De azi înainte vă propun o nouă serie de articole dedicate lansării corecte cu echipament de casting. Aflați care sunt principiile de bază, cum trebuie ținute lanseta și mulineta, cum să mișcăm brațul cu efort minim, cum să obținem distanțe maxime de aruncare și multe altele din seria De ce lansăm așa (I). Noul format vine cu mai puțin text și mai multă informație în vlogul fiecărui episod.

În primul episod din De ce lansăm așa discutăm despre poziționarea corectă a mulinetei în timpul lansărilor clasice – overhead sau deasupra capului.

Lanseul overhead este cel mai folosit și se efectuează cu lanseta în plan vertical sau între verticală și un unghi de până la 45 de grade în lateral. Este lanseul care ne ajută să obținem distanță maximă de lansare, deoarece vârful lansetei se mișcă pe cea mai lungă traiectorie posibilă. Această traiectorie sau arc de cerc asigură două lucruri esențiale în mecanica lanseului cu echipament de casting: 1) o distanță cât mai mare pentru a accelera lanseta; 2) o încărcare mai bună a lansetei.

În această poziţie, mişcarea încheieturii mâinii este mult limitată anatomic:

Care-i faza cu lanseul?
Faza 1 este atunci când lanseta se curbează sub greutatea nălucii și sub acțiunea mișcării de lansare și stochează energie în blank. Faza 2 este atunci când oprim brusc lanseta în acel stop pozitiv și ferm, lanseta se descarcă și eliberăm energia acumulată în blank în prima fază a lanseului.

De ce lansăm așa – cu mulineta într-o parte?
Trucul de azi: când lansăm overhead, este bine să ținem mulineta cu o latură în jos, în plan vertical. De ce lansăm așa? Simplu, pentru că:

1. Încheietura mâinii ajunge într-o poziție care îi oferă o plajă mai mare de mișcare, ceea ce ne ajută să accelerăm mai eficient lanseta și chiar să facem economie de energie fiindcă nu suprasolicităm brațul;

2.  Producătorii de mulinete precum Daiwa, Shimano, Abu Garcia și alții includ avertismente să nu lansăm cu mulineta în plan orizontal. În cazul lanseurilor overhead, există riscul ca, în momentul stopului, manivela mulinetei să se rotească și să cupleze mecanismul interior (pinionul și angrenajul), ducând la daune interne destul de severe. Mi s-a întâmplat odată, am atins cu mâneca hainei manivela imediat după stop, în momentul în care tamburul se învârtea la viteză maximă, scoțându-l din modul liber (free spool). A trebuit să trimit mulineta la Daiwa Japan, ca să o poată repara.

Avertismentele date de producători – din prospectul mulinetei Daiwa Morethan PE SV:

Deci, avem un motiv ergonomic şi unul mecanic, deși primul prevalează în biomecanica lansării cu echipament de casting, în opinia mea. Acestea sunt motivele practice, dar ar mai fi unul teoretic: în cazul mulinetelor cu frână centrifugală, lansarea cu mulineta într-o parte tinde să optimizeze eficienţa frânei centrifugale, cel puţin în teorie, după cum mi-a reamintit Sorin Drăgoi. Forţa gravitaţională va acţiona egal asupra tuturor greutăţilor centrifugale când ţinem mulineta pe o parte. Poziţionarea în plan vertical diminuează anumite frecări şi presiuni (greutatea tamburului nu mai „apasă” pe cei 2 rulmenţi de pe ax), iar asta ar trebui să fie un beneficiu valabil pentru orice mulinetă de cast, indiferent de tipul frânei de lanseu. Aceste câştiguri mi se par relative, fiindcă rareori vom ţine mulineta într-o poziţie perfect verticală şi nemişcată. În realitate, nu ţin minte să fi observat diferenţe notabile în distanţa de lansare care să se datoreze exclusiv acestui motiv, cât poziţiei ergonomice a încheieturii mâinii, care ne ajută să facem acea accelerare de final, din încheietură. Ca fapt divers, în anii ’90, Rex Hunt folosea exclusiv mulinete Shimano cu frână centrifugală şi lansa cu acestea ţinându-le într-o parte, în emisiunea sa de pe Discovery Channel.

Principiul se aplică şi în cazul lanseurilor cu năluci de 200 de grame şi echipament Magnum Heavy…

… şi pentru pescuitul cu năluci din clasele Light sau Ultra Light:

Urmăriți și episodul I al vlogului!
Aflați mai multe din primul episod al vlogului De ce lansăm așa și delectați-vă, în partea a doua, cu două capturi surprinse de cameră din momentul atacului și până la fotografierea și eliberarea lor. În timp ce încercam să filmez demonstrația practică, doi șalăi au ținut să iar parte la acțiune. Foarte frumos din partea lor! Selectați din meniu opțiunea de vizionare la calitate Full HD/1080p:

Fiți pe fază fiindcă urmează și alte recomandări pentru cei care apreciază avantajele pescuitului cu echipament de cast sau care tocmai descoperă acest stil.