Pescuiesc cu swimbaituri din 2007, de când mi-am cumpărat primele astfel de năluci din Japonia. Am prins mulți pești la swimbaituri, atât pe pe natural, cât și pe incinte, în special știuci. În ultimii 2 ani am pescuit cu năluci de 23 și 25 de cm (100 – 200 de grame), iar de acum înainte vreau să încerc cu swimbaituri şi mai mari, mai grele – go BIG or go home! Toamna trecută, swimbaiturile m-au ajutat să prind 5 știuci între 93 și 97 cm lungime, și nu mică a fost surpriza când am descoperit cum pot să dea șalăii în năluci de 23 de cm și 114 grame! Aflați mai multe despre pescuitul cu swimbaituri din filmele capturilor și din rândurile următoare – Monştrii din cutie: how BIG can you go?

Cât de MARE puteți da? Dar cât de mic?
În timpul partidelor pe Varlaam, am avut nenumărate ocazii să observ nălucile folosite de ceilalți pescari. Cu unele excepții, cei mai mulți dădeau la știucile rezidente cu plasticele pe care eu le-aș utiliza cel mult la șalău. Fire textile subțiri, lansete cu puteri de aruncare medii, echipament de finețe în comparație cu cele de swimbaiting. Probabil că există o barieră psihologică a dimensiunilor peste care majoritatea pescarilor nu pot trece. Și eu a trebuit să depășesc un prag similar acum 10 – 12 ani, dar când am văzut ce exemplare de bass pot selecta swimbaiturile, mi-am zis că nu au cum să nu funcționeze și la răpitorii de la noi. Exemplu recent: cât timp am folosit năluci de dimensiuni convenționale pe Varlaam, am prins știuci pe măsura lor. Convenționale.

Primele recorduri pe Varlaam – după aproape 2 ani
Cum am schimbat strategia, și am ales o abordare exclusiv pe swimbaituri, cum au apărut şi rezultatele: pe lângă cele 5 știuci de aproape 1 metru prinse toamna trecută (93, 94, 95, 97, 97 de cm), am avut alte 4 mari scăpate, dintre care o tăietură din fața strunei de 40 cm, la capătul căreia se afla un swimbait de 20 de cm. Lacul Varlaam are știucă mare, dar asta nu înseamnă că este și ușor de prins. Ca dovadă, în 2016 nu le-am văzut deloc culoarea crocodililor, am scăpat una singură care trăgea ca un muscle car, iar în rest am prins doar exemplare medii de până la 70 și ceva de centimetri.

Ultima știucă mare a toamnei a venit în noiembrie și a măsurat 93 de centimetri. Despre greutate nu știu, dar era foarte, foarte solidă. În curând o să editez și filmul capturii și o să o vedeți acolo cât de mare a fost.

How BIG can you go? Swimbaiturile produc surprize mari!
Am ales să pescuiesc doar cu swimbaituri, am avut răbdare, am insistat, nu am revenit la nălucile convenționale, chiar dacă n-am avut deloc atacuri în unele zile. Nu e un pescuit ușor, trebuie să ai încredere în năluci și să insiști chiar și atunci când se întâmplă să nu producă. Așa am descoperit și primii șalăi ai lacurilor, despre care habar n-aveam că există. Mai întâi, i-am prins pe swimbaituri soft de 12 și 15 cm, pentru ca în timp ce pescuiam cu swimbaituri Gan Craft Jointed Claw 230 Magnum, să am cel puțin 1 – 2 șalăi frumoși pe partidă, care aproape că-mi smulgeau lanseta din mână când atacau swimbaitul. Mai violent decât orice atac de știucă! Așa că am început să-i caut predilect cu aceste swimbaituri – Gan Craft Jointed Claw.

