Aflați alături de mine totul despre Bariki Shad, un swimbait soft unic de la GAN CRAFT. Nălucile cu adevărat inovatoare nu apar în fiecare an, pentru că ideile geniale necesită experiență pentru a se dezvolta, iar experiența cere timp. Însă, când apar, fac valuri în industrie, atât printre pescari, cât și printre ceilalți producători, care se agită, încearcă să le copieze dacă văd că au succes. Un astfel de swimbait soft, din plastic siliconic moale, a fost lansat recent de GAN CRAFT: BARIKI SHAD.

De mult n-am mai fost așa nerăbdător după vizionarea primelor imagini cu nălucile Bariki Shad de la GAN CRAFT, pe care abia așteptam să le primesc din Japonia. A fost de ajuns să le văd în acțiune, într-un filmuleț pe YouTube, în care creatorul acestor noi swimbaituri, Takanori Hiraiwa, le prezenta publicului cum evoluează în apă, și cum prind pește. În cazul lor, bass.

Aveți mai jos link-ul cu filmul despre Bariki Shad, fiindcă pe mine, felul în care se mișca această nălucă în apă m-a cucerit de la prima vedere.

N-am mai fost atât de înnebunit de-un swimbait soft de foarte mult timp, cam de pe vremea lui Javallon Soft de la Imakatsu și, ceva mai recent, a lui One Up Shad de la Sawamura, pe care tot eu l-am pescuit pentru prima dată în România, prin 2016, ocazie cu care l-au văzut și alții în filmările de pe Fishing & Hunting Channel. De asemenea, aveți aici link către articolul în care le-am prezentat inițial.

Bariki Shad, un swimbait soft UNIC prin concepție

Bariki Shad, un swimbait soft unic prin formă, greutate și profil
Nu vreau să lungesc mult povestea, așa că o să trec direct la subiect. Bariki Shad este numele unei noi familii de swimbaituri soft de la GAN CRAFT, disponibile în două dimensiuni și greutăți:
Bariki Shad 4,8” – 12 centimetri și 18 grame (5/8 oz.)
Bariki Shad 6,8” – 17 centimetri și 42 de grame (1 ½ oz.)

Un swimbait soft UNIC prin formă și profil, Bariki Shad

După cum puteți vedea din datele de mai sus, cele două swimbaituri soft au greutăți destul de mari, iar datorită profilului alungit, se lansează foarte departe cu echipamente de cast. Greutatea lor face posibilă folosirea cârligelor offset complet nelestate, însă, dacă vreți ca acestea să stea mai jos în coloana de apă, puteți utiliza offset-uri lestate.

Bariki Shad, un swimbait soft unic prin ingeniozitate
Personal, am montat modelul de 6,8” pe un Beast Owner de 8/0, cu lest de aproximativ 5 grame, iar modelul de 4,8” l-am pescuit pe un offset de 5/0, tot cu lest de 5 grame. Spre deosebire de alte plastice mari, care cu cât sunt mai grele, cu atât cad și mai ca bolovanii pe substrat, aceste swimbaituri au alte densități, bine gândite, deci chiar și lestate, au o cădere lentă și controlată în coloana de apă.

Un swimbait soft UNIC prin ingeniozitate: Bariki Shad

Un alt lucru interesant este blisterul prevăzut cu ”buzunar” pentru a păstra swimbaitul cu tot cu cârligul montat, după terminarea partidei de pescuit.

Un swimbait soft UNIC prin modul de ambalare: Bariki Shad

De ce spun că Bariki Shad este un swimbait soft UNIC? Simplu: pentru că desingul său inovator îl delimitează și-l separă de marea masă a swimbaiturilor soft existente oriunde în lume, la această oră. Takanori Hiraiwa a conceput acest swimbait cu o evoluție extrem de atractivă în apă: acesta evoluează cu mișcări ample ale cozii în formă de paletă. Însă, dacă o să priviți atent partea de mijloc a cozii, veți observa că acolo există o zonă conică ranforsată, mai groasă. Roul său? În această ranforsare putem introduce ”cuie” din tungsten sau ”nail sinkers”, iar acest mic lest schimbă evoluția swimbaitului în apă. Pentru modelul de 6,8” s-au potrivit niște nail sinker-e Daiwa de 1,5 grame, pe care le aveam de mult, din Japonia. Pentru modelul de 4,8” cred că s-ar potrivi mai bine ceva mai mic, de maximum 1 gram, dar nu am avut, așa că pe acesta l-am pescuit fără ”cui”, în combinație doar cu un underspin.

Un swimbait soft UNIC prin idee: Bariki Shad

Un swimbait soft UNIC prin designul cozii: Bariki Shad

Bariki Shad, un swimbait soft unic prin evoluție
Cum evoluează în apă? Pe scurt: fantastic! Bătaia cozii este largă, puternică, chiar și la viteză de recuperare foarte mică, iar prin montarea cuiului, modelul 6,8” a început să aibă oscilații ale cozii de amplitudine și mai mare. Modelul de 4,8” parcă bate mai mărunt, poate și din cauza dimensiunilor mai reduse. Ambele modele prezintă, pe lângă această mișcare amplă a cozii, și un ”body roll” pronunțat, adică au o mișcare de ruliu, deci ”bat pe flancuri” vizibil. Asta e una din mișcările pe care le-am observat, în decursul timpului, că atrag în special știucile și le determină să atace uneori.

Un swimbait soft UNIC prin capturi: Bariki Shad

Cum prinde Bariki Shad? Vă dați seama că primul weekend după ce le-am primit, m-am și dus cu ele pe apă. Iar ”răspunsul” răpitorilor m-a cam luat prin surprindere, fiindcă nici măcar nu pornisem camera. Primul atac a venit la al doilea lanseu, nici nu apucasem să mă dezmeticesc bine. Un șalău frumos, care a dat la doi metri de mal, de-a sărit tot firul până la mulinetă (și pescuiesc cu fluorcarbon, nu cu textil). Violent atac: șalăul avea swimbaitul de 17 cm transversal în gură, iar cârligul de 8/0 îi ieșise pe lângă una din orbite, iar ancora stinger era în cerul gurii.

Bariki Shad, un swimbait unic prin versatilitate
Iată cum montez eu swimbaiturile soft, în special pe cele mari. Aveți detaliile și explicațiile în montajul video, aflat mai jos.

Un swimbait soft UNIC prin versatilitate: Bariki Shad

Un swimbait soft UNIC: Bariki Shad

Vă invit să urmăriți filmul de prezentare a noilor swimbaituri soft Bariki Shad, să vedeți modul în care le montez și le pescuiesc eu, și să vedeți primele capturi prinse pe camera de filmat. Pentru o experiență de vizionare optimă, setați rezoluția la 1080p HD.

Bariki Shad, un swimbait unic prin concept
Au urmat și primele știuci, una mai frumoasă, culmea este că ”fetele” au intrat la modelul mic, de 4,8”. iar șalăul la cel mare, de 6,8”. Era deja trecut de jumătatea lui noiembrie, apa s-a răcit și mai mult în următoarele săptămâni, așa că nălucile suspending au luat locul swimbaiturilor soft pentru moment. Însă abia aștept să le pescuiesc la primăvară, sau imediat ce apa iese din zona foarte rece, de numai 1-2 grade. Sunt sigur că o să-mi aducă niște capturi frumoase de știucă, șalău și, de ce nu, bass.

Un swimbait soft unic prin ceea ce oferă pescarilor: Bariki Shad

Până la următoarea întâlnire, mulțumesc enorm pentru atenție și să aveți fire întinse la maximum, pe orice ape pescuiți!