De când am primit swimbaitul gigant GAN CRAFT Shaku-One, nu l-am scos din cutie decât pentru un ”unboxing” pe canalul meu de YouTube. În această toamnă, mi-am luat inima în dinți și am decis să-l și testez pe apă, mai ales că Alex Maslov, CEO-ul North Fork Composites și al EDGE Rods mă asigurase în mai multe rânduri că blankul de la ei, și anume prototipul BB809-1IM (BB de la Big Bait) duce chiar și 11 uncii, sau peste 310 grame. Cum a decurs primul test cu gigantul Shaku-One de la GAN CRAFT dar și cu lanseta construită de regretatul Laurențiu Andronic pe blankul BB809, aflați din Operațiunea Monstrul: Shaku-One și NFC BB809 în test și din montajul video inclus!

Operațiunea Monstrul: Shaku-One

După cum puteți urmări și în testul filmat, am avut ceva emoții la început, legate de dimensiunea nălucii versus fir, strună, agrafă și nu numai. M-am îndoit, ca să spun așa, chiar și de capacitatea lansetei de a catapulta la distanță monstrul de la GAN CRAFT – în debutul testelor am încercat să pun cât mai puțină forță în lanseuri, pentru a proteja blankul, însă pe măsură ce lanseurile decurgeau fără probleme, am prins tot mai multă încredere și spre final lansam fără nici cea mai mică emoție năluca de aproape 270 de grame și 30,3 cm. În privința mulinetei n-am avut nicio emoție, fiindcă Shimano Tranx 401 este din ”categoria supergrea”, creată pentru pescuit cu năluci supradimensionate, nu doar în apă dulce, ci și apă sărată, la pești oceanici.

Operațiunea Monstrul: Shaku-One

Operațiunea Monstrul: GAN CRAFT Shaku-One sau ”lipless swimming monster bait”
Seriile Jointed Claw 148, 178 și 230 Magnum nu mai au nevoie de nicio prezentare, iar multe din modelele 178 și 230 sunt nelipsite din cutia mea cu swimbaituri, atunci când pornesc în căutarea știucilor mari. Însă GAN CRAFT Shaku-One este din altă ligă, cea a nălucilor-gigant, create pentru monștrii din adâncuri. Însăși denumirea sa vine de la unitatea de măsură japoneză ”shaku”, echivalentă cu 1 picior sau 30,4 cm. Shaku-One are 303 mm sau 30,3 cm, ca să fiu cât mai exact. Inițial, credeam că are 300 de grame, după cum spuneam și în timpul testului video, însă greutatea sa reală este de 9.3 oz. sau 265 de grame. Chiar și așa, nu este deloc puțin, iar Jointed Claw-ul 230 Magnum, de doar 107 grame, pare un pigmeu ușor de lansat în comparație cu monstrul Shaku-One.

Operațiunea Monstrul: Shaku-One

Evoluția lui Shaku-One este în linie cu cea familiei Jointed Claw, glide-uri laterale fără efort și un înot sinuos, în S-uri largi, prin apă. Varianta SF (Slow Floating) se ridică lent în pauzele dintre turele de manivelă și mi se pare potrivită pentru tot timpul anului.

Operațiunea Monstrul: North Fork Composites BB809-1IM sau The Lightsaber
Construită de regretatul Laurențiu Andronic, după un proiect personal la fel ca și prima lansetă, The Dark Side, The Lightsaber folosește componente de top de la RodHouse – de la inelele Fuji K Torzite la mandrina Fuji și la mânerul de texalium argintiu, achiziționat tot de la RodHouse. Blankul este un prototip cu numele de cod BB809-1 IM, realizat de NFC din grafit ”Next Gen IM”. Cele mai apropiate modele de acest prototip ar fi SWB808-1IM ca variantă care poate lansa și 300 de grame, sau, versiunea mai nouă și mai potentă, SWB 809-1 (Psi LMX), produsă din noul compozit dezvoltat de NFC, LMX. Dacă ar fi să-mi fac încă o lansetă de ”big swimbaits”, pe acest nou super blank aș alege să o fac.

Operațiunea Monstrul: The Lightsaber

După cum mă asigura Alex Maslov, când i-am spus că sunt în căutatea ”the ultimate heavy swimbait gun”, blankul duce lejer și peste cele 8 uncii declarate, chiar peste 10 oz., conform informațiilor de la NFC, una din cele două noi companii ale lui Gary Loomis. Am început testul ezitant, fiindcă nu voiam să periclitez în niciun fel lanseta, iar monstrul de 270 de grame atârna greu în balanță, însă grijile s-au dovedit nefondate. Lanseu după lanseu, blankul NFC BB809-1IM își dovedea capacitățile, printr-o rezistență și putere ieșite din comun, combinate cu un nivel excelent de flexibiliate. De regulă, blankurile construite pentru asemenea greutăți sunt niște răngi rigide și fără nicio acțiune, însă BB809-1IM se vede că este gândit și construit de niște adevărați magicieni ai grafitului, din Woodland, Washington, U.S.A.

Operațiunea Monstrul: BB809-1IM by North Fork Composites

Acesta a fost doar un test inițial, pentru a vedea cum se comportă cele două componente – swimbaitul și lanseta. Vă invit să vedeți primele impresii din filmarea realizată cu această ocazie, în montajul video de mai jos.

O să folosesc GAN GRAFT Shaku-One în pescuitul la știucă din această toamnă, în combinație cu lanseta NFC BB809-1IM, despre care știu acum că îl poate lansa fără probleme.

Fire întinse!