GAN CRAFT – primele swimbaituri S-motion din lume
Pentru cei care nu știu, compania japoneză GAN CRAFT a lansat pentru prima dată în lume swimbaiturile articulate cu evoluție sinusoidală sau în „S”, în urmă cu 14 ani. De atunci, multe alte branduri au preluat ideea S-motion și au venit cu propriile interpretări ale swimbaiturilor cu acțiune de gliding. Însă originalul, neschimbat de 14 ani, a fost inventat de designerii GAN CRAFT: prima serie a fost Jointed Claw 178, apoi a urmat modelul mini, Jointed Claw 148, iar modelul magnum, Jointed Claw 230, este penultimul din serie. Cifrele se referă la dimensiunile în milimetri. Recent, GAN CRAFT a venit și cu varianta ”monster bait”, Jointed Claw Shaku-One 303, cu o lungime de 303 mm și o greutate de 9 oz. (255 de grame). Shaku este o unitate de măsură japoneză, echivalentă cu aproximativ 1 picior (30,48 cm).

Avantajul swimbaiturilor din familia Jointed Claw este că funcționează la orice viteză de recuperare, nu necesită mișcări suplimentare, doar o recuperare liniară din mulinetă, însă dacă doriți să le sporiți atractivitatea în anumite situații, puteți introduce diverse mișcări din lansetă, twitch-uri, jerk-uri etc., cât și din modul în care mulinați (mai lent, mai rapid, cu pauze, accelerări scurte). Swimbaiturile Jointed Claw răspund la cel mai discret impuls și, mai cu seamă, au o evoluție S-motion sau gliding fără efort, extrem de lină și hipnotizantă. La 14 ani de la inventarea lor, rămân un etalon și reprezintă unele dintre cele mai bune swimbaituri cu care puteți pescui. Sunt pe cât de creative în prezentare vreți să fie. Finisajele perfecte, caracteristice JDM, culorile variate, naturale ori stridente, și diversele variante de evoluție (floating, sinking Type-15SS, Type-20SS, neutral/Zepro) fac din gama Jointed Claw una extrem de versatilă, adaptabilă oricăror situații și ape.

Cât de rapace poate fi un șalău? Aveți dovada în video!
Avusesem dovada că șalăii preferă năluci mari cu câteva săptămâni înainte, lucru pe care-l puteți revedea în articolul Șalăii vor swimbaituri soft. Însă chiar nu mi-aș fi închipuit că sunt într-atât de lacomi. Noroc că am înregistrat totul pe cameră: în timpul unei partide de la finele lui noiembrie, am capturat un șalău de aproximativ 1 kilogram și ceva, care ghiciți cu ce se îneca? Cu un caras cât palma, care încă dădea din coadă, în gâtlejul răpitorului.

Am prins 1 pește și am eliberat 2: am extras carasul din gâtul șalăului și le-am redat libertatea amândurora. Culmea este că acel șalău, care înghițise ditamai prada, se aruncase și asupra swimbaitului. Deci cât de disperat să fii? Asta spune ceva despre cât de voraci sunt șalăii. Am mai văzut așa ceva în cazul știucilor, însă acest șalău a constituit o premieră. So, how BIG can you go?

Vizionați filmul evenimentului în montajul video următor (selectați din meniul YouTube rezoluția 1080p HD pentru o experiență de vizionare la calitate maximă):

Ar fi trebuit să mă aștept la ceea ce urma, dar, sincer, nu credeam că șalăii ar ataca năluci de 23 de cm și 4 oz. (115 grame). Plasticele de 12 – 15 cm sunt mai apropiate de meniul unor șalăi de 50 – 60 de cm. În timp ce încercam să văd ce știucă există în lacul A, care este de regulă ocupat de pescarii de crap, am avut șansa să să mă conving de eficiența swimbaiturilor mari când, printre mârlele prinse, au început să mă ia de mână primii șalăi, toți peste 56 de cm, cu ”vârfuri” de 59 – 60 de cm!

Urmăriți primele capturi de șalău la swimbaituri mari Gan Craft Jointed Claw 178 și 230 Magnum în montajul următor! Selectați din meniul YouTube rezoluția 1080p HD pentru o experiență de vizionare la calitate maximă:

Mârlițele de 50 – 60 centimetri nu au nicio problemă în a ataca un Jointed Claw 178, de 178 mm și 2 oz. Într-un din partidele recente, am prins una chiar mai mică la Jointed Claw Magnum 230. How BIG can you go?

Despre puterea de atracție
Un lucru pe care swimbaiturile supradimensionate îl au este puterea mare de atracție asupra peștilor răpitori – un lucru binecunoscut pescarilor de bass, care îl folosesc ca strategie nu doar pentru a prinde exemplare record, ci și pentru a localiza peștii. Urmăriți explicațiile lui Matt Allen de la TacticalBassin.com în filmul următor! Am ales acest exemplu fiindcă vorbește despre puterea de atracție a swimbaiturilor mari – prin formă/profil și evoluție în apă, pentru cei care se întreabă ce înseamnă acest termen.

Cred că peștii răpitori sunt curioși prin natura lor, și asta nu se aplică doar în cazul bassului. Îmi place pescuitul cu swimbaituri fiindcă mi-a demonstrat că poate selecta exemplarele mari de răpitor și de câte ori pescuiesc cu un swimbait de 23 sau 25 de cm, îmi imaginez că poate produce big bite-uri mai des decât nălucile obișnuite.

Dacă ajung în Portugalia anul acesta, la pescuit de bass, voi pescui cât mai mult cu swimbaituri. Cu cât mai mari, cu atât mai bine! Swimbaitingul la știucă și șalău din prezent mă ajută să înțeleg și să învăț cât mai bine evoluția fiecărei năluci în parte, dacă vreau ca monștrii din cutie să dea rezultate optime cât mai des.

How BIG can you go? Pentru început…
Dacă vreți să încercați ceva nou, swimbaiturile sunt o categorie de năluci aparte, care merită toată atenția. Nu trebuie să treceți direct la năluci de 25 sau 30 de cm, care sunt totuși, extreme. Începeți cu plaja de mărimi 15 – 20 de centimetri, este un debut perfect. Există suficiente swimbaituri de calitate în această categorie: DEPS Slideswimmer 175, Silent Killer 145, Imakatsu Ayuroid 180, bătrânul Javallon Hard, branduri americane, branduri japoneze mai puțin cunoscute dar scumpe (DRT Tiny Klash, Phat Labs Nekosogi, Elements DaVinci 190), însă unele din preferatele mele rămân modelele Jointed Claw de la GAN CRAFT: 148, 178 și 230.

După ce pescuiești câteva partide cu Jointed Claw Magnum 230, modelul 178 ți se pare deja normal ca dimensiuni, iar 148 de-a dreptul… mic. How BIG can you go?

Echipament specializat 
Pescuitul cu swimbaituri necesită și un alt echipament de baitcasting, o lansetă capabilă să arunce plaja de greutăți vizate (de exemplu, 1/2 – 5 oz.) și o mulinetă solidă, care să țină suficient fir – monofilament ori fluorcarbon – de diametru mare (0,37 – 0,45 mm) sau textil de rezistențe și grosimi mari, de la 60 lbs. în sus (doar pentru anumite aplicații, fiindcă lansarea swimbaiturilor mari și grele nu se face și nu se recomandă cu textil). Personal, folosesc lansete EDGE by Gary Loomis (Swim Bait 805-1 HM și Swim Bait 807-1 IM) și custom pe blankuri North Fork Composites (BB809-1 IM), pe care le prefer oricăror altor branduri. Dar despre alegerea echipamentului vom discuta cu altă ocazie.

Întrebarea de final dar și de început în pescuitul cu swimbaituri este: how BIG can you go? Răspunsul depinde în exclusivitate de voi. Swimbaitingul poate fi o investiție, dacă nu în lansete și mulinete, atunci în năluci (cele de calitate, care produc constant capturi şi evoluează perfect de fiecare dată, costă), însă este un stil care merită încercat. Eu abia aștept fiecare nouă partidă de pescuit pentru a pescui cu monștrii mei din cutie după monștrii din apă.