării. Să sperăm că regula C&R nu doar va continua, dar că va prinde tot mai mulţi adepţ

Că se numeşte swimbait, jerkbait, pullbait sau stickbait, pescuitul la ştiucă este printre cele mai spectaculoase pe care le puteţi practica. Acum disponibil şi în Delta Dunării. Să sperăm că regula C&R nu doar va continua, dar că va prinde tot mai mulţi adepţi şi teren într-o ţară care are nevoie să i se întâmple cât mai multe lucruri bune, oricât de mărunte ar fi ele.

Salutam decizia lui Mălin imediat după impunerea regulii C&R în Delta Dunării, şi continui s-o susţin şi s-o aplaud. Este, poate, unul dintre foarte puţinele semne de normalitate din România lui 2018. După cum spuneam imediat după aflarea veştii, dacă vrem să schimbăm ceva, trebuie să începem cu noi, nu să ne uităm la alţii. De fiecare dată când se ridica problema C&R, sărea o grămadă cu argumentul că de ce nu se face nimic în privinţa plaselor şi pescuitului industrial, de ce să li se impună lor, pescari sportivi, aşa ceva? Cu alte cuvinte, da dom’le, schimbarea e bună, dară să nu se schimbe nimic sau dacă se poate, să nu se înceapă cu noi. Ei, uite că precedentul s-a creat şi eu personal sper ca în Deltă să se înfiinţeze şi să se delimiteze zone de pescuit No Kill sau Catch & Release permanent în Deltă, nu doar pentru o perioadă limitată de timp.

După un sezon de Catch & Release pe natural, interviul mi se pare şi mai relevant, pentru că subiectul este unul de actualitate şi consider că trebuie să rămână astfel şi în viitor, dacă vrem capturi cât mai multe şi mai frumoase pe canalele, japşele şi lacurile Deltei Dunării.

Vă invit să urmăriţi interviul cu Guvernatorul ARBDD, Mălin Muşatescu, în link-ul următor. Pentru o experienţă de vizionare optimă, alegeţi modul de redare 1080p HD din meniul YouTube:

Sărbători fericite, La mulţi ani şi Fire Întinse la maxim în 2019! Ne revedem în curând cu noi subiecte legate de echipamente şi tehnici de pescuit!
Andrei Zabet