Am început toamna cu aproape 2 metri din 2 știuci! Unde: pe Lacul Varlaam. Când: în prima duminică din septembrie. Cum: aflați din filmul capturilor pe care-l puteți urmări mai jos și din rândurile următoare!

Pescuiesc de un an și ceva pe Lacul Varlaam, timp în care am prins destule știuci de talie medie. Vara trecută am scăpat o singură știucă din categoria grea – după ce a luat fir, cârligul offset i-a sărit din gură, deși o înțepasem bine. Anul acesta nu am ajuns prea des, dar la începutul toamnei mi-am luat revanșa, nu cu o știucă aproape de 1 metru, ci cu două în mai puțin de-o jumătate de zi.

Vineri seara am zis să dau o tură pe la Varlaam, unde nu mai fusesem de ceva vreme. Mă gândeam că apele se mai răciseră și că știuca începuse să iasă din letargia verii. Am ajuns târziu și am început să pescuiesc cu o lansetă EDGE exclusiv pe swimbaituri soft, și cu The Lightsaber (lanseta construită pe blank North Fork Composites BB809) pe swimbaituri hard de mari dimensiuni.

La ora 10 a intrat prima zână a zilei, cea de 97 de centimetri: a atacat scurt, în pragul de lângă mal, am înțepat la fel de scurt și după 3 lumânări gigantice și 4-5 minute de dril, era pe mal. M-au ajutat alți pescari care aveau un miciog cu coadă lungă, și care au făcut treabă excelentă. Fata era înțepată în colțul gurii. A urmat măsurarea, fotografierea și eliberarea cu ajutorul lui Brad Rădulescu.

Ca niciodată în acea zi, nu am pornit action camera și abia a la doua captură am reușit să filmez finalul drilului cu aparatul foto Canon EOS M10. Dar le-am prins în poze și în amintire. Brad Rădulescu m-a ajutat cu eliberarea lor în condiții optime. Prima știucă avea o rană superficială pe ambele părți – ori de la altă știucă, ori de la vidre, din câte am înțeles.

2 metri din 2 știuci
La amiază mă gândeam să plec, când firul s-a întins în timp ce recuperam swimbaitul soft, am înțepat și am început să driluiesc ceva ce părea a fi un crap, fiindcă refuza să iasă la suprafață. După câteva minute, am descoperit cu uimire că era o altă știucă frumoasă. Inițial, mi-a părut chiar mai masivă decât prima. L-am sunat pe Brad, care m-a ajutat și cu o saltea de primire pentru crap, și cu un minciog uriaș de crap. La măsurătoare, a doua zână s-a oprit la doar 95 de centimetri. Ceva mai scundă, dar mai corpolentă. Nu le-am cântărit, nu m-a interesat.

Cum au fost eliberările și o parte din drilul cu a doua, urmăriți în montajul video de mai jos (pentru vizionare la calitate maximă, selectați rezoluția 1080p din meniul ferestrei de YouTube):

Cu ce am prins 2 metri din 2 știuci – echipamentul folosit: lanseta EDGE SB805-1 HM by Gary Loomis, cea mai bună lansetă de swimbaituri light pe care am folosit-o până acum, mulineta Daiwa Tatula Type-R 100HL (cu upgrade de rulmenți ceramici Hedgehog Air Bearings), fir fluorocarbon Sunline FC Sniper 14 lbs. (0,31 mm) și swimbait soft pe cârlig offset, prezentat în stil stop&go, pe substrat. La ora 2 plecam deja spre casă. Făcusem aproape 2 metri din 2 știuci. Eram fericit (și încă mai sunt). A treia zână nu avea cum să mai vină